Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

21.10.2008

Itsepuolustustaitoja voi tarvita kotonakin

Joka viides suomalaisnainen on kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Nainen joutuu väkivallan kohteeksi yleisimmin pari- tai tuttavuussuhteissaan. Vuosittain 90 000 naista on puolisonsa fyysisen väkivallan kohteena. Naisille vaarallisia ovat myös työ- ja opiskelupaikat.

Kuka tahansa nainen voi kokea väkivaltaa iästä ja sosiaalisesta asemasta riippumatta. Ongelma kuuluu huomattavan monen perheen arkipäivään. Ylemmissä sosiaaliryhmissä väkivalta salataan kaikkein tarkimmin.

Fyysinen väkivalta oli yleensä lieväksi luokiteltavaa, kuten liikkumisen estämistä tai kiinni tarttumista, joskus se voi johtaa myös kuolemaan. Vuonna 2005 poliisin tietoon tuli yli 20 000 parisuhdeväkivaltaan liittyvää pahoinpitelyrikosta, nainen oli uhrina 90 prosentissa tapauksista.

Suomessa arvioidaan, että vuosittain tapahtuu noin 6000-10000 raiskausta, joista poliisille ilmoitetaan vain noin 600. Keskimäärin lähes 40 naista kuolee väkivaltaan vuosittain.

Puolustaudu puhumalla

Itsepuolustustaitojen hankkiminen voi olla siis elämän ja kuoleman kysymys, mutta itsepuolustuksen harjoittaminen voi olla myös hauskaa ja sillä voi parantaa itsetuntoaan.

– Olen ravintolalaivassa työssä, missä menee myöhään illalla ja joutuu lähtemään yksin kotiin ja joutuu kulkemaan keskustan läpi ja liikkumaan yöllä ulkona. Ehkä sellaisissa tilanteissa saattaa tarvita tai olisi ainakin hyvä osata joitakin taitoja, turkulainen nuori nainen Emmi Tiermas pohtii.

Ensimmäinen tapa puolustautua on puhe. Sanojen lisäksi äänensävy olisi osattava harkita tarkkaan. Puhumisen tarkoitus on myös pelata itselle aikaa päästä tilanteesta pois.

– Puhuminen on oikeastaan viisi prosenttia viestinnästä 95 prosenttia on kehon kieltä. Samalla, kun puhutaan, niin pyritään antamaan kehon kielellä viesti älä lähesty, älä tule tänne, haluan pois tästä tilanteesta, itsepuolustuskouluttaja Jani Suvanto kertoo.

Kun puhe ei riitä

Joskus hyvinkään valitut sanat eivät riitä. Naisen käsilaukusta voi yllättäen löytyä paljonkin tilapäisvälineitä puolustautumiseen. Tilapäisvälineiden tarkoitus on se, että hankitaan lisää aikaa päästä eroon tilanteesta ja hakeutua suojaan. Käsilaukusta löytyy usein kännykkä, jolla voi ensisijaisesti hälyttää apua soittamalla 112:een. Toisaalta puhelimeen voi puhua tai olla puhuvinaan, jotta hyökkääjä kokee kiinnijäämisen riskin suuremmaksi.

– Tyypillinen esine, mitä käsilaukusta hyvin usein löytyy, on kynä, loistava väline. Samoin avaimet. Ei tarvitse välittää häviääkö se, katkeaako se tai jääkö matkalle, samat tapaukset sitä voi käyttää avuksi lyömiseen, raapimiseen tai painamiseen, Suvanto ohjaa.

Tärkeintä on kuitenkin, että välineet ovat käsillä, esimerkiksi käsi hiuslakkapullolla valmiina, kun alkaa tapahtua. Tilanteeseen pitää olla hyvin valmistautunut.

Järkevää on myös se, että pistää oman turvallisuutensa etusijalle ja antaa suosiolla ryöstäjälle sen mitä tämä pyytää. Jos ryöstäjä vaatii esimerkiksi rahaa tai kännykkää, sen voi antaa hänelle. Ensisijaisesti kannattaa puhua rauhallisesti ja kertoa, että haluaa antaa sen, mitä ryöstäjä on tullut tavoittelemaan. Kun luovuttaa esimerkiksi kännykän, se kuitenkin kannattaa turvalliselta etäisyydeltä heittää esimerkiksi hyökkääjän kasvoja kohti ja lähteä samalla itse pakoon.

Toinen vaihtoehto on pudottaa ryöstäjän tavoittelema saalis maahan. Tämä aiheuttaa luonnollisen reaktion, kuten kaupan kassalla, jossa pikkurahojen putoaminen maahan saa kaikki päät kumartumaan maata kohti. Nämä ovat tärkeitä sekunteja päästä itse turvallisesti kauemmas.

Vältä uhkaava tilanne

Kun hyökkäys onkin fyysinen, ovat naisille kaikki keinot tarpeen. Kuristusotteesta vapautumista on mahdollisuus harjoitella ja takaa päin kiinni hyökkääjän käsiin voi käyttää esimerkiksi juuri edellä mainittuja tilapäisvälineitä tai polkea hyökkääjän varpaille, niin saa vähintään hänen tasapainonsa horjumaan.

– Yksi oikea ongelma naisten kouluttamisessa on se, että tulee tämä "oi oi ai, sattuiks sua"- tämä on oikea ongelma. Ei saa jäädä siihen tilanteeseen katsomaan toisen vammoja, ensin hoidetaan itsemme turvaan eikä jäädä siihen heti hoitamaan, Suvanto opastaa.

Itsepuolustustaitoja kannattaa opetella. Useimmiten nainen joutuu fyysisen väkivallan kohteeksi kotonaan, myös silloin voi olla tarpeen osata pelata aikaa, löytää pakopaikka vaikka pöydän takaa, hankkiutua suojaan lukkojen taa tai ovesta ulos.

Itsepuolustustaitoja kokeilleet Emmi Tiermas ja Salla Kärkkäinen pohtivat, että yhden päivän koulutuksella ei vielä pääse kovinkaan pitkälle.

– Jotkut asiat, ehkä se kuristusotteesta vapautuminen ja muutamat asiat, kuten housujen repiminen ja nivusiin käyminen on tehokkaita edelleen, Emmi Tiermas toteaa.

– Se että kommunikoi rauhallisesti, että yrittää myös rauhoittaa tätä toista osapuolta, Salla Kärkkäinen pohtii.

– Mitä itse ei ole tullut ajatelleeksi, että laukussa olevilla välineillä tai sillä ryöstösaalilla voi sitten sokaista tai pelottaa sen ainakin hetkellisesti sen hyökkääjän, että ne olisi sellaisia, joita voisi käyttää ainakin.

– Klassinen lause, mitä jotkut sanoo, että paras itsepuolustus on juokseminen. Mun mielestäni paras itsepuolustus ei ole juokseminen, parempi itsepuolustus olisi ollut käyttää päätään ja välttää koko tilanne, ettei edes joudu juoksemaan. Ettei hankkiudu paikkoihin tilanteisiin, missä voi joutua fyysiseen konfliktiin, se on mun mielestä järkevämpää itsepuolustusta, Jani Suvanto alleviivaa.

Asiantuntija: JANI SUVANTO, itsepuolustuskouluttaja

Toimittaja: SINI SILVÀN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006