Akuutin Arkisto
27.5.2008
UUSI KANDIASETUS
1.6.2008 voimaan tuleva uusi niin sanottu kandiasetus muuttaa merkittävästi lääkäriopiskelijoiden mahdollisuutta toimia terveyskeskuslääkärien sijaisena.
Neljän vuoden opinnot suorittanut opiskelija saa toimia lääkärin sijaisena ainoastaan terveyskeskuksen vuodeosastolla. Päivystystyöhön vaaditaan nyt viiden vuoden opinnot. Asetus muutti monen opiskelijan ja terveyskeskuksen kesäsuunnitelmat. Yksi opiskelijoista oli Oulun yliopistossa opiskeleva Perttu Hiisivuori.
– Olin sopinut Haapaveden terveyskeskukseen meneväni lääkärin sijaiseksi. Se paikka nyt sitten meni tämän asetusmuutoksen takia. Sinne en päässyt niin kuin olin sopinut aikaisemmin. Muistelisin, että pikkusen ennen joulua olin sopinut jo sen paikan.
Perttu Hiisivuori ei ole yksin tilanteensa kanssa. Hänen kurssikavereistaan moni oli jo ehtinyt sopia kesätöistä mutta uusi asetus tuli ja toisin kävi, kertoo Hiisivuori.
– Kyllä se on aika paljo närää aiheuttanut, koska tämä valmistelu on ollut sinänsä kummallista, että tästähän tiedettiin jo ennen viime kesää, että tällainen asetus on tulossa jossain vaiheessa ja sitä valmistellaan. Se päätös veny ja veny, eikä siitä saatu tietoa käytännössä lainkaan. Elettiin kauhean pitkään sellaisessa epätietoisuudessa että tuleeko se muutos vai eikö se tule. Sitten lopulta kun tämä tuli niin kyllä se on vähän ihmetystä herättänyt, että miksi se nyt sitten tällä tavalla muutettiin.
Miksi sitten muutettiin?
Asetusta valmistelleessa sosiaali- ja terveysministeriössä havahduttiin vuokralääkärien kasvaneeseen määrään 2000-luvulla. Vuokrausfirmojen työntekijöistä lääketieteen opiskelijoiden osuus on jatkuvasti kasvanut ja opiskelijoita on työllistänyt etenkin päivystystyö. Ministeriön mukaan samaan aikaan terveyskeskuslääkärin työ on muuttunut entistä vaativammaksi. Viiden vuoden vähimmäisopinnoilla halutaan varmistaa keikkapäivystäjän riittävä ammattitaito.
Kandiasetus vaikeuttaa paitsi opiskelijoiden työn saantia myös terveyskeskusten sijaisjärjestelyjä. Kun ainoastaan viimeisen vuosikurssin opiskelijat voivat toimia sijaisena, kuntien ja kuntayhtymien sijaisreservi käytännössä puolittuu. Neljän kunnan muodostama peruspalvelukuntayhtymä Kallio Kalajokilaaksossa selviää hyvin tulevasta kesästä. Muutokseen oltiin varauduttu ja kesäksi töihin on tulossa pääosin viidennen vuoden kandeja. Vaikutukset kuitenkin näkyvät, kertoo terveyspalvelujohtaja ja johtajaylilääkäri Ilkka Luoma.
– Luonnollisesti tämä koskee meidän sijaisreserviin jossain määrin mutta tietysti asia täytyy kääntää sillä tavalla positiiviseksi, että tässä lainsäätäjäkin lähtee potilasturvallisuudesta ja toisaalta sillä että näitä pätevyysvaatimuksia tänne perusterveydenhuollon lääkärille korotetaan. Tämä täytyy nähdä niin, että terveyskeskuslääkärin työ nähdään haastavana, vaativana ja työskenteleminen tällaisen valikoimattoman potilasmateriaalin parissa vaatii valmiuksia. Eli minusta tämä korostaa terveyskeskuslääkärin työn vaatimustasoa ja siinä mielessä pitää nähdä positiivisena ja jopa perusterveydenhuollon asemaa korostavana muutoksena.
Riittääkö terveyskeskuksiin tulevaisuudessa lääkäreitä?
Neljännen vuoden lääkäriopiskelijat pystyvät edelleen toimimaan lääkärin sijaisina erikoissairaanhoidon yksiköissä, kunhan suoritettuna ovat kyseisen erikoisalan opintojaksot. Tällöin tärkeä ensimmäinen kosketus työelämään saadaan sairaalasta, ei terveyskeskuksesta. Saadaanko terveyskeskuksiin enää ketään töihin?
– Aika tietysti näyttää, mutta epäilisin kyllähän se vaikuttaa juuri siihen suuntaan. Nytkin on ongelmia saada perusterveydenhuoltoon lääkäreitä niin jos vielä se ensimmäinen kosketus töihin otetaan sairaalamaailmaan niin se ehkä kannustaa ihmisiä vielä enemmän sinne. Pitkälläkin tähtäimellä voi kyllä huonontaa työtilannetta perusterveydenhuollossa, sanoo Perttu Hiisivuori
Tämän kesän aikana kandiasetus aiheuttaa sijaispulaa monin paikoin Pohjois- ja Itä-Suomessa, sillä Oulun ja Kuopion yliopistojen vaikutuspiirissä viidennen vuoden kandeja ei yksinkertaisesti riitä kaikille. Myös pätevät hoitajat ovat monin paikoin kiven alla. Etelä-Suomessa lääkäritilanne on parempi. Tulevaisuudessa sijaisreservi ei kuitenkaan kasva. Muutoksi on siis odotettavissa, toteaa Ilkka Luoma.
– Olettaisin, että tällaisen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestelymuutoksia tapahtuu ympäri Suomen eli oletettavasti nämä päivystykset tulevat keskittymään, koska tätä sijaisreserviä ei ole aikaisempaan tapaan näin laajalti käytössä. Varmasti loma-aikojen ja kesien osalta joudutaan miettimään toimintojen supistamisia, keskittämisiä ja lomien ketjuttamista entistä enemmän, että tämän reservin kanssa pystytään palvelut turvaamaan ja järjestämään.
Neljän vuoden opinnot suorittanut opiskelija saa myös edelleen toimia terveyskeskuksen vuodeosastolla lääkärin sijaisena, kunhan työhön ei kuulu päivystystä. Tämä avasi kesän työmarkkinat myös Perttu Hiisivuorelle.
– Oli pitkän aikaa ettei tiennyt, mitä tulee kesällä tekemään ja yritin sitten paikkaa ettiä. En sitä heti alkuun löytänyt ja rupesi näyttämään jo siltä, että pitääkö sitä tehdä harjoitteluja tai jotain kun ei välttämättä löydä työpaikkaa. Mutta sitten keikkalääkärifirman avulla löysin sitten toisen työpaikan vuodeosastolta.
Haastateltavat:
PERTTU HIISIVUORI, 4. vuoden lääketieteenopiskelija, Oulun yliopisto
ILKKA LUOMA, terveyspalvelujohtaja, johtajaylilääkäri, peruspalvelukuntayhtymä
Kallio
Toimittaja: MATTI YLÖNEN