Akuutin Arkisto
28.10.2008
VIIMEISET SAUHUT, OSA 6
Kaksi vuotta sitten elokuun lopulla mainonnansuunnittelija Mirva Haltia Holmberg Helsingistä, hinaajan konemestari Tuomas Kaartinen Kotkasta ja asiakaspalvelupäällikkö Teemu Kinnunen Vantaalta tumppasivat viimeiset tupakkansa, ja kukin heistä uskoi selviävänsä lopun elämäänsä savuttomina.
Keuhkosairauksien erikoislääkäri Annamari Rouhos (HUS) oli kolmikon opastajana ja tukijana ensimmäisen vuoden ajan, jolloin he tapasivat viisi kertaa. Mirva ja Tuomas selvisivät ensimmäisestä vuodesta ilman ainuttakaan savuketta, mutta Teemulla tupakkaa paloi viikonloppuisin. Hänen tavoitteenaan jatkui kuitenkin pyrkimys täydelliseen savuttomuuteen.
Nyt kullakin on takanapäin vuosi ilman tukijaa. Mirva ja Tuomas ovat jatkaneet täydellistä savuttomuutta, Teemulla palaa edelleen muutama savuke viikossa, mutta tupakointi on huomattavasti vähentynyt. Syyskuussa Mirva, Tuomas ja Teemu kävivät läpi selviytymistään irti tupakasta lääkäri Annamari Rouhoksen kanssa.
Teemu Kinnunen
- Täydellistä lopettamista en ole pystynyt tekemään ,mutta huomattavasti vähentämään. Esimerkiksi työpäivinä en polta. Ei tarvitse lähteä tupakkatauoille tunnin välein niin kuin aikaisemmin, kertoo Teemu nykytilanteesta.
Teemullahan on takanaan lähes 40 vuoden tupakointi, ja vielä kaksi vuotta sitten tupakkaa saattoi palaa päivässä parikin askillista. Lopettamispäätökseen vaikutti huoli omasta terveydestä. Teemulla on aikuisiän diabetes ja veren korkea kolesteroli, lisäksi häneltä poistettiin nelisen vuotta sitten kasvain aivoista.
Teemu kertoo, että nykyään hänellä on täysin savuttomia päiviä, joskus jopa viikkojakin.
- Riittää, että poltan yhden tupakan, sen jälkeen ei tarvitse ajatella, että toinen tai kolmas.
Teemun oman arvion mukaan hänen tupakointinsa on kuitenkin koko ajan vähentynyt.
Lääkäri Annamari Rouhos suositteli Teemulle lyhytvaikutteisen korvaustuotteen käyttöä, kuten nikotiinilaastaria, inhalaattoria tai nikotiinipurukumia, koska Teemulla on edelleen selkeä nikotiiniriippuvuus.
Annamari Rouhos korosti, että jokainen tupakka jonka Teemu jättää polttamatta on arvokas asia Teemun terveydelle. Kahden vuoden aikana Teemu on jättänyt polttamatta niin paljon savukkeita että tulosta voi pitää hyvänä saavutuksena.
Mirva Haltia-Holmberg
- Uskaltaisin nyt väittää, että olen siirtynyt takaisin savuttomaksi ihmiseksi. Yhtään tupakkaa ei ole palanut sen jälkeen kun tein päätöksen kaksi vuotta sitten, kertoo Mirva.
Mirva oli aloittanut tupakoinnin 13-vuotiaana ja ehti sauhutella 15 vuotta askin verran päivässä. Hän oli laskenut polttaneensa 75 000 savuketta elämänsä aikana. Sysäyksen lopettamiselle antoi hampaiden oikomishoito. Mirva perusteli silloin, että hammasrautojen kanssa ei ole hyvä tupakoida.
Testitulosten mukaan Mirva oli sosiaalinen tupakoija. Mirva oli tupakoinnin suhteen tapojensa orja ja niinpä hänen täytyi miettiä tavoilleen tupakoimattomat vaihtoehdot. Mirva ei ole käyttänyt mitään korvaustuotteita. Hänellä oli käytössä niin sanottu tuulilasinpyyhkijätekniikka.
- Kun rööki tulee mieleen, niin pois mielestä, en ajattele.
Mirva kertoo yllättyneensä, kuinka helposti hän loppujen lopuksi pääsi irti tupakoinnista.
- Tietyllä tavalla voisin sanoa menettäneeni ystävän ,ystävän joka on ollut mukana kun on mennyt huonosti tai kun on juhlittu. Se on ollut mukana monessa tukena ja turvana. Kyllä tupakkaa kaipasin monta kertaa ja kaipaan vieläkin joskus. Mutta sen mitä nyt olen tajunnut, on että tupakka ei ole ystävä jota kannattaa jäädä kaipaamaan. Se on kuin susi lampaiden vaatteissa. Sellaista murhaajan kanssa kaveeramistahan se on ollut. Sille kannattaa sanoa hyvästit.
