Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

29.4.2008

Omalääkärin vastaukset

MÄRKÄRUPI

"Millainen on märkärupi ja tarttuuko se esim. lapsesta toiseen? Voiko tartuntaa jollakin tavalla estää?"

Märkärupea on kahta muotoa, voi syntyä isoja kellertäviä mollukoita, eräänlaisia rakkuloita, tai sitten punertavia, karstaisia, jonkin verran nestettä erittäviä ihomuutoksia. Tyypillisesti märkärupi iskee kasvojen alueelle, sillä ruven aiheuttava tulehdusbakteeri, tavallisimmin stafylokokki nimeltään, asustelee meillä nenässä. Märkärupi tarttuu herkästi, vaikkapa päiväkodeissa, koulussa, synnytyslaitoksella. Leviämisen voisi estää niin, ettei kaivettaisi nenää, mikä käytännössä on kai aika mahdotonta. Rupia voi liottaa apteekista saatavilla voiteilla. Jos rupia on paljon tai hankalalla alueella, kirjoitetaan antibioottikuuri.

PLAKIT AIVOISSA

"Minua huolestuttavat aivoista löytyneet plakit. Magneettikuvassa semmoisia on ilmentynyt, mutta on vähän epäselvää mitä se tarkoittaa ja mitä niille kenties voisi tehdä. Mistä plakit tulevat? Ennustavatko ne jotain sairautta?"

Kun aivojen magneettikuvaa katsotaan ja nähdään pieniä valkuaisainekertymiä, niistä käytetään nimitystä blakki. Sen voisi suomentaa vaikka kertymäksi. Niitä on muutamanlaisia. Aivojen magneettikuvausta ei tehdä ilman painavaa syytä - siis aivojen toiminnassa epäillään häiriötä tai sellainen on syytä poissulkea. Jos vaikka Alzheimer-tutkimuksissa löytyy blakkeja, voivat ne varmentaa diagnoosin. Blakkeja havaitaan myös MS-taudissa, jolloin nämä ovat pieniä tulehdusmuutoksia. Jos blakkeja löytyy muutoin terveeltä tutkittavalta, ei niiden löytyminen tarkoita mitään sairautta, tai ennusta sellaisen puhkeamista. Ne voivat olla myös ihan tavallisia vanhuusiän blakkeja. Kysymyksen tietojen perusteella on mahdoton sanoa, mikä vaihtoehto voisi tulla kysymykseen.

RYTMIHÄIRIÖT JA HEITTELEVÄ VERENPAINE

"Olen vuosia kärsinyt rytmihäiriöistä ja verenpaineesta, eikä mikään lääkitys ole saanut niitä asettumaan. Ja kun rasitan itseäni, heilahtaa verenpaine korkealle, ja voi mennä parikin päivää etten voi tehdä mitään muuta kuin levähdellä. Näihin asioihin toivoisin apua."

Rasituksessa nouseva verenpaine, rytmihäiriöt ja väsyminen viittaavat sydänperäisiin oireisiin, vaikkapa sydämen vajaatoimintaan, tai ehkä sepelvaltimotautiin. Uudelleen arvioiminen on paikallaan, ja esimerkiksi rasituskoe. Myös lääkkeiden vaihtamista pitää miettiä.

AHDAS OLKAPÄÄ JA REIKÄ KIERTEISKALVOSSA

"Olen käynyt olkapääleikkauksessa muutama vuosi sitten, olka oli kuulemma niin sanotusti ahdas. Kipu kuitenkin palasi aika pian, ja kierteiskalvossa on todettu reikä. Nyt ortopedi on sanonut, että enää ei leikata, vaan hoidetaan konservatiivisin keinoin, mutta se ei ole auttanut. Mitäs nyt tehdään?"

Kiertäjäkalvosin on eräänlainen jänteiden muodostama tukikalvosin. Ahtaus tässä tarkoittaa ahtautta luuharjan alla, josta kulkee sivunostajalihas. Leikkauksessa on todennäköisesti avarrettu reikää tai koloa, jossa tuo lihas kulkee. Konservatiiviset keinot tarkoittavat fysikaalista hoitoa: esimerkiksi liikerataharjoittelua ja voiman lisäämistä fysioterapeutin ohjelman mukaan. Systemaattista vertailevaa tutkimusta ei vielä ole, joka sanoisi onko leikkaushoito pitemmän päälle parempi kuin konservatiivinen, siis ei-leikkaus, mutta parhaillaan on tutkimushankkeita menossa. Ainahan voi pyytää myös jonkun toisen ortopedin mielipiteen, mutta kyllä olkapäävammat tahtovat aika hankalia olla.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006