Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

17.2.2009

Ikääntyneiden päihdeongelmat

Kun ihmiset elävät pidempään ja yli 60-vuotiaita on yhä enemmän, myös alkoholin aiheuttamien haittojen määrä ikääntyneille kasvaa.

Psykiatri ja tutkija, yhdysvaltalainen David Oslin on tutkinut erityisesti naltreksoni-nimisen lääkkeen käyttöä alkoholiriippuvuuden hoidossa.

Oslinin tutkimusten mukaan riippuu ihmisen perintötekijöistä, kuinka hyvin naltreksoni tehoaa vaikeaan alkoholiriippuvuuteen. Ja noin viidesosalla se tehoaa erittäin hyvin.

Kuva: YLE/Akuutti

– Meillä on erittäin hyviä kokemuksia naltreksonista. Se sopii hyvin ikääntyneille, ja hoitotulokset ovat olleet lupaavia, professori David Oslin sanoo.

Oslin on hoitanut naltreksonilla menestyksekkäästi nimenomaan vaikeasta alkoholiriippuvuudesta kärsiviä ihmisiä.

Kysely on tehokas ennaltaehkäisyssä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella työskentelevä ylilääkäri Mauri Aalto uskoo, että Suomessa naltreksonin käyttö on vähäistä.

Suuri osa ikääntyneistä käyttää alkoholia kuitenkin kohtuullisesti. Mauri Aallon mielestä onkin tärkeää löytää ne käyttäjät, joilla alkoholista saattaa tulla ongelmia tulevaisuudessa.

– Ikääntyneilläkin me tiedetään, että tällainen lyhyt terveydenhoidossa tehty neuvonta vähentää alkoholinkäyttöä suurkuluttajissa, ylilääkäri Mauri Aalto kertoo.

Kuva: YLE/Akuutti

Lippajärvi-Jupperin kotihoitoyksikössä Espoossa on harjoiteltu alkoholinkäytöstä puhumista. Koulutuksen perusteella luotiin toimintamalli, kuinka alkoholiasian voi luontevasti ottaa esille.

– Me kysymme kaikilta asiakkailtamme automaattisesti alkoholinkäytöstä. Kysely liitetään ravitsemusarviointikyselyyn, jolloin alkoholista puhuminen sujuu luontevasti. Yleensä ihmiset eivät loukkaannu, koska he tietävät, että näin tehdään aina, sairaanhoitaja Aila Niemi Espoon kotihoidosta kertoo.

Alkoholin vaikutukset ikääntyneisiin

Alkoholi vaikuttaa ikääntyneisiin voimakkaammin kuin keski-ikäisiin tai nuoriin. Iäkkäiden sairaudet ja heidän käyttämänsä lääkkeet lisäävät alkoholin vaikutuksia.

Myös muistihäiriöt, kaatumiset tai aivan tavanomaisilta kuulostavat vaivat saattavat johtua liiallisesta alkoholin käytöstä.

Kuva: YLE/Akuutti

– Tavallisia terveyshaittoja ovat muun muassa masennus, ahdistusoireet, korkea verenpaine, vatsavaivat ja unettomuus, ylilääkäri Mauri Aalto sanoo

Moni miettii itsekseen, kuinka monta annosta alkoholia voi turvallisesti juoda. Mitään yksiselitteistä rajaa ei taida olla olemassa. Aallon mukaan ihmiselle jolla on alkoholiongelma, ei sovi yksikään annos. Siitä voi käynnistyä rajumman juomisen aika.

– Jos ajatellaan ikääntyneitä, niin tällaisia ohjeita on kyllä annettu. Se on yksi annos alkoholia per päivä. Ei voi ajatella kuitenkaan niin, että kaikki voisivat toteuttaa tätä ohjetta. Voi olla joitain vahvoja lääkkeitä, joiden takia ei voi juoda edes yhtä annosta päivässä, Mauri Aalto täsmentää.

Asiantuntijat: DAVID OSLIN, professori, Yhdysvaltain veteraaniministeriön lääketieteellinen keskus
MAURI AALTO, ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
AILA NIEMI, sairaanhoitaja, Espoon kotisairaanhoito

Toimittaja: IRMELI KANGASPUNTA

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006