Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

25.11.2008

Raskausdiabetes

– Aikaisempien raskauksien ja aiemmin todettujen raskausdiabetesten vuoksi menin sokerirasitukseen. Ensimmäisellä kerralla arvot oli vielä aika kohdillaan, mutta raskausviikolla 30 tehdyssä rasituskokeessa oli raja-arvoja ylittäviä arvoja ja ihan sen suhteen on diagnosoitu tämä raskausdiabetes, kertoo liminkalainen Päivi Lumijärvi.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan odottavan äidin sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, joka todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana. Raskausdiabetesta tulisi uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan seuloa lähes jokaiselta raskaana olevalta.

– Aikaisemminhan Suomessa ja aika monessa muussakin maassa on seulottu raskausdiabeetikoita riskitekijöitten perusteella, joihin kuuluvat aiempi raskausdiabetes, ylipaino, kookkaan vauvan synnyttäminen edellisissä raskauksissa sekä äidin yli 40 vuoden ikä. Viimeisimmissä tutkimuksissa on todettu, että pelkillä riskitekijöillä ei pystytä löytämään kuitenkaan läheskään kaikkia äitejä, joilla raskausdiabetes olemassa on, ja sen takia tätä seulontakäytäntöä on suositeltu muutettavaksi, toteaa synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Marja Vääräsmäki Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Uuden käypä hoito -suosituksen mukaan lähes kaikille odottaville äideille tehtäisiin sokerirasituskoe. Ulkopuolelle jäisivät käytännössä ainoastaan äidit, joilla on hyvin pieni riski sairastua. Tällaisia ovat alle 25-vuotiaat, hoikkarakenteiset ensisynnyttäjät, joilla ei ole lähisuvussa 1 tai 2 tyypin diabetesta.

Milloin uusi suositus sitten näkyy käytännössä?

– No, me toivotaan, että mahdollisimman pian. Suositus ilmestyi kesän 2008 tiimellyksessä eikä kliinisessä työssä ole vielä näkynyt, että sitä olisi pystytty neuvoloissa ajamaan sisään. Mutta uskon, että tässä syksyn mittaan se alkaa enenevässä määrin tulla myös käytäntöön.

Vaihtelevia oireita

Raskausdiabetes saattaa olla odottavalle äidille täysin oireeton. Päivi Lumijärvellä ei ollut ensimmäisessä raskaudessaan havaittavissa mitään raskausdiabetekseen viittaavaa.

– Synnytyksen jälkeen vaan todettiin, että lapsi oli tosi iso, ensimmäiseksi lapseksi hurjankin iso. Mutta omassa olossa ei raskausaikana ollut mitään oireita.

Päivi Lumijärven nykyinen raskaus on hänen viidentensä. Kahdessa aikaisemmassa raskaudessa on todettu raskausdiabetes.

– Verensokeriseuranta on ollut kotona jatkuvaa ja ihan nyt näissä viimeisimmissä raskauksissa olen seurannut sokereita ihan alusta asti. Ja sen mukaan olen sitten kontrolloinut syömistä ja hiilihydraattien määrää. Ja toki liikunnalla sitten pitänyt asiaa kurissa, jatkaa Lumijärvi.

– Koko raskausdiabeteksen hoito raskauden aikana tähtää siihen, ettei vauva kasvaisi kauhean suureksi. Makrosomiaan eli sikiön suurikasvuisuuteen liittyvät riskit korostuvat nimenomaan loppuraskaudessa ja synnytyksen aikana eli jos vauva on hyvin suurikokoinen, niin synnytys saattaa olla tavalla tai toisella hankala. Myös lisääntyneitten keisarinleikkausten määrä kuuluu tähän, mainitsee synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Vääräsmäki.

Häiriön myöhäisvaikutuksia

Viimeisimpien tutkimusten mukaan äidin raskausdiabetes saattaa vaikuttaa myös lapsen myöhempään ylipainoisuuteen tai riskiin sairastua metaboliseen oireyhtymään tai tyypin 2 diabetekseen. Äidin raskausaikanaan tekemät valinnat ovat avainasemassa - vaikka nekään eivät aina auta, vaan joskus on turvauduttava lääkehoitoon.

– Elämäntapa-asiat ovat tärkeässä roolissa. Liikkuminen vaikuttaa paljon sokeritasapainon parantamiseen. Ja ennen kaikkea dieettiasia eli terveellisten ruokailutottumusten hyödyntäminen raskausaikana on merkittävää, korostaa Vääräsmäki.

Vuoden 2006 syntymärekisterin perusteella kahdeksasta yhdeksään prosentilla äideistä eli noin 5000 äidillä on todettu poikkeava sokerirasitus raskauden aikana. Marja Vääräsmäen mukaan luku on kuitenkin aliarvioitu määrä kaikista sairastuvista. Uusiiko raskausdiabetes sitten automaattisesti seuraavassa raskaudessa?

– Hyvin usein se näyttää toistuvan. Mutta varmasti on merkitystä myös sillä, pystyykö äiti pudottamaan painoaan näitten raskauksien välillä. Jos äiti on ensimmäisen raskauden aikana ylipainoinen ja pystyy normalisoimaan painoaan, niin se todennäköisesti saattaisi riittää, ettei raskausdiabetes enää seuraavassa raskaudessa uusiutuisi.

Vääräsmäen mukaan eri tutkimusten ja niihin liittyvien seuranta-aikojen perusteella voisi arviolta kuitenkin sanoa, että 10-15 vuoden kuluessa jopa puolet äideistä sairastuu tyypin 2 diabetekseen.

– Onkin sanottu, että raskausaika on hyvin selkeä testi äidille, onko hänellä taipumusta sairastua. Raskausdiabetesta sairastaneiden äitien kannattaa seurata myös raskauden jälkeen omia verensokereita ja -paineita sekä veren rasva-arvoja, koska sairastumisriski on olemassa.

– No, olo on ihan hyvä. Tietenkin kun on näin mones raskaus, niin sen tuntee jo kropassa. Mutta ihan innolla odotan taas uuden ihmisen syntymää, kertoo Päivi Lumijärvi.

Asiantuntija: MARJA VÄÄRÄSMÄKI, synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri, LT, OYS

Toimittaja: TITTA LAHTINEN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006