Akuutin Arkisto
25.11.2008
Omalääkärin vastaukset
Keuhkosarkoidoosi
"Olen sairastanut keuhkosarkoidoosin vajaa parikymmentä vuotta sitten, kolmikymppisenä. Nilkkoja pakotti ja niihin tuli kyhmyjä. Keuhkoihin tauti jätti joitakin jälkiä ja nyt mietityttää mitä muuta se voi aiheuttaa elimistöön. Pitäisikö olla huolissaan, jos taudin kerran on saanut?"
Jos sairastumisesta on jo kaksikymmentä vuotta ja tauti on tuolloin parantunut, on uusiutumisriski hyvin pieni. Taudista saattaa jäädä jälkiä, mutta niiden ei kyllä pitäisi vaikuttaa keuhkojen toimintaan. Sarkoidoosi on yleissairaus, jossa eri puolille elimistöä pesiytyy tulehdussolukertymiä. Melkein aina niitä on keuhkoissa. Jos sarkoidoosi löydetään keuhkoista, on hoitona kortisoni. Yli 90 prosenttia uusiutumisista tapahtuu vuoden sisällä, joten aika turvallisilla mielillä voi kysyjä olla.
Insuliinipumppu
"Sokeritautisille on kehitetty insuliinipumppu. Mikä se on ja miten se asennetaan ihmiseen?"
Insuliinipumput tulivat Suomeen melkein 30 vuotta sitten. Niitä käytetään lähinnä ykköstyypin diabeteksessa. Siinähän haima ei eritä insuliinia ja se joudutaan korvaan kehon ulkopuolisella insuliinilla. Vaikeus on siinä, että haiman toimintaa on vaikea matkia. Pitää mitata sokeri ja sitten päättää paljonko insuliinia laitetaan. Insuliinipumppu annostelee pikainsuliinia tasaisena virtana, jonka lisäksi potilas itse laittaa ateriainsuliinin. Insuliinipumppuhoidolla on mahdollista saada selkeää etua, jos vaikka hoitotasapainoa ei ole muilla keinoin saatu aikaiseksi, potilaalla on hypoglykemiataipumus, merkittävä aamunkoittoilmiö tai epäsäännöllinen elämänrytmi.
Veden liiallinen juominen
"Toiset sanovat, että vettä kannattaisi juoda paljon, mutta toisten mukaan liikakin on pahasta. Onko paljosta veden juomisesta oikeasti hyötyä vai haittaa?"
Juomisen tarkoitushan on korvata nestehukka. Me menetämme parisen litraa päivässä, ja sen verran pitäisi siis korvata. Terveellä ihmisellä elimistö ylläpitää tasapainoaan, homeostaasia, niin kohtuullisessa nestevajauksessa kuin liikanesteytyksessä, joten ei veden juomisella saa itseään sairastuvalle - jos nyt ei ämpäritolkulla juo. Mitään hyötyäkään ei ylenpalttisesta juomisesta ole, ei se esimerkiksi "puhdista" elimistöä, kuten usein luullaan.
DISH-syndrooma
"Mistä on kyse, kun lääkärinlausunnossa sanotaan minulla olevan Syndroma DISH, lähinnä rintarangan alueella? Tämän DISH:n lisäksi lannerangassa on pahoja muutoksia, samoin ranteissa, olkapäissä, kyynärpäissä ja nilkoissa sekä polvissa."
DISH tulee sanoista Diffuusi Idiopaattinen Skeletaalinen Hyperostoosi, joskus siitä käytetään nimeä Forestierin tauti. Käytännössä se tarkoittaa liiallista luun syntymistä etenkin rankaan, mutta myös ranteisiin, olkapäihin, kantapäihin ja niin edelleen. Syytä taudille ei tiedetä, eikä myöskään täsmähoitoa ole olemassa. Potilaita auttaa lähinnä kivunhoito, sekä liikunta.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila