Akuutin Arkisto
19.2.2008
Rintasyövän lämpöhoito
Ruotsissa kehitellään rintasyövän hoidossa uutta menetelmää, jolloin syöpäkasvain kuumennetaan, ja se menettää samalla elinvoimansa.
Toistaiseksi koehenkilöille tehdään myös perinteinen rintasyöpäleikkaus, jotta kasvaimen tuhoutumisesta voidaan olla varmoja.
Rintasyöpäkasvaimen kuumentaminen neulalla on edelleen kehitteillä oleva hoitomuoto. Niinpä hoitoa annetaan tällä hetkellä ainoastaan tavanomaisen rintasyöpäleikkauksen yhteydessä - koehenkilöitä on viisitoista. Ensin potilaalta poistetaan kainalosta imusolmukkeita, jolloin rajoitetaan syövän etäpesäkkeiden kasvu.
Lämpöhoito hyödyntää kasvaimen erityisominaisuuksia
Akuutti kävi StGöranin sairaalassa seuraamassa leikkausta. Kun imusolmukeleikkaus on tehty, potilaalle annetaan lämpöhoito neulan avulla. Sairaalan rintaosaston ylilääkäri, kirurgi Lars Löfgren esittelee hoitoneulaa. Itse hoidon antaa kuitenkin röntgenlääkäri, joka seuraa samanaikaisesti monitorista kasvaimessa tapahtuvia muutoksia.
Vaikka lämpöhoitoa vasta testataan, sen vaikutukset ovat pääosin tiedossa.
– Kun kasvain muodostuu, muuttuu myös kudoksen sähköinen vastus, kertoo koehoitoja johtava Karoliinisen Instituutin professori Hans Wiksell. Siitä johtuu että sähkövirta, jonka me neulan välityksellä ohjaamme kasvaimeen, löytää kohteensa.
StGöranin sairaalan ja Karoliinisen Instituutin 12-henkinen työryhmä kehittää lämpöhoidossa tarvittavia laitteita. Hoito annetaan toistaiseksi manuaalisesti, jolloin professori Hans Wiksell avustajineen pitää huolta siitä, että kasvaimeen suunnattava neulan lämpötila on oikea.
Kasvain kuumennetaan neulalla, jonka lämpötila on 80:n ja 90:n asteen välillä. Hoitoa annetaan kymmenisen minuuttia.
Kuumuus tuhoaa kasvaimen
– Kehon solut kuolevat noin 45:n asteen lämpötilassa. Tästä me tiedämme, että kun neula kohtaa kasvaimen se samalla tuhoutuu, sanoo ylilääkäri Lars Löfgren.
Röntgenlääkäri Ariel Saraccon antaessa lämpöhoitoa kirurgit pitävät jääpussien avulla huolen siitä, että ihon ja kudosten lämpötila kasvaimen ulkopuolella eivät pääse nousemaan.
Syöpäkasvaimen tiedetään tuhoutuvan noin kymmenen minuutin kuluessa. Lämpöhoito on kuitenkin edelleen kehitteillä, joten kasvain leikataan hoidon jälkeen heti pois potilasturvan varmistamiseksi. Kasvain menee samalla välittömästi jatkotutkimuksiin.
Leikkaus on onnistunut hyvin. Laboratoriosta jo leikkauksen aikana tulevat tiedot kertovat, että potilaan imusolmukkeet ovat terveitä, ja syöpäkasvain on lämpöhoidon aikana menettänyt elinkykynsä.
Kasvain muuttaa lämpökäsittelyn aikana muotoaan, ja menettää samalla elinkykynsä. Koehenkilöistä leikatuista kasvaimista käy ilmi, että myös syövän etäpesäkkeiden kasvu tyrehtyy.
Kasvain kutistuu ja katoaa
Pitkällä tähtäimellä tarkoituksena on, että lämpöhoidon saanut kasvain voidaan jättää paikoilleen. Kuollut kasvain kutistuu ajan myötä, ja häviää nesteenä potilaan elimistöön. Jatkossa potilas säästyisi näin ollen varsinaiselta rintasyöpäleikkaukselta.
– Niissä kasvaimissa, joita tähän mennessä olemme leikanneet pois, ei lämpöhoidon jälkeen ole ollut elinvoimaisia soluja, sanoo professori Hans Wiksell. Koehoitojen seuraava vaihe on se, että jätämme syöpäkasvaimen paikoilleen pidemmäksi aikaa.
Kaikkia rintasyöpätapauksia ei tulevaisuudessakaan voida hoitaa lämpömenetelmällä.
– Uskomme, että lämpöhoitoa voidaan soveltaa vain pieniin syöpäkasvaimiin, toteaa ylilääkäri Lars Löfgren. Ne voisivat olla kooltaan enimmillään parin senttimetrin suuruusluokkaa.
Hoito mammografian yhteydessä
Esimerkiksi Ruotsin olosuhteissa tämä kuitenkin tarkoittaisi yli puolta rintasyöpätapauksista. Mammografiakutsu tulee 45 vuotta täyttäneille naisille alle kahden vuoden välein, eikä kasvain yleensä pääse kasvamaan kovin suureksi.
Lämpöhoitoa kehittelevän ryhmän päämääränä on, että pienet kasvaimet muutaman vuoden kuluttua voitaisiin hoitaa jo mammografian yhteydessä. Hoito annettaisiin paikallispuudutuksella jo samana päivänä, jolloin potilas säästyisi pitkään jatkuvalta epävarmuudelta.
Matkaa maaliin on kuitenkin vielä useita vuosia.
Asiantuntijat:
HANS WIKSELL, professori, Karoliininen Instituutti
LARS LÖFGREN, ylilääkäri, StGöranin sairaala Capio
Toimittaja: MAIJA UNKURI