Akuutin Arkisto
29.4.2008
POTILASVAHINGOT
Potilasvakuutuskeskuksen viime vuonna maksama korvaussumma kasvoi noin kymmenellä prosentilla vuoteen 2006 verrattuna. Euroissa mitattuna erilaisia potilasvahinkoja korvattiin 31:llä miljoonalla eurolla.
Summa tulee vielä lähivuosina kasvamaan, sillä järjestelmä on vasta 21 vuotta vanha ja uusia korvaustapauksia tulee enemmän kuin vanhoja poistuu.
Potilasvahinkotilastojen valossa turvallisinta hoitoa saa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Oulun yliopistosairaalan erityisvastuualue, eli käytännössä koko Pohjois-Suomi nauttii epäkiitollista ykkössijaa potilasvahingoissa. Erityisen huono tilanne on ollut Lapin sairaanhoitopiirissä.
– Nyt tilastoissa näkyvät potilasvahingot ovat sattuneet tuossa 2000-luvun alkuvuosina. Silloin meillä oli ennen kaikkea kirurgialla, joka on potilasvahingoissa tätä kaikkein riskialtteinta aluetta, poikkeuksellisen huono lääkäritilanne. Toiminta oli muutaman erikoislääkärin ja erikoiskoulutuksessa olevien lääkäreiden varassa. Ja kun kiireelliset ja päivystykselliset leikkaukset täytyi hoitaa, niin välillä oli tietysti työpainetta, kiirettä ja sen myötä sitten virheitäkin valitettavasti sattui, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela
Vahinkoja sattuu
Tilanne oli kiusallinen, koska valtakunnallisestikin eniten korvattavia potilasvahinkoja sattuu juuri leikkauksissa. Yleisimmissä toimenpiteissä myös vahingot ovat yleisiä, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Eva Salomaa.
– Näihin kuuluvat murtumien hoito, tekonivelleikkauksiin liittyvät potilasvahingot. Lisäksi sitten maha-suolikanavaleikkauksista sappileikkauksiin liittyy potilasvahinkoja, niitäkinhän tehdään paljon. Ehkä Lapin sellainen erityispiirre on melko korkea esiintyvyys hammassairauksiin liittyvissä toimenpiteissä. Uskon, että se osittain johtuu siitä, että meillä yksityisen sektorin osuus hammas- ja suusairauksissa on paljon pienempi kuin keskimäärin Suomessa ja siksi ne ovat aika korkealla sijalla juuri Lapin tilastoissa, jossa hammashuolto on paljolti julkista.
Jari Jokelan mukaan vahingot on käyty tarkkaan läpi.
– No vahingot on tietysti käyty läpi, opittu se, että henkilökunnan ammattitaito on se, jota tarvitaan, eli riittävä määrä kokeneita ammattilaisia tekemässä työtä, on yksi parhaita keinoja vähentää vahinkoja. Sitten tietenkin toiminnan hyvä suunnittelu ja vahingoista oppiminen, ei syyllisiä vaan syitä hakemalla.
SUUNTA ON OIKEA
Tilanne Lapissa on kuitenkin kehittymässä parempaan suuntaan. Johdon vakuutteluita todistaa myös vuoden 2007 tilinpäätös, jossa potilasvakuutusmaksuihin kului rahaa 15 prosenttia edellistä vuotta vähemmän. Aihetta juhlaan ei silti vielä ole. Väkilukuun suhteutettuna potilasvahinkoja sattuu edelleen Lapissa muuta maata enemmän. Siitäkin huolimatta, että lääkäritilanne on kohentunut.
– Meillä on tällä hetkellä kirurgiassa hyvä lääkäritilanne. Lähes kaikki virat ovat miehitettyinä, meillä on kokeneita erikoislääkäreitä useampia ja sitten myös nuoria erikoislääkärin pätevyyden omaavia, voisiko sanoa, tulevaisuuden toivoja. Lapin keskussairaala on myös suosittu erikoislääkäreiden koulutus- ja harjoittelupaikka. Tämä osoittaa, että meillä kirurgiassa tehdään hyvää työtä, ja on vetovoimainen, sanoo Jari Jokela
Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt maamme sairaanhoitopiirejä syyskuun alkuun mennessä selvittämään, kuinka vaativat tutkimukset, toimenpiteet ja hoidot tullaan tulevaisuudessa järjestämään. Keskustelussa on ollut myös leikkaavien sairaaloiden vähentäminen.
– Lapin keskussairaala tulisi jatkossakin toimimaan kirurgisena yksikkönä, niin suunnitellun kirurgian kuin päivystyskirurgiankin osalta mutta sitten välttämättä oman sairaanhoitopiirin alueella muualla tätä kirurgiaa ei sitten enää tehtäisi. Erityisvastuualueella on tehty yliopistopiirin johdolla kaikille eri erityisaloille hoidon porrastus, perustuu tieteelliseen näyttöön siitä, miten toiminta olisi hyvä keskittää. Siinä on otettu huomioon myös resurssit ja osittain myös maantieteelliset olosuhteet ja tätä me noudatamme, kertoo Eva Salomaa
Keskittämistä on toki tehty jo aiemminkin. Pohjois-Suomessa vaativat leikkaukset, kuten neurokirurgia on täysin keskitetty Oulun yliopistolliseen sairaalaan.
Toimittaja: MATTI YLÖNEN