Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

22.1.2008

Rokote allergista astmaa vastaan

Astma on keuhkoputkien pitkäaikainen tulehdustila. Astman tyypillisiä oireita ovat yskä, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus.

Professori Jean-Marie Saint-Remy on johtanut lähes seitsemän vuoden ajan viiden hengen tutkijaryhmää, joka yrittää löytää hoitokeinon allergiseen astmaan. Tutkijaryhmän kehittämä rokote näyttäisi ehkäisevän astman puhkeamisen mutta tarjoavan lisäksi mahdollisuuden parantua astmasta.

– Altistimme koehiirille astman. Rokotuksen ansiosta nämä hiiret kykenivät hengittämään jälleen normaalisti.

Ihmisellä, kuten myös hiirillä, hengitysilma kulkeutuu henkitorven ja keuhkoputken haarojen kautta keuhkoihin. Astmakohtauksen aikana keuhkoputkien lihaksisto supistuu aiheuttaen ilmavirtauksen hankaloitumisen. Seurauksena on liman erittyminen, yskä ja hengityksen vinkuminen. Lisäksi saattaa esiintyä rintakipua ja hengitys vaikeutuu.

– Astmapotilaalla keuhkoputket ovat terveitä punertavammat, turvonneemmat ja tulehtuneemmat. Seurauksena on pienempi keuhkojen tilavuus ja siten pienempi keuhkojen tuuletuskyky, kertoo keuhkotautien erikoislääkäri Alain Michils Brysselin Erasmen sairaalasta.

ENSIN ASTMA MÄÄRITETÄÄN

Astma määritetään keuhkojen toimintakokeilla. Näitä ovat P E F-seuranta, dynaaminen spirometria ja keuhkoputkien laajennuskoe.

Astman perustutkimuksiin kuuluu lisäksi allergian tutkiminen. Se tehdään esimerkiksi prick-ihotestillä. Koe osoittaa, onko tutkittava herkistynyt esimerkiksi siitepölylle, tavallisimmille kotieläimille tai pölypunkille.

– Perimä altistaa astman puhkeamiselle, mutta ympäristöllä on myös suuri merkitys. Mikäli taipumus sairastua astmaan on voimakas ja ympäristössä on paljon riskitekijöitä, astma puhkeaa jo nuorena. Mikäli taas taipumus on heikko eikä ympäristössä ole riskitekijöitä, astma puhkeaa myöhemmin, kertoo Alain Michils

– Prick-testi kestää noin 15 minuuttia ja tulos osoittaa herkistymisen pölypunkille, joka on kodin yleisimpiä allergeeneja. Iholle noussut punoittava märkärakkula on merkki herkistymisestä.

Allergiaan on kehitetty siedätyshoitoja, mutta pistoksia on saatava usein ja hoidot kestävät useita vuosia.

– Pölypunkille ja heinälle allerginen potilas saa siedätyshoitoa. Rokote sisältää heinän siitepölyä. Rokote annetaan kerran kuukaudessa. Siten vähennetään asteittain potilaan herkkyyttä ja vähitellen astma paranee, kertoo Professori Jean-Marie Saint-Remy.

UUSI JA TEHOKAS ROKOTE

Tähän mennessä allergiseen astmaan on käytetty siedätyshoitoja, joiden hoitouutteet sisältävät allergeeneja. Siedätyshoidon avulla potilaan herkkyyttä allergeeneja kohtaan vähennetään asteittain.

Professori Saint-Rémyn kehittämä rokote on toisenlainen.

Allergisen reaktion aikana solut tunnistavat punaisella näkyvän allergeenin. Ne käynnistävät elimistön puolustusmekanismit, eritoten T-lymfosyytit.

T-lymfosyytit tunnistavat allergeenin ja erittävät tulehduksen välittäjäaineitä, pieniä yhdisteitä, jotka saavat aikaan tulehdusreaktion. Uusi rokote estää T-lymfosyyttien stimulaation. Siten ne eivät aiheuta tulehdusreaktiota eikä allergia puhkea. Etuna on lisäksi se, että potilas tarvitsee ainoastaan kolme rokotetta.

– Pidämme hiiret täällä 4-6 viikkoa ja mittaamme useamman kerran pletysmografin avulla, mikä on astman tilanne. Pletysmografi on eräänlainen lasikello, jonka alle hiiret asetetaan. Sen avulla pystytään mittaamaan jyrsijöiden keuhkojen tilavuus. Vastaavaa mittaria käytetään ihmisillä. Hiiriä on kuitenkin mahdotonta saada puhaltamaan suukappaleeseen. Tämän mittauslaitteen avulla koe pystytään suorittamaan hiirillä, kertoo laborantti Gaëlle Toussaint.

Tutkimuksessa mukana olleet hiiret parantuivat kaikki allergisesta astmasta. Tähän mennessä rokotteella ei ole havaittu olevan haittavaikutuksia tai myrkyllisiä vaikutuksia.

Toimittaja : FRANCOIS GONCE
Suomenkielinen toteutus : MATTI YLÖNEN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006