Akuutin Arkisto
21.10.2008
Äidiksi syövän jälkeen?
Voiko äidiksi tulla vielä syöpähoitojen jälkeen? Tätä miettii moni nuori nainen, joka sairastuu syöpään. Raskaat syöpähoidot voivat parantaa sairauden, mutta aiheuttavat yleensä hedelmättömyyttä. Belgialaiset tiedemiehet ovat kehittäneet toimivan hoitomenetelmän, joka antaa toivoa monille syöpään sairastuneille naisille.
Tamara on ihan tavallinen kaksivuotias tyttö. Iloinen ja hyväntuulinen tyttö ei tiedä, että hänen syntymänsä oli lääketieteellinen läpimurto.
Kaikki alkoi vuoden 1997 heinäkuussa. Tamaran äiti Ouarda Touirat oli tuolloin 25-vuotias ja raskaana. Lääkärillä oli kuitenkin huonoja uutisia: Toirat sairasti Hodgkinin tautia, imusolmukesyöpää.
Syöpä vie hedelmällisyyden
Raskaus oli keskeytettävä, sillä Touirat aloitti kemoterapian ja sädehoidon. Ennen hoitojen alkua hän tapasi professori Jacques Donnez'n, joka toimii Brysselin Saint-Lucin sairaalan naistentautien osaston johtavana lääkärinä. Donnez on yrittänyt löytää tutkimusryhmänsä kanssa ratkaisua syöpäsairaiden naisten hedelmällisyysongelmaan.
– Kemoterapian ja sädehoitojen kehittymisen ansiosta yhä useampi Hodgkinin tautia ja leukemiaa sairastava potilas on parantunut viime vuosina. Jopa yli 80 prosenttia potilaista parantuu. Valitettavasti osa hoidoista aiheuttaa ennenaikaisen menopaussin, Donnez selvittää
Leuvenin katolisen yliopiston tutkijat yrittivät kehittää hoitomuodon, jonka avulla nuoret naiset voisivat tulla raskaaksi sairastettuaan syövän.
Ouarda Toirat osallistui kokeeseen. Kuusi vuotta myöhemmin hänen parannuttua syövästä syntyi Tamara-tytär.
Munasarjakudos otetaan talteen ennen syöpähoitoja
Onko kyse ihmeestä? Ei. Raskaus onnistui lääketieteen uuden keksinnön ansiosta. Kyse on munasarjakudoksen syväjäädytyksestä ja munasarjakudoksen siirrosta.
Toimenpide tehdään ennen syöpähoitoja. Gynekologi ottaa kudosta potilaan toisesta munasarjasta. Kudokset pakastetaan tarkoin määrätyn menetelmän mukaisesti. Ne asetetaan pieneen pakastinrasiaan ja viedään laboratorioon, missä kudokset viipaloidaan. Kudosleikkeet upotetaan liuokseen, jossa on kylmäsuoja-ainetta. Aine estää jääkiteiden muodostumisen pakastamisen aikana.
Sen jälkeen kudosleikkeet asetetaan pakastimeen, jossa ne jäähdytetään asteittain säilytyslämpötilaan. Lopuksi ne upotetaan 196-asteiseen nestemäiseen typpeen säilyttämistä varten. Ensimmäinen vaihe eli kudosleikkeiden syväjäädytys on suoritettu. Kudoksia säilytetään niin pitkään kuin on tarpeellista.
Toinen vaihe eli kudoksen siirto suoritetaan sen jälkeen, kun potilas on parantunut sairaudesta.
– Sitten kun onkologit näyttävät vihreää valoa, eli kun potilas on parantunut, ehdotamme potilaalle munasarjakudoksen siirtämistä. Syväjäädytetyt kudokset sulatetaan ja tuodaan leikkaushuoneeseen. Kudos istutetaan jäljellä olevaan munasarjaan tai vatsan ihon alle. Tavallisesti munasarjojen toiminta normalisoituu 4-5 kuukauden kuluttua. Ouarda tuli raskaaksi 11 kuukauden kuluttua siirrosta, kertoo professori Donnez.
Kudoksen siirto on mahdollista siirretyn munasarjakudoksen ympärille kehittyvien munarakkuloiden ansiosta. Munarakkulat sisältävät potentiaaliset munasolut. Murrosiästä lähtien joka kuukautiskierron aikana irtoaa munasolu, joka liikkuu munanjohtimia pitkin kohtuun.
Syöpähoidot tuhoavat yleensä munarakkulat, mikä aiheuttaa ennenaikaisen menopaussin. Nyt potilaalta otetaan munasarjakudosta ennen kemoterapiaa. Tällöin munasarjat sisältävät niin sanottuja ensiasteisia munarakkuloita, jotka ovat siis ensimmäisessä kehitysvaiheessaan.
– Sen jälkeen kun munasarjakudokset on asetettu lähelle munasarjoja kuluu jonkin aikaa ennen kuin kudosten verenkierto palautuu. Valitettavasti tuona aikana 50-60 prosenttia munarakkuloista ehtii tuhoutua hapenpuutteen takia. Onneksi 40 prosenttia munarakkuloista selviää ja kehittyy ja kuukautiskierto käynnistyy, Donnez toteaa.
Kudoksia syväjäädytetään jo lapsilta
Kun kuukautiskierto käynnistyy, nainen voi tulla raskaaksi. Ouardalla hoito onnistui, ja niin hän sai kokea onnensa täyttymyksen, Tamaran syntymän.
– En osannut odottaa tätä. Ensin minulle kerrottiin syövästä ja sitten ennenaikaisesta menopaussista. Kaikki tapahtui muutaman vuoden sisällä, mikä oli melkoinen myllerrys minun ikäiselle nuorelle ihmiselle. Tamaran syntymä oli onnen hetki, iloitsee Toirat.
Hoitomenetelmän etuna on se, että munarakkulan alut ovat naisella syntymästä asti. Siten kudoksia voidaan syväjäädyttää jo ennen murrosikää.
Saint-Lucin sairaalassa on varastoituna nestemäiseen typpeen satoja kudosleikkeitä. Munasarjakudoksen pakastamista ehdotetaan yhä useammin syöpää sairastaville potilaille sekä potilaille, joiden hedelmällisyys on vaarassa laskea.
Hoidon tutkimukset jatkuvat
– Hoitoa on harkittava etenkin leukemiaa ja rintasyöpää sairastavilla. Miksi näin? Koska leukemia on verisyöpä ja siirrettävässä munasarjakudoksessa on verisuonia. On olemassa riski, että samalla siirretään syöpäsoluja. Rintasyöpä sitä vastoin voi lähettää etäispesäkkeitä munasarjoihin, mikä lisää syöpäriskiä, kun siirretään munasarjakudosta.
–Tämän hetken tutkimus keskittyy munarakkulan eristämiseen. Miksi näin? Koska munarakkulan aluissa ei ole verisuonia. Siten eristetyn munarakkulan siirtäminen olisi turvallista, selvittää tutkija, tohtori Marie-Madeleine Dolmans Leuvenin katolisesta yliopistosta.
Munasarjakudoksen syväjäädyttäminen ja siirtäminen ovat onnistuneet käytännössä. Tamaran jälkeen myös Israelissa syntyi lapsi saman hoitokeinon avulla. Nyt olisi tärkeää saada asiasta lisää tietoa nuorille tytöille ja naisille.
- Naisten on pidettävä mieli korkealla ja suostuttava rohkeasti toimenpiteeseen. Se ei satu ja kestää vain muutaman tunnin. Jälkeen päin ei ole mitään kipuja. Elämä jatkuu normaalina. Kun tulee raskaaksi, olo tuntuu huojentuneelta. Tarvitaan vain positiivista mieltä ja rohkeutta, kannustaa Touirat
Asiantuntijat:
JACQUES DONNEZ, professori, naistentautien osaston johtava lääkäri, Saint-Lucin sairaala, Brysseli, Belgia
MARIE-MADELEINE DOLMANS, tutkija, tohtori, Dolmans Leuvenin katolinen yliopisto, Belgia
Tuotanto: RTBF, Belgia
Suomenkielinen totetutus: MATTI YLÖNEN, AISLA PACKALÉN