Tuomas Kaartinen
- En ole ainuttakaan savua ottanut kahteen vuoteen. Yllättävän kivuttomasti on mennyt. Viimeisen vuoden aikana en ole edes miettinyt tupakointia, en edes paikoissa missä muut vetävät kössiä. Silti en sano, että olen savuton. Katsotaan mikä on tilanne 10 vuoden kuluttua, näin arvioi Tuomas savuttomuuttaan.
Tuomas oli aloittanut tupakoinnin 15-vuotiaana. Työssä laivalla paloi tupakkaa vähintään kaksi askia päivässä. Tuomaksella oli selvä nikotiiniriippuvuus. Tuomas yksinkertaisesti päätti lopettaa tupakoinnin ajatuksella, että tänäänkään en polta - päivä kerrallaan eteenpäin.
- Ei tästä savuttomuudesta ainakaan mitään haittaa ole ollut. Töissäkin, jos kuuntelee naapurin aamukäynnistelyä, niin hyvä ettei tarvitse itse röhiä puolta tuntia ennekuin pääsee sängystä, savuttomuuteensa tyytyväinen Tuomas arvioi.
Arviot menneestä
Keuhkosairauksien erikoislääkäri Annamari Rouhos tiivistää Tuomaksen, Mirvan ja Teemun kahden vuoden kamppailun kohti savuttomuutta.
- Tuomaksella oli halki poikki pinoon strategia. Hän teki päätöksen, että tupakointi loppuu ja se päätös on pitänyt.
- Mirvalla oli samanlainen vankka päätös väritettynä naisellisilla hienouksilla. Hän oli miettinyt erilaisia strategioita miten pääsee yli niistä tilanteista missä oli tottunut polttamaan ja hyvin on mennyt.
- Teemulla on ollut pitkäjänteinen projekti, joka on lähtenyt tupakoinnin vähentämisestä. Hän on pystynyt tosi hienosti pitämään sen vähennetyn määrän. Nyt tästä eteenpäin projekti jatkuu ja tavoitteena on täydellinen savuttomuus.
- Te olette kaikki tehneet itsellenne aivan loistavan terveysteon kiitteli Annamari Rouhos.
Vinkkejä savuttomuuteen
- Itsestä se lähtee. Kun korvien välissä tuntuu siltä, että lopettaa niin lopettaa sitten. Luja tahto, niin kyllä se siitä, neuvoo Tuomas tupakoinnin lopettamista suunnittelevia.
Mirvan vinkit ovat motivaatio, päättäväisyys ja aktiivinen itsehuijaus. Huijataan itseämme selviämään ilman tupakkaa.
Teemu korostaa myös motivaation merkitystä.
- Motivoida siltä kannalta, että mitä hyötyä tästä on terveydelle. Taloudellinen puolikin on tärkeä. Jos polttaa parikin askia päivässä, niin se on melkoinen rahasumma mikä menee savuna ilmaan. Tietysti ystävien ja työtovereiden tuki on myös hyvin suuri asia onnistumiselle.
Tulevaisuuden lupaukset
- Ei minun mieli tee tupakkaa, mutta kyllähän sitä helposti saattaisi retkahtaa, jos jonkun illanvieton sumussa askin polttaisi. Kyllä sitä varmasti silloin polttaa vielä seuraavanakin päivänä. Pitää olla polttamatta. Olisihan se aika tyhmää nyt retkahtaa uudestaan. Täytyy vaan pysyä pois tupakoinnista, näkee Tuomas tulevaisuutensa.
Mirva Haltia - Holmberg uskoo pysyvänsä jatkossakin savuttomana.
- Minä toivon kovasti , että se jatkuu ja uskonkin. Minulla on luottamus siihen. Tunnen, että minä olen siirtynyt savuttomaksi, palannut normaaliin siihen 15 vuotta sitten vallinneeseen olotilaan.
Teemu Kinnunen pyrkii edelleen täydelliseen savuttomuuteen.
- Nyt ei saa päästää luisumaan tätä kahden vuoden suhteellisen hyvää onnistumista ja täytyy motivoida itsensä, että pystyisin täysin lopettamaan.
Nyt Teemun motivaatio on pieni tyttövauva.
- En halua, että pienokaisen tarvitsee haistella tupakalle haisevaa ukkia, perustelee Teemu
Tupakoinnin lopettamiseen saa tukea ja lisätietoa osoitteesta: http://www.stumppi.fi/
Toimittaja: RITVA KIVELÄ
Viimeiset sauhut -sarjan jaksot
"Nyt se loppuu!" Viimeiset sauhut, osa 1 (esitetty 14.11.2006)
"Ensimmäinen savuton kuukausi" Viimeiset sauhut, osa 2 (esitetty 28.11.2006)
"Savusta vapaat keuhkot" Viimeiset sauhut, osa 3 (esitetty 12.12.2006)
"Kahdeksan kuukautta takana" Viimeiset sauhut, osa 4 (esitetty 15.5.2007)
"Vuosi savuttomana" Viimeiset sauhut, osa 5 (esitetty 16.10.2007)
"Kahden vuoden jälkeen" Viimeiset sauhut, osa 6 (esitetty 28.10.2008)
Päiväkirjat
Tutustu lopettajien nettipäiväkirjoihin.