Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

25.11.2008

Tasapainoon taputtelemalla

Ihmisillä on tapana jumiutua ajattelun kautta ikäviin tilanteisiin ja tunteisiin. Taputteluterapia on Suomessa uusi tapa taltuttaa häiritseviä ja kiusallisia tunteita. Se on turvallinen tapa hoitaa itseään ja päästä eroon kielteisistä tunteista.

Jokainen voi oppia taputtelemaan ja näin laimentaa vihaa, kateutta, syyllisyyttä, häpeää, pelkoa tai jännittämistä. Taputteluhoitoa on kutsuttu myös psykologiseksi akupunktioksi, koska taputtelun kohteena ovat samat akupisteet kuin neuloilla tehtävässä perinteisessä akupunktiossa.

– Verrattuna perinteiseen akunpunktioon on keskeinen ero siinä, että jotta me voidaan hyötyä tästä hoidosta niin se edellyttää sen ongelman ajattelua. Akupunktiossa perinteisesti ei tarvitse ajatella sitä ongelmaa, eivätkä ihmiset yleensä hae apua psykologisiin ongelmiin. Tässä idea on se, että taputusterapialla pyritään helpottamaan nimenomaan psykologisia ongelmia ja kysymyksiä, selittää psykologi Juha Siira.

Varmasti jokainen meistä on joskus epätoivon hetkellä peittänyt käsillään kasvonsa tai hieronut ohimoitaan voidakseen keskittyä paremmin. Juuri tästä taputteluhoidossa on kyse. Siinä hyödynnetään kehon luontaisia tunteiden rauhoittamismekanismeja.

Taputtelu auttaa pääsemään eroon ikävistä, kiusallisista tunteista. Kiusalliset tunteet ja alakulo kuuluvat ihmiselämään, eikä niistä vastaan kannata rimpuilla, mutta tunteiden vallassa ei tarvitse elää. Taputtelun avulla henkilö voi taltuttaa ja laimentaa kiusallisten tunteiden voimaa.

– Pääsääntöisesti tapahtuu sen tunteen, sen negatiivisen tunteen vapautuminen ja kun se tunne vapautuu niin yleensä ajatus muuttuu, voisiko sanoa kevyemmäksi, kuvailee Siira.

Taputtelutekniikoilla pyritään neutraloimaan tunteiden häiritsevyyttä ja muuttamaan sen myötä ajattelua myönteisemmäksi ja terveyttä vahvistavammaksi. Joensuulainen psykologi Juha Siira on tämän hoitomuodon uranuurtaja Suomessa. Hän vakuuttaa, että kuka tahansa voi oppia taputtelemaan ja näin hoitamaan itseään.

Jännittäminen aisoihin

Hoitopisteet sijaitsevat tarkasti rajatuilla kehon alueilla eri luiden pinnoilla. Hoitopisteitä taputetaan kevyesti etu- ja keskisormen sormenpäillä. Asiakastilanteessa psykologi Juha Siira opastaa kädestä pitäen miten taputtelusarjat tulee tehdä. Apua voi hakea esimerkiksi jännittämiseen.

– Ajattele sitä sinun jännittämistä ja määrittele kuinka suurta se on asteikolla 1-10. Taputtele ensin kämmensyrjään ja samalla kun taputat siihen pisteeseen ajattele sitä sinun jännitystä, opastaa Juha Siira.

Jokaiselle tunteelle on omat lyhyet mutta osittain toisistaan poikkeavat taputtelusarjat. Psykologisten ongelmien taputteluhoito perustuu asiakastyössä hyväksi todettuihin hoitosarjoihin.

– Tietyt tunteet, tietyt pisteet, tietynlaiset hoitosarjat toimivat tietynlaisten tunteiden vapauttamisessa. Se on vaan tutkittua tietoa. Pääsääntöisesti tutkimus tarkoittaa tässä, että on paljon ihmisiä joiden avulla tätä menetelmää on kokeiltu, ennen kuin se on tuotu laajempaan tietoisuuteen ja käyttöön, sanoo Siira.

Jokainen hoitosarja pohjautuu tiettyjen pisteiden taputtamiseen. Pisteet ovat tarkasti määritelty ja onnistunut hoito vaatii, että pisteitä taputetaan juuri oikeaan kohtaan kehossa.

– Tässähän on paljon outoja vaiheita, kuten se, että taputellaan ja sitten on tämmöisiä tasapainottavia, palauttavia harjoitteita joissa hyräillään ja lasketaan, vähintään ne herättävät sen ihmisen kummeksunnan. Mutta tässä hoitomuodossa on pyritty yhdistämään monia tärkeitä asioita. Taputteluterapiassa yhdistyy se mitä meidän aivoissa tapahtuu ja se mitä meidän kehossa tapahtuu, selventää Siira.

Tunnelukko

Taputtelutekniikoiden avulla jokainen voi puuttua arkipäivän tunnepitoisiin ongelmiin heti kun ne syntyvät tai silloin kun jo aiemmin syntyneet tunteet valtaavat syystä tai toisesta mielen. Taputtelemaan voi oppia ihan itse noudattamalla ohjeita tai psykologin opastuksella.

– Taputtelussa käytetään luonnollista stimulointimenetelmää, kehon koskettamista. Niinhän me monesti muutenkin kosketetaan kehoa, ilman, että me edes huomaamme että me sillä pyritään tasapainoon. Kyseessä on itse asiassa paljon yksinkertaisemmasta systeemistä kuin miltä se aluksi näyttää ja tuntuu, vakuuttaa Juha Siira.

Taputteluterapialla pyritään taltuttamaan häiritseviä tunteita ja se soveltuu hyvin itsehoidoksi ongelmatilanteisiin. Nopeimmillaan kielteisestä tunteesta pääsee eroon yhden taputtelu-sarjan avulla.

– Eniten myönteisiä kokemuksia tai hyötyä on ollut semmoisista aika tarkkarajaisista ongelmista, yhden tunteen taltuttamisessa. Useimmiten ihmiset haluavat vapautua nopeasti jostakin kiusallisesta tunteesta tai on joku akuuttitilanne, kuten, että nyt pitää päästä lentämään tai nyt pitää päästä johonkin asiaan kiinni. Näissä tilanteissa ihmiset ovat saaneet apua taputteluterapiasta, kuvailee Juha Siira.

Taputteluhoito avaa jonkinlaisen psykologisen lukon ihmisessä. Voi ajatella, että oikein sovitettu taputtaminen on avain joka vapauttaa kehon korjaamaan itse siinä ilmenevät häiriöt, eli avaa lukon, Juha Siira kuvailee. Kehon eri hoitopisteiden taputtaminen tietyssä järjestyksessä aktivoi lukkiutuneen virtauksen, minkä johdosta kiusallinen tunne helpottuu ja elimistö hakeutuu takaisin normaaliin, neutraaliin olotilaan.

- Joka kerta kun sinä käytät tätä työskentelymallia niin sinun oma havainnointi siitä asiasta muuttuu ja voi olla että sinä saat parempaa ymmärrystä siitä omasta tilanteesta ja kysymyksestä. Minä ajattelen, että jokainen ihminen voi hyötyä siitä, että oppii tuntemaan itsensä paremmin.

Lähde: Juha Siira ja Mikael Saarinen, Tunnetreenillä tasapainoon. Harjoituksia ja tekniikoita keholle ja mielelle. Kirjapaja 2008.

Asiantuntija: JUHA SIIRA, psykologi

Toimittaja: KARITA LEHIKOINEN-STEDT

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006