Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

10.2.2009

Syöpäkasvain esiin PET-tekniikalla

Syöpä koskettaa meitä kaikkia. Vuosittain yli 10 miljoonaa ihmistä sairastuu syöpään. Belgiassa sairaus on toiseksi yleisin kuolinsyy sydän- ja verisuonitautien jälkeen. PET-kuvantamistekniikan avulla syöpäkasvain pystytään paikallistamaan varhaisessa vaiheessa.

Kuva: YLE/Akuutti

Tekniikka on vielä vähän käytetty, mutta sen avulla on mahdollista parantaa diagnostiikkaa ja potilaan sairauden seurantaa. Ennen kuin potilaalle voidaan tehdä tutkimus, esivalmistelut vaativat lääkäreiltä ja teknikoilta tarkkaa ja nopeaa työtä.

Belgialainen Yéhuda Perry on 69-vuotias. Hän viettää rauhallista elämää perheensä ympäröimänä. Vielä muutama vuosi sitten hänen elämänsä suunta oli muuttua täysin.

– Tunsin kipua rintalastan kohdalta etenkin silloin kun aivastin. Sitten huomasin, että rintalastassani oli jokin möykky. Päätin käydä lääkärini vastaanotolla. Hän lähetti minut rintakehän röntgenkuvaan ja minulla todettiin syöpä, Yéhuda Perry kertoo.

Kilpajuoksu aikaa vastaan

Aina kun potilaalla todetaan syöpä, ensimmäinen ja tärkein asia on paikallistaa kasvain. Se on oleellista myös tehokkaan hoidon kannalta. Mutta miten paikallistaminen tapahtuu?

– Teemme tietyt tutkimukset, kuten kuvantamistutkimuksen, endoskopian ja PET-tutkimuksen, joka mahdollistaa tiettyjen syöpien paikantamisen, sanoo syöpälääkäri Michèle Rauis.

Pet-kuvaus on tehokas kuvantamistutkimus, mutta se on suoritettava nopeasti, jotta tulos olisi mahdollisimman luotettava. Se onkin kilpajuoksua aikaa vastaan.

Kello on kaksi aamulla.

Ensin kuvattavalle henkilölle annetaan radioaktiivista ainetta, jonka avulla kasvain pystytään erottamaan muista kudoksista.

Kuva: YLE/Akuutti

Radioaktiivinen aine tuotetaan syklotronissa. Laite on hiukkaskiihdytin, jossa vaihtelevat magneetti- ja sähkökentät. Hiukkanen kiihdytetään lähelle valonnopeutta. Ja näin hiukkanen sisältää suuren määrän radioaktiivista energiaa.

Syöpäkasvain tykkää sokerista

Potilaaseen ruiskutettava lopullinen tuote on nimeltään FDG eli fluorodeoksiglukoosi. Kyse on glukoosin kaltaisesta aineesta, siis sokerista.

– Onnistumisen aivan on sokeri! Elin, jossa on kasvain, käyttää enemmän sokeria kuin normaali elin, mikä mahdollistaa syöpäkasvaimen paikallistamisen, paljastaa ydinlääketieteen erikoislääkäri Richard Zimmermann.

FDG ruiskutetaan potilaalle suoneen, josta se hakeutuu runsaasti glukoosia käyttäviin soluihin ja elimiin.

Kello on nyt 6.30 ja intensiivinen työ on kestänyt tähän mennessä neljä ja puoli tuntia.

Potilaan kannalta FDG on turvallinen aine. Kahdessa tunnissa radioaktiivisuuden määrä puoliintuu ja vuorokauden kuluttua elimistössä ei ole enää jälkiä radioaktiivisuudesta.

Kuva: YLE/Akuutti

Yehuda Perry odottaa sairaalassa FDG-pistosta. mutta aineen kuljettaminen sairaalaan kestää vielä runsaan tunnin. Aikaa ei ole hukattavana, sillä aine menettää nopeasti radioaktiivisuutensa. Radioaktiivisuus on ensisijaisen tärkeää tutkimuksen onnistumisen kannalta. Aine pitää antaa potilaalle siis viimeistään kahden tunnin sisällä sen valmistumisesta.

