Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

28.10.2008

Omalääkärin vastaukset

Nielemisvaikeus

"Isoäitini ei voi aina niellä lainkaan. Hän sanoo ajoittain tuntevansa kovaa kipua niellessä suunnilleen rinnan kohdalla, ja ruoka ei vain mene alas. Ainoa konsti päästä kivusta on oksentaa. Toisina päivinä ruokailu sujuu moitteettomasti, ilman kipua. Hän sanoo, että hänestä tuntuu, että ruokatorvessa on jotain, joka estää nielemisen. Mistä saattaisi olla kyse?"

Kyllä ruokatorvessa jotain ylimääräistä voi ollakin. Syytä ei kannata alkaa arvailla, vaan jos isoäiti vain kestää mahalaukun tähystyksen, on sellainen syytä tehdä.

ATGAM-hoito

"Olen 18-vuotias tyttö ja minulla todettiin vaikea aplastinen anemia maaliskuussa 2006. Olen syönyt myös pitkään kortisoni- ja syklosporiinilääkkeitä. Minua on jäänyt vaivaamaan, voivatko nämä hoidot jättää jälkeensä jotain vaurioita, jotka voivat vaivata myöhemmin?"

Aplastinen anemia tarkoittaa sitä että luuydin hiipuu ja elimistö ehtyy verestä. Ilmeisesti ainakin osa aplastisista anemioista on autoimmuunihäiriö, eli omat T-solut käyvät luuytimen kimppuun. ATGAM tarkoittaa anti-tymosyytti gammaglobuliinia, joka on T-solujen esiastetta vastaan suunnattu vasta-aine, se siis pitää niitä kurissa. Usein mukana annettava kortisoni estää niin ikään tätä omien koirien puremista. Syklosporiini sitten tasauttaa immuunijärjestelmää ja sitä tarvitaan pitempään. Kyllähän ATGAM -hoitoon voi liittyä monenlaisia haittoja silloin kun kuuri on päällä. Olisin kuitenkin luottavainen sen suhteen, että ei näistä hoidoista mitään myöhemmin esiin puhkeavaa haittaa tupsahda esiin.

Penikkatauti

"Lenkkeilen aika paljon ja nyt on viime aikoina tullut penikka äärettömän kipeäksi, että miten sen voisi estää ja miten voisi parantaa noita vaivoja?"

Penikkatauti johtuu juuri tuosta lenkkeilystä. Se on lihasaitio-oireyhtymä, eli säären lihas, joka lenkkeillessä vahvistuu, ei mahdu enää lihasaitioonsa, tuppeensa. Tästä seuraa painekipu, joka tuntuu aina kun lihasta käyttää, ja kun säären etuosan lihakset nostavat jalkaterää ja varpaitakin ylöspäin, niitä käytetään paljon. Kipu on paha etenkin luun reunassa. Kun treenaaminen jätetään muutamaksi viikoksi, niin paine hellittää, kun lihas vähän kutistuu. Myös kylmähoito, venyttely ja lämmittely, särkylääkkeet ja hyvät jalkineet auttavat. Kivun hellitettyä voi taas jatkaa, mutta ehkä vähän kevyemmin. Pahimmillaan lihasaition paine kasvaa niin, että verenkierto on vaarassa, jolloin tarvitaan kirurgia. Tässä on kuitenkin melkein aina vamma takana.

Saturday night palsy

"Kävi niin, että viime sunnuntaina ilmeisesti nukahdin käteni päälle niin pahasti, että se osittain halvaantui ma. aamuksi. Sormet eivät nouse, ranne roikkuu alaspäin, puristusvoimaa on, käsi ei ole kipeä, eikä enimmäkseen edes puutunut. Mutten tietystikään pysty käyttämään roikkuvaa kättäni juuri mihinkään. Lääkäri diagnosoi vaivan Saturday night palsyksi, ja ilmoitti ettei asialle voi tehdä juuri muuta kuin odottaa. Olen ostanut rannetuen, venyttelen rannetta ylöspäin, etteivät jänteet kramppaisi. Koetan nostaa sormia ja rannetta mahdollisimman usein, vaikkei siitä juuri hyötyä olekaan... Mitä muuta tälle voisi tai pitäisi tehdä? Mikä näillä on ennuste? Kauanko kestää toipua?"

Tämä on aika tavallistakin. Nukutaan sikeästi ja yhtäkkiä käsi ei toimikaan. Tämä on vähän sukua puutumiselle, mutta astetta pahempaa. Radiaalihermo kulkee olkaluun päältä, jossa se on aika suojaton. Jos nukkuu niin että hermo painuu kasaan, se vaurioituu. Sormet ja ranne eivät nouse, tuntuu puutumista ja tikustelua. Hermo paranee hiljalleen, mutta mikään ei sitä nopeuta. Pahimmillaan parantuminen voi viedä yli vuodenkin. Noin parin kuukauden kuluttua otettu ENMG voi kertoa onko hermon korjaantuminen käynnissä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006