Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

21.10.2008

Kuka voi johtaa sairaalassa?

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa syntyi aiemmin syksyllä ennennäkemätön vastustus, kun suuri osa sairaalan lääkäreistä ja hoitajista koki tulleensa ohitetuksi uutta johtamisjärjestelmää suunniteltaessa.

Vaikka Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin omistaa kolmekymmentäyksi Etelä-Suomen kuntaa, pääkaupunkiseudun sairaalan vastustus pysäytti koko aluetta koskevan uudistuksen.

Uuden johtamismallin piti tulla voimaan vuoden vaihteessa. Toisin kävi. Toimitusjohtaja Kari Nenonen myöntää tehneensä virheitä.

– Minun olisi varmaan pitänyt tehdä itseni tutummaksi organisaatiolle, ennen kuin lähdin viemään muutosta eteenpäin, Nenonen sanoo.

Nenosen mukaan muutoksen toteuttamisen vauhti johtui osaksi siitä, että paineet ja toiveet omistajakuntien suunnalta olivat kovat. Omistajakunnat toivoivat, että johtamisjärjestelmän muutos tehtäisiin mahdollisimman nopeasti.

Selkeyttä sairaalaorganisaatioon

Lääkärit ovat toimineet perinteisesti johtajina sairaalassa. Sairaalaorganisaatio on tunnetusti ollut hierarkkinen ja henkilökunta on vastustanut ulkopuolelta ohjattuja muutoksia.

Organisaatiopsykologi Pekka Järvisen mukaan sairaalaorganisaatiosta on tullut sekava. Työryhmässä saattaa olla jopa kahdeksan eri ammattiryhmän edustajaa. Työryhmään voi kuulua psykologeja, fysioterapeutteja, puheterapeutteja, lääkäreitä ja sairaanhoitajia. Ja jokaisella näillä ammattiryhmillä on omat esimiehensä.

Järvisen mukaan terveydenhuollossa ammattikuntien väliset raja-aidat ovat korkeammat kuin missään muualla työelämässä, ja vain sairaalassa käydään tunnevaltaista keskustelua siitä, voiko ammattiryhmää johtaa kukaan muu kuin saman ammattiryhmän edustaja.

– Varmaan sairaalan yksi erityispiirre on se, että monet lääkärit kokevat todella ajautuneensa näihin esimiestehtäviin. Heitä ei juurikaan kiinnosta hallinnolliset, taloudelliset, strategiset tai henkilöstöön liittyvät kysymykset. He saavat sen arvostuksen asiantuntijuuden kautta, Järvinen toteaa.

Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus antoi periksi ja päätti lokakuun alussa palauttaa muun muassa lopetetuksi suunnitellun ylihoitajan nimikkeen. Johtoryhmää päätettiin vahvistaa johtajaylilääkärillä ja hoitotyön edustajalla.

– Tästä tilanteesta on varmaan monenlaisia arvioita, mutta jos minä itse arvioisin missä ollaan, niin arvioisin, että me ollaan aika syvällä siinä muutoskuopan pohjalla. Minun käsitykseni mukaan kuitenkaan ei ole kuin yksi tie, ja se on ylös- ja eteenpäin, lopettaa Nenonen.

Asiantuntijat:

KARI NENONEN, toimitusjohtaja, HUS

PEKKA JÄRVINEN, organisaatiopsykologi

Toimittaja: IRMELI KANGASPUNTA

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006