– On tärkeää noudattaa sopimusta, sillä potilas odottaa tätä ainetta. Jos me epäonnistumme, tutkimus viivästyy, samoin potilaan hoito ja parantuminen, kertoo FDG:tä valmistavan yrityksen insinööri Jan Courtiyn.

Tällaisen radioaktiivisen tuotteen kuljettamiseen käytetään erikoiskuljetusta. Näillä tavarankuljetusautoilla ei ole kuitenkaan etuajo-oikeutta eikä lupaa ajaa tiettyjä reittejä, kuten tunneleiden kautta. Aikataulussa on silti pysyttävä.

Tutkimustulos kolmessa päivässä

Kello on 7.30 ja FDG saapuu sairaalaan ajallaan. Kullekin potilaalle määritellään aina yksilöllinen annostus. Pian liuos on valmis ruiskutettavaksi.

Kuva: YLE/Akuutti

– Sain liuoksen suonensisäisesti. Sen jälkeen olin noin 50 minuuttia PET-kuvantamislaitteessa. Tutkimus ei ollut kivulias, ei pelottava eikä aiheuttanut klaustrofobiaa, kuvailee Perry.

Tutkimustulos valmistui kolmen päivän kuluttua kokeesta. Perry sairasti lymfoomaa.

Kuvista havaittiin, että syöpä sijaitsee imusolmukkeissa. Kasvaimen tietyissä osissa on erotettavissa suurempia glukoosipitoisuuksia. Kasvaimen täsmällinen paikannus antaa mahdollisuuden suunnitella hoidon tarkasti.

– Sen jälkeen kun olemme saaneet tulokset, tiedämme miten toimia. Ilman PET-kuvausta emme olisi pystyneet parantamaan Yehudan sairautta näin nopeasti. Kaikki on kiinni varhaisesta diagnoosista. PET-kuvaus on erittäin tarkka tutkimus, joka mahdollistaa sellaistenkin kasvaimien havaitsemisen, joita ei nähdä perinteisellä kuvantamistekniilla, syöpäsairauden kehittymisen havaitsemisen hoidon aikana ja mahdollisen sairauden uusiutumisen havaitsemisen. PET-kuvantamisen ansiosta syöpä ei johda aina kuolemaan, Rauis sanoo

Kuva: YLE/Akuutti

– En käsittänyt heti, että tutkimus pelastaisi henkeni. PET-kuvauksen avulla syöpä havaittiin niin varhaisessa vaiheessa, että hoitoni eivät olleet rankkoja. Sairauteni kesti alle vuoden, mikä on uskomatonta. Tietysti sairaus voi aina uusiutua, mutta silloinkin PET-kuvauksessa kasvain voidaan todeta varhaisessa vaiheessa, Perry muistuttaa.

PET-kuvaus voidaan tehdä vieläkin tarkemmin, kun kuvauksessa saadut kuvat yhdistetään perinteiseen tietokonetomografiaan. Tällöin kyse on PET-CT-kuvantamislaitteesta. Tietokonetomografian avulla havaitaan mahdolliset riskialueet. Toinen, PET-laitteen kuva, paikallistaa kasvaimen ja kolmas, PET-CT-laitteella otettu kuva, yhdistää edelliset ja on vieläkin tarkempi.

Länsimaissa syövän tutkimuksessa on mahdollisuus huipputeknisiä laitteita. Niiden avulla kasvain voidaan havaita aikaisessa vaiheessa ja vähentää näin syöpään kuolleisuutta. Suomessa PET-kameroita löytyy Turusta, Helsingistä ja Tampereelta. Lisäksi tutkimuksia tekee sairaaloissa kiertävä rekka-PET.

Asiantuntijat:

MICHÈLE RAUIS, syöpälääkäri, Belgia

RICHARD ZIMMERMANN, ydinlääketieteen erikoislääkäri, Belgia

Toimittaja: LAURA ELKAIM

Tuotanto: RTBF, Belgia

Suomenkielinen toteutus: AISLA PACKALEN, TERO KYLLÖNEN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006