Akuutin Arkisto
17.3.2009
Omalääkärin vastaukset
Patit kainalossa
"Mitä ovat kainaloon ilmaantuvat patit? Mistä tietää, koska pitää mennä lääkäriin?"
Erilaisia patteja voi olla tietysti monenlaisia. Usein niitä ilmaantuu ihonalaiskudokseen tai rasvakudokseen.
Ihonalaiskudoksessa voi olla orvaskesirakkuloita eli ateroomia. Esimerkiksi diabeetikoilla näin syntyvät paiseet ovat hyvin tavallisia. Tällaiset rakkulat tulehtuvat, paisuvat ja kun ne puhkeavat, niistä vuotaa pahanhajuista mätää.
Ihonalaiskudoksessa voi olla myös rasvapatteja, usein juuri vaikka olkavarren sisäpinnalla. Isoksi kasvaessaan ne ovat tyypillisesti sileitä, laakeita ja joskus monilohkoisia. hyvänlaatuisiksi ne tunnistaa siitä, että ne liikkuvat, eli eivät ole kiinnittyneet ihoon tai kudoksiin. Jos tällainen patti on kiinnittynyt vaikka ihoon ja kasvaa nopeasti, pitää asia tutkia lääkärissä.
Muutenkin kannattaa mennä lääkäriin aika herkästi, jos erilaiset patit aiheuttavat päänvaivaa.
Hypospadia
"6-vuotiaalla hypospadia-pojallamme on ollut kuivaksi opettelemisen kanssa todella suuria vaikeuksia, hän ei meinaa millään ehtiä vessaan. Jos illalla syö vaikka vesimelonin palasen, niin yöllä pitää herättää vessaan tai aamulla sänky on märkä. Isällä on myös hypospadia, ja ollut samoja ongelmia koko elämän ajan. Voiko tälle tehdä jotain, vaiva on jättänyt miehen itsetuntoon jälkiä, eikä näin soisi käyvän pojalle. Pojan hypospadia on leikattu, isän ei."
Hypospadia on sitä, että virtsaputken suu päättyy tavallaan ennen aikojaan, siis ei peniksen päähän, vaan alapuolelle. Virtsa ei tule peniksen päästä, vaan ikään kuin väärästä paikasta.
Hypospadia voidaan toki huomata, kun potilaan housut kastuvat, mutta hypospadia ei kyllä muuta virtsarakon toimintaa. Kuulostaakin siltä, että ongelma on itsessään tuo kastelu, päivä-yökastelu.
Me yleislääkärit käännymme aina lastenlääkärin puoleen päiväkastelijalasten kanssa. Siellä sitten muun muassa tutkitaan virtsanäyte ja tehdään munuaisten kaikututkimus.
Pojan itsetunnosta en olisi tämän takia kovin huolissani, mutta jos isällä on huolia, kannattaa niitä lähteä toki selvittämään.
Kipu kyynärpäässä
"Minulla on kyynärpäässä semmoista hermotyyppistä kipua aina välillä. Se tulee yleensä siitä kun käden taittaa ääriasentoon tai siihen tulee painoa, niin sen jälkeen alkaa kipua tuntua aika voimakkaasti. Ja jos harjoittelua jatkaa, niin tämä päällimmäinen lihas kyynärvarressa rupeaa kramppaamaan ja jäykistyy kovaksi ja on myöskin kipeä. Mistäköhän semmoinen voisi johtua?"
Kyynärpäässä ja kyynärseudussa on niin paljon eri vaihtoehtoja, että vielä lisää tietoa tarvittaisiin. Mutta tässä voisi olla vaikka rasitusvamma kyseessä.
Mahdollista on esimerkiksi hauislihaksen tulehdus, keski-, eli mediaalihermon
pinnetila, tai vähän syrjemmässä olevan radiaalihermon pinne.
Tennis- ja golfkyynärpää ovat mahdollisia ja nivelkapseli saattaa
olla venyttynyt.
Itse asiassa suuri osa perusterveydenhuollossa hoidettavista yläraajan
rasitusperäisistä kiputiloista ei täytä minkään
tiettyjen sairauksien kriteerejä. Tällöin diagnoosina on vain
käden tai kyynärvarren paikallinen (epäspesifinen) kipu.
Joka tapauksessa kipu on merkki siitä, että niveltä, lihasta tai kudosta on rasitettu liikaa. Silloin pitäisi malttaa pitää niin pitkä tauko, että vaiva helpottaa.
Mahalaukun pienennysleikkaus
"Olen 156 senttiä pitkä ja painan 127 kiloa, painoindeksi on 52,9. Sokeri on koholla ja verenpaine 148/99. Kaikkea on kokeiltu, mutta omalääkäri vain passittaa ravitsemusterapeutille vaikka sielläkin on käyty. Minkälainen mahdollisuus olisi päästä mahalaukun pienennysleikkaukