Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

20.5.2008

PYÖRÄ KUNTOON KESÄKSI!

Pyöräilykausi on taas alkanut. Ennen kuin fillaroinnista pääsee nauttimaan oikein kunnolla, kannattaa polkupyörä huoltaa, joko kotona tai pyöräliikkeessä. Ketjun rasvaamisella pääsee jo hyvään alkuun, samoin renkaiden pumppaamisella. Samalla kannattaa tarkistaa myös tärkeimmät säädöt.

Satulan korkeus vaikuttaa pyöräilyn tehokkuuteen. Liian korkealla oleva penkki paljastuu, jos ajaminen on puolelta toiselle keinuvaa. Turhan matalaksi säädetty istuin tekee pyöräilystä puolestaan koukkupolvista. Miten säätö kannattaisi tehdä?

– Elikkä silleen, että varpaan kärjet yltää just ja just maahan, kun satulassa istuu, opastaa Timo Isokääntä Special Bikesta.

Satulan oikea asento on kutakuinkin vaakatasossa ja suorassa. Joillekin mieleisin asento löytyy, kun penkkiä säätää aavistuksen etukenoon. Yleensä istuimessa on myös säätövara, jolla sitä voidaan liikuttaa halutessa hieman eteenpäin tai taaksepäin.

OHJAUSTANKO JA JARRUKAHVAT

Ohjaustangon korkeus on makuasia, liian ylhäälle sitä ei kuitenkaan kannata laittaa. Pyöräillessä, erityisesti ylämäissä, voimaa haetaan myös käsistä, ellei ohjaustanko ole liian korkealla.

Harvemmin huomioitu seikka on jarrukahvojen asento. Niiden tulee olla sellaisessa asennossa, että pyöräilijä yltää jarruttamaan kunnolla.

Renkaisiin pumpattavan ilman määrä on usein myös hakusassa.

– Sormituntumalla kokeilee, että se on kova, kovahko, niin se on aika hyvä. Maastopyörissä semmoinen kolme kiloa. Mitä kapeampi rengas, sitä kovempi paine sitten, tiivistää Isokääntä.

KYPÄRÄ POIS TAKARAVIOLTA!

Monelta pyöräilijöiltä löytyy jo kypärä, mutta se on usein laitettu päähän väärin säädöin.

– Tää kypärän asento on ihan se ensimmäinen asia. Monesti näkee ihmisillä, että se on takaraivolla, kertoo Isokääntä ja muistuttaa, että tällöin kypärä ei välttämättä suojaa.

Hyvä kotikonsti on testata kypärän oikea asento niin, että laittaa kämmenen pystysuoraan asentoon ja työntää sitä kasvoja kohti. Jos kämmen tökkää ensin kypärään, on asento oikea. Jos taas nenä on ensimmäisenä vastassa, tulee kypärän asentoa korjata enemmän etukenoon.

Kypärän takasäätö kannattaa kiristää napakaksi.


– Leuan alle tuleva remmi on sopivalla, kun hihnan ja leuan väliin mahtuu sormi, Isokääntä kuvailee.

PUHDISTAMINEN JA KETJUN ÖLJYÄMINEN

Pyörän voi turvallisesti puhdistaa esimerkiksi tiskiainevedellä ja rievulla. Kun ketjuun lisää öljyä, kannattaa ainetta lisätä maltilla. Muuten pöly ja lika tarttuvat ketjuun ja ylimääräinen töhnä kulkeutuu vaihteistoon.

– Mielummin niin, että lisää vain vähän, mutta tarpeeksi usein, neuvoo Isokääntä.

Asiantuntija: TIMO ISOKÄÄNTÄ, yrittäjä, Special Bike

Toimittaja: ANU-MAIJA KÄRJÄ

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006