Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

30.9.2008

Omalääkärin vastaukset

Sairaalabakteeri ja polvileikkaus

"Polveeni pitäisi laittaa tekonivel. Ongelmana on kuitenkin vuonna 2001 saatu sairaalabakteeri, joka ortopedin mukaan estää avoleikkaukset. Onko niin, että avoleikkauksia ei voi tehdä, jos kantaa sairaalabakteeria? Kulkeeko bakteeri mukana loppuiän?"

Voi leikata, vaikka bakteeria kantaisikin. Sairaalabakteeri on vähän huono nimi, ja antaa harhaanjohtavan käsityksen ongelmasta nimeltä sairaalainfektiot. Tavallisesti potilas tuo bakteerit mukanaan sairaalaan ja siellä ne ehkä muuttuvat. Resistenttien bakteerikantojen kantajia ei saa syrjiä, he ovat oikeutettuja saamaan samat hoidot kuin muutkin ilman asiattomia viiveitä. Jos suunnitellaan monituntista proteesileikkausta, niin kirurgi monesti konsultoi infektiolääkäriä ja ehkä kartoitetaan kantajuutta tarkemmin, selvitetään missä bakteeri piilee ja ehkä pyritään vähentämään bakteerimääriä. Ja antibioottisuoja on tavallista: vankomysiiniä annetaan juuri ennen leikkausta. Bakteerit seuraavat mukana todennäköisesti loppuiän.

Päänmuoto ja lapsen makuuttaminen

"Neljän kuukauden ikäisen tytöntyttöni takaraivo on littana. Neuvolatädin mukaan tuo johtuu siitä kun vauvaa makuutetaan paljon selällään. Ohjeeksi on annettu että nyt pitää makuuttaa lasta vain kyljellä ja mahallaan, koska jos pää ei muotoudu oikein niin aivot kasvaa suoraan ulospäin ja tästä aiheutuu epämuodostuneet kasvot ja silmien karsastusta. Tämä lausunto on saanut koko perhe paniikkiin. Onko tämmöinen kovinkin tavallista ja kuinka suurella todennäköisyydellä pään muoto ei normalisoidu?"

Paniikkiin ei ole syytä. Vuoden iässä vauvan pää on jo 90 prosenttia aikuisen pään koosta. Luut kasvavat erillisesti, saumat kapenevat ja viimein hitsautuvat kiinni. Totta on, että jos takaraivoon kohdistuu jatkuvasti pään voima alustaa vasten, se muotoilee kalloa niin että takaraivo jää littanaksi, eli syntyy niin sanottu brachycephalia. Tämä on kuitenkin lähinnä kosmeettinen haitta, eikä johda mihinkään aivojen kehityshäiriöihin tai karsastukseen. Vastalääkkeenä on antaa vauvan olla sen hereillä ollessa vatsallaan ja tosiaankin nukuttaa vaikka kyljellään.

Silmän totuttaminen pimeään

"Mistä johtuu että valoisasta pimeään tullessa ei näe mitään vähään aikaan? Ja voisiko tuota pimeänäkötaitoa jotenkin harjaannuttaa?"

Silmän verkkokalvolla on kahdentyyppisiä soluja, tappi- ja sauvasoluja. Edellisiä tarvitaan kirkkaassa ja jälkimmäisiä hämärässä. Se miksi sauvasolut pystyvät hämärässäkin välittämään valonsäteen aivoihin, johtuu rodopsiinista, eli väripurppurasta. Päivänvalossa rodopsiini on hajonneessa tilassa ja kun mennään pimeään, sitä alkaa syntyä, mutta siinä kuluu aikaa ja tuona aikana emme oikein näe mitään. Pimeänäkötaitoa ei pysty kehittämään paremmaksi, eikä tuota sopeutumisaikaa nopeuttamaan.

Nekroosi polvessa

"Mitä tarkoittaa femurin medialikondylissa avaskulaariseen nekroosiin sopiva muutos?"

Kondyyli on nivelnasta ja mediaali tarkoittaa sisempää. Avaskulaarinen tarkoittaa suomeksi verisuonetonta, ja nekroosi kuoliota. Tässä siis polven nivelnastassa on ilmeisesti röntgen-kuvassa nähty alue, joka vaikuttaa jääneen ilman verenkiertoa, jonka seurauksena on kuolio. Syitä ei voida aina yks yhteen osoittaa. Yleisiä syy-yhteyksiä vedetään vammoihin, pitkään kortisonihoitoon, tupakointiin ja alkoholismiin, mutta tarkka syy jää usein selvittämättä, koska mekanismia ei oikein tarkkaan ymmärretä. Hoidon periaatteena on palauttaa nivelen toiminta niin hyväksi kuin suinkin. Periaatteessa on olemassa seuraavia konsteja:

  • luuytimen paineentasausleikkaus, jossa luun sisäkerrosta poistetaan ja verenvirtaus alueelle paranee
  • osteotomia, jolloin luuta leikataan pois ja muotoillaan uudelleen
  • luusiirteen (+ verisuonisiirteen) käyttö
  • proteesi

Hoitokeino ja ennuste riippuvat potilaan iästä, yleistilasta, vaurion suuruudesta ja kirurgista.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006