Akuutin Arkisto
25.3.2008
Uudet syöpäsuositukset
Syöpään sairastuu tulevaisuudessa yhä useampi suomalainen. Uusien suositusten mukaan pienillä valinnoilla ja niiden yhteisvaikutuksella voi jokainen vaikuttaa omaan syöpäriskiinsä. Uudet ravinnon syöpäsuositukset pistävät lihan käytölle tarkat rajat. Punaista lihaa ei saisi syödä suositusten mukaan yli puolta kiloa viikossa.
Syöpäjärjestöjen ylilääkärin Matti Rautalahden mukaan on karttunut tietoa ja näyttöä siitä, että naudan, porsaan ja lampaan liha liittyy kohonneeseen syöpävaaraan, erityisesti suolistosyövän vaaraan.
Lihan vaarallisuus liittyy erityisesti sen valmistustapoihin. Kun naudanlihapihvi kärisee pannulla, muodostuu lihan pintaan haitallisia yhdisteitä. Vaaralliset yhdisteet saattavat aiheuttaa DNA-vaurion jossain elimistön solukoissa. Ihmisen korjausmekanismit pystyvät parantamaan usein DNA-vaurioita. Eivät kuitenkaan aina.
Tiukka EI tulee myös makkaralle. Uuden suosituksen mukaan prosessoituja lihatuotteita, eli makkaroita, ei saisi syödä ollenkaan. Makkaran epäterveellisyys korostuu silloin kun se esimerkiksi avotulella paistettaessa kärähtää mustaksi.
– Lihan pintaan syntyy erilaisia yhdisteitä lämmön ja rasvan yhteisvaikutuksesta", selvittää Rautalahti makkaranpaiston riskejä.
Salaatti on perinteisesti mielletty terveelliseksi ja vähäkaloriseksi ravinnoksi. Viime aikoina on kuitenkin puhuttu myös siitä, että salaateissa esiintyy syöpää aiheuttavia nitraatteja. Sen sijaan alkoholin vaarallisuus on tutkimusten mukaan kiistatonta.
Syöpää ehkäiseviksi tekijöiksi todetaan rintaruokinta, kasvisperäinen ruoka, vähäinen suolan määrä ja muun muassa sokeripitoisia juomia pitäisi välttää. Syövän ehkäisyn kannalta tärkeää on kuitenkin kokonaisuus.
Ylilääkäri Matti Rautalahden mukaan syövän ehkäisy pitää nähdä vaakapelinä. Jos vaa'an plusmerkkiseen kuppiin tulee paljon syövältä suojaavia tekijöitä niin kyllä miinusmerkkisessäkin kupissa jotain voi olla ja silti tasapaino pysyy syövän ehkäisyn puolella.
Asiantuntija: MATTI RAUTALAHTI, ylilääkäri, Syöpäjärjestöt
Toimittaja: IRMELI KANGASPUNTA