Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

22.4.2008

Kuorolaulun uusiva voima

Kuorolaulu vaikuttaa ihmiskehoon myönteisesti. Ruotsalaistutkimuksen mukaan kuorolaulu aktivoi soluja uusivan hormonin kehittymistä. Mikroskooppitutkimukset todistavat nyt saman, jota kuorolaulua harrastavat tietävät muutoinkin - yhdessä laulaminen saa kehon voimaan hyvin.

Ruotsi on kuorolaulun luvattu maa. Useimmat laulun harrastajat ovat mukana kirkkokuorossa, mutta maallistuvassa yhteiskunnassa alkaa olla muitakin vaihtoehtoja.

Tukholman Cantemus-kuoron harjoituksiin tulee väkeä useampi sata henkeä. Amatöörikuoro harjoittelee kevään aikana kokonaisuuden, joka kauden päättyessä esitetään yleisölle jossakin Tukholman nimekkäimmistä konserttisaleista.

Vaivat lievittyivät laulamalla

Kuorolaisilla on harjoituksissa epäilemättä hauskaa. Toisaalta, ruotsalaistutkimuksessa on vasta havaittu, että kuorossa laulamisella on myös selkeästi mitattavissa olevia terveysvaikutuksia. Tutkimusta on tehty Solnan Karoliinisen sairaalan professorin Töres Therellin johdolla.

– Jos laulaa voimakkaasti ja kovasti, niin silloin pulssi kiihtyy. Selvää on, että samalla kehossa alkaa tapahtua, ja se vaikuttaa myös hormoneden erittymiseen. Tutkimukseen osallistui Magmunnarna-kuoro, joka kokoontui laulamaan kerran viikossa. Vertailuryhmä puolestaan tapasi kerran viikossa luennon merkeissä. Molempien ryhmien jäsenillä oli alun perin erityyppisiä vatsavaivoja.

– Kävi ilmi, että laulaminen vaikuttaa soluja uusivaan ja rakentavaan hormoniin, sanoo professori Töres Theorell. Kuororyhmällä kyseistä hormonia alkoi erittyä huomattavasti enemmän, kuin vatsakivuista ja stressin laukaisemisesta luentoja kuuntelevalla ryhmällä. Erot olivat selviä, kun kokeilua oli jatkettu puolen vuoden ajan. Kun kokonainen vuosi kokeilua oli ohi, ryhmien tulokset olivat hieman tasaantuneet.

Kuorolaulun monitahoiset vaikutukset

Kuorossa laulamisen myönteisiä vaikutuksia on vaikeata erottaa toisistaan. Kuorolaisilla on yhteinen hanke, he saavat kuoroon liittyessään mahdollisesti uusia ystäviä, ja itse musiikillakin on ihmiseen positiivinen vaikutus.

Cantemus-kuoroa johtava Göran Staxäng nauttii silmin nähden kuoron johtamisesta.

– Kuorolaulamiseen liittyy asioita kuten työskentely melodian kanssa ja laulajien avustaminen sekä sävelen, tekstin ja ilmaisun löytämisessä, toteaa Göran Staxäng. On upeata saada auttaa ihmisiä löytämään oma äänensä, ja kouluttaa heitä laulamaan omassa äänilajissaan samanaikaisesti muiden äänien kanssa.

Musiikki herättää voimakkaita tunteita, jotka ihminen laulaessaan voi elää todeksi.
Cantemus-kuorossa laulava tukholmalainen Maj-Britt Brilroth nauttii kuorossa laulamisesta.

– Lauloin kuorossa nuorena, sekä solistina että kuoron jäsenenä. Nyt olen aloittanut harrastuksen uudelleen, ja se on mielestäni mahdottoman hauskaa.

Tukholmalaisen Tommy Eklundin vaimo sai miehensä mukaan kuoroharrastukseen. Kuoroissa harvinaisemmat miesäänet ovat aina tervetulleita.

– Uskon että laulaminen vaikuttaa mielialaan, niin että ihminen tulee iloisemmaksi. Laulan kuorossa, koska se on mielestäni hauskaa, vaikka en olekaan mikään mestarilaulaja.

Säännöllinen harjoittelu hyväksi

Professori Töres Theorellin mukaan kuorossa laulamista voi tietyssä mielessä verrata fyysisiin treeneihin.

– Ei riitä, että käy salilla kerran - kukaan ei edes kuvittele tervehtyvänsä siitä. Harjoituksia on jatkettava säännöllisesti.

Laulun ammattilaisilla paineet ovat kovemmat, ja laulaminen saattaa jopa aiheuttaa stressiä. Amatöörikuorolaisen elämää yhdet lauluharjoitukset viikossa kuitenkin parantavat.

Asiantuntija: TÖRES THEORELL, professori Karoliinen Instituutti, Solna
Toimittaja: MAIJA UNKURI

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006