Akuutin Arkisto
26.2.2008
Umpilisäkkeen tulehdus hoidettava nopeasti
Äkillinen vatsakipu kannattaa ottaa aina vakavasti. Kyseessä saattaa olla umpilisäkkeen tulehdus, joka vaatii kiireellisen leikkauksen. Mikäli umpilisäkkeen tulehdusta ei hoideta ajoissa, voi umpilisäke puhjeta ja aiheuttaa hengenvaarallisen vatsakalvontulehduksen. Tulehtunut umpilisäke poistetaan avo- tai tähystysleikkauksella.
Kansankielellä puhutaan usein umpisuolen tulehduksesta, mutta jos tarkkoja ollaan, kyse on umpilisäkkeen tulehduksesta. Umpilisäke voi tulehtua niin lapsilla kuin aikuisillakin. Mahdollinen tulehdus on umpilisäkkeen ainoa virka.
– Umpilisäkkeellä ei varsinaisesti ihmisellä ole tehtävää. Se on jäännös siltä ajalta, kun elimistö joutui käsittelemään hirveän paljon kasvisperäistä ravintoa eli nykyihmisellä sillä ei ole mitään käyttöä varsinaisesti, kertoo lastenkirurgian erikoislääkäri Susanna Nuutinen Oysista.
Umpilisäke sijaitsee umpisuolen päässä vatsaontelon alaosassa oikealla. Se on kapea, yleensä noin sormen pituinen umpipussi.
– Sen paksuus on suunnilleen aina sama. Se on vajaat kaksi senttimeriä paksu, pituus vaihtelee viidestä senttimetristä viiteentoista senttimetriin, Nuutinen kuvailee.
Tulehtunut umpilisäke tuntuu ensin kipuna keskellä ylävatsaa, josta kipu yleensä siirtyy vähitellen alavatsan oikealle puolelle. Tulehdus voi aiheuttaa myös pahoinvointia ja oksentelua, joskus myös kuumetta.
– Se on kyllä selvästi haittaava kipu ja se pahenee liikkuessa esimerkiksi jos kävellään tai ollaan auton kyydissä ja tulee töyssyjä, Nuutinen kertoo
Jos kipu vähänkin vaikuttaa umpilisäkkeen tulehdukselta, on otettava heti yhteyttä päivystykseen. Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä.
– Vaikka tiedetään, että umpilisäkkeen tulehdus joissakin tapauksissa kehittyy hyvin nopeasti ja se saattaa hyvin nopeasti sitten puhjeta, niin kyse on kuitenkin useiden tuntien prosessista eikä ihan lyhyestä ajasta, Nuutinen rauhoittelee.
Jos umpilisäke kuitenkin ehtii puhjeta kotona, siitä kehittyy vatsakalvontulehdus, joka on hoitamattomana hengenvaarallinen.
– Joudutaan antamaan potilaalle suonensisäisiä antibiootteja osastolla ja mahdollisesti saattaa sitten kehittyä vatsaontelon sisälle tämmöisiä märkäkertymiä, joita joudutaan sitten myöhemmin ehkä leikkauksellakin hoitamaan.
Tulehtunut umpilisäke voidaan hoitaa perinteisen avoleikkauksen lisäksi tähystinkirurgialla, jos saatavilla sattuu olemaan tähystysleikkauksen taitava lääkäri. Tähystysleikkausta suositellaan erityisesti lisääntymisikäisille naisille, sillä naisilla usein vatsakivun aiheuttajaksi paljastuukin tähystyksessä jokin muu syy kuin kenkkuileva umpilisäke. Umpilisäkepotilas pääsee kotiin parin päivän päästä leikkauksesta. Tähystysleikkauksesta toipuu viikossa tai kahdessa. Avoleikkauksen jälkeen pitää elellä hissun kissun pidempään.
– Sellaista rajumpaa liikuntaa tulee tietenkin välttää sen leikkaushaavan vuoksi useampia viikkoja, kahdesta kolmeen viikkoa, Nuutinen neuvoo.
Umpilisäkkeen tulehtumisen syitä ei täysin tunneta. Taustalla voi olla esimerkiksi umpilisäkkeen ontelon tukkeutuminen. Meistä noin 7 prosenttia joutuu jossain elämänsä vaiheessa kohtaamaan kenkkuilevan umpilisäkkeen.
Toimittaja: SUSANNA EKFORS