Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

28.10.2008

Saisko saikkua?

Jos on tullut töissä töpättyä rankasti, voitko jäädä kotiin kärvistelemään sairauslomatodistuksen turvin? Häpeäloma tuntuu yleistyneen ainakin raskaan sarjan johtajien ja poliitikkojen keskuudessa.

Työntekijällä on oikeus sairauslomaan, jos työkyky on heikentynyt sairauden vuoksi niin, ettei hän pysty työskentelemään. Kuitenkin vain noin 85 prosenttia sairauslomista johtuu selkeästi sairaudesta.

- Loput 15 prosenttia sairauspoissaoloista on sellaisia, että sairaus ei ole se keskeinen tekijä poissaolon syynä, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Kari Kaukinen.

Töissä töppäileminen ei ole peruste sairauslomalle

Muita syitä elämässä riittää. On irtisanomisuhkaa, avioeroja, riitoja töissä tai kuolemantapaus perheessä. Suru ja vastoinkäymiset eivät sinänsä ole perusteita sairauslomalle, mutta niiden seuraukset saattavat johtaa stressireaktioon ja sairastumiseen.

- Kun minun 93-vuotias isäni kuoli, minulla oli tippa silmässä, mutta en minä ollut työkyvytön. Jos lapseni olisi ollut Konginkankaan onnettomuudessa tai hänet olisi ammuttu Jokelassa, niin minäkin olisin ollut viikon työkyvytön. Eihän se suru suruna ole syy, vaan se, mitä se tapahtuma tarkoittaa. Millainen reaktio siitä tulee? Kuinka rankka on se kokemus, josta sitten tulee sairaus: mahdoton depressio, ahdistus, tuska, Kaukinen kuvailee.

Sen sijaan työssä töppäilemisestä johtuva häpeä ei ole mikään peruste sairauslomalle. Kansaa ihmetyttääkin, miksi yritysjohtajat ja poliitikot tuntuvat aina pääsevän väärinkäytöksiään pakoon sairauslomalle. Poliitikkoja hoitava lääkäri puolustaa potilaitaan.

- En näe sitä pakokeinona, vaan kyllä se on nimenomaan semmoinen lääketieteellinen puuttuminen sairausperusteisesti tilanteisiin, korostaa eduskunnan työterveysaseman vastaava työterveyslääkäri Anita Pienimäki.

Ei eduskunnankaan lääkäri kuitenkaan voi kirjoittaa sairauslomaa pelkän kohun vuoksi, vaan julkisuus on pikemminkin viimeinen niitti muun kuormituksen päälle. Kohustressin oireet ovat moninaiset.

- Keskittymiskyvyttömyyttä, unettomuutta, ahdistuneisuutta, siinä voi olla verenpainevaikutuksia ja muita vaikutuksia, Anita Pienimäki listaa.

Mistä pomoille maksetaan?

Työnantajia edustava lääkäri kuitenkin huomauttaa, että poliitikoilla ja isoilla pomoilla pitäisi olla selkärankaa ja sietokykyä tavallista enemmän, sillä siitä heille maksetaan.

- Ei niistä hyvinvointi-ideoista, joita isoilla johtajilla on, palkkaa makseta, vaan niistä vaikeista asioista. Eikä se tarkoita sitä, että aina kun tulee hankala asia, jäädään sairauslomalle, Kari Kaukinen painottaa.

Työnantajien näkökulmasta asenne sairauslomiin on yleisesti löpsähtänyt. Vika ei ole vain lomia kirjoittavissa lääkäreissä tai kiireessä, vaan myös potilaiden asenteissa.

- Henkilökohtaisestikin minulle on tullut potilas joskus joulukuussa sanomaan, että minulla on vielä viikko pari käyttämättä sairauslomaa, kirjoitatko todistuksen, Kaukinen muistelee.

Vaikeisiin elämäntilanteisiin lääkärit voivat kirjoittaa niin sanotun z-diagnoosin. Se sisältää ympäripyöreästi erilaisia terveyteen vaikuttavia tekijöitä, jotka ovat johtaneet yhteydenottoon terveyspalveluiden tuottajaan.

Asiantuntijat:

KARI KAUKINEN, ylilääkäri, elinkeinoelämän keskusliitto

ANITA PIENIMÄKI, vastaava työterveyslääkäri, eduskunnan työterveysasema

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006