Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

29.1.2008

Omalääkärin vastaukset

RASKAUS JA MIGREENILÄÄKITYS

"Onko mitään lääkettä, jota voi käyttää raskausaikana migreeniin? Sisko odottaa toista lastaan ja hänellä on aika usein migreenikohtauksia jotka tekevät hänestä miltei toimintakyvyttömän jopa useammaksi päiväksi. Ei kai sekään voi olla sikiölle hyväksi?"

Siitä, että migreenikohtauksesta olisi haittaa sikiölle, ei ole näyttöä. On totta, että täsmälääkkeet, triptaanit, ovat kiellettyjä, ja on vain muutama särkylääke jota saa käyttää, eikä niitäkään sitten enää loppuraskaudessa. Parasetamolia saa käyttää läpi raskauden. Muuta apua saattaa löytyä vaikka migreenipäiväkirjan pidosta, jossa eritellään edelsikö migreenikohtausta jokin tietty laukaiseva tekijä - vaikka jonkun suklaan, juuston, tai kahvin nauttiminen, oliko stressiä, sään muutoksia, kirkkaita välkevaloja tai muita. Hankala migreeni vaatii neurologin ja synnytyslääkärin yhteistyötä odottavan äidin hoidossa.

SYLKIRAUHASEN LEIKKAUS, KIVUT JA HIKOILU

"Minulta on joitain vuosia sitten leikattu kasvain korvan sylkirauhasesta. Sen jälkeen olen kärsinyt pahoista niskakivuista varsinkin tällä leikatulla puolella. Nyt on vain käynyt niin, että fysioterapiakäynnin jälkeen on leikatun alueen ympärille tullut voimakasta hikoilua syömisen jälkeen. Onko mahdollista, että fysioterapia olisi saanut aikaan tuollaista hikoilua?"

Hikoilun syynä taitaa olla tuo leikkaus. Ongelma tunnetaan Freyn syndroomana, joka ilmaantuu vuoden sisällä leikkauksesta 15-50 prosentille potilaista. Leikkauksessa vioittuva hermo hiljalleen paranee, mutta paranee väärin ja käskyttää leikkausalueen hikirauhasia syödessä, josta tuo hikoilu sitten aiheutuu. Botuliinipistos on hyvä hoito.

VATSAKRAMPPI JA YSKÄ

"Minulla on semmoinen ongelma että minun pitäisi tehdä vatsalihasliikkeitä, kun pitäisi vahvistaa lihaksia ja muutenkin laihduttaa. Mutta kun teen niitä, niin alkaa tehdä pahaa, sattua palleaan, ja alan myös jossain vaiheessa yskiä. Minulla on semmoinen tunne että minulla on niin kuin ihottumaa kurkussa, sinne tulee semmoinen todella pistävä kutina, kramppi tulee ja yskin niin kauan että alan oksentaa. Ja kun syön ruokaa, vaikka söisin ihan vähän, niin tulee hirveä turvotuksen tunne palleaan, ja alkaa tehdä pahaa. Tämä on tosi huolestuttavaa, koska olen puhetyöläinen, ja minulla on kokonaan mennyt ääni, etten pysty puhumaan ja laulamaan. Mitä voin tehdä tämän asian kanssa?"

Oireisto sopii parhaiten refluksitautiin. Refluksi tarkoittaa takaisinvirtausta, eli ruokatorven sulkumekanismi ei pidä, ja vatsan hapanta sisältöä pääsee nousemaan takaisin suuhun ja kurkunpäähän asti. Diagnoosi varmistetaan gastroskopialla eli ruokatorven ja mahalaukun tähystyksellä. Ensimmäinen asia, mikä kannattaa kaikkien tällaisista oireista kärsivien tehdä, on se, että kohottaa sängyn pään puoleista päätyä parikymmentä senttiä. Yöuni muuttuu heti paremmaksi. Myös lääkkeitä ja kirurgista hoitoa löytyy, kunhan diagnoosi varmistuu.

SELKÄRANGAN NIVELTULEHDUS

"Minulla on seronegatiivinen HLAB 27 positiivinen spondylartritis johon olen syönyt anti-reumalääkeitä. Viime kontrollissa on käynyt ilmi, että kreatiniini on koholla, ja pitäisi yrittää olla ilman noita lääkkeitä, jos mahdollista. Mahdollista se kai olisi, mutta säryt ovat erittäin kovat. Mitä tässä tilanteessa kannattaisi tehdä?"

Spondylartriitti on selkärangan niveltulehdus, eli selkärankareuma. Antireumaattisilla lääkkeillä kysyjä tarkoittaa varmaankin tässä särkylääkkeitä eli tulehduskipulääkkeitä (aspiriini, ibuprofeeni, naprokseeni, diklofenaakki ja niin edelleen) joita sanotaan myös prostaglandiinin estäjiksi tai NSAID -lääkkeiksi. Niiden tulehduskipua lievittävä teho perustuu COX -entsyymin estämiseen, jonka avulla ne vähentävät kudoksissa prostaglandiini-nimisen aineen syntyä. Siksi ne auttavat niin hyvin tulehduskipuun.

Mutta prostaglandiineja myös tarvitaan, sillä ne ylläpitävät mm munuaisten verenkiertoa. Siksi tulehduskipulääkkeet heikentävät munuaisten toimintaa. Ja kreatiniinin kohoaminen on merkki munuaisten vajaatoiminnasta. Jos selkärankareumaa hoidetaan varsinaisilla reumalääkkeillä, useimmat niistä edellyttävät ainakin kohtalaista munuaistoimintaa, joten on vaarana, että särkylääkkeet heikentävät munuaistoimintaa ja haittaavat siten selkärankareuman varsinaista hoitoa. Hankala kierre siis. Reumalääkäreiden pitääkin pohtia, voisiko kyseeseen tulla joku täsmälääke, jotka taas saattavat olla kalliita ja niillä voi olla sivuvaikutuksiakin.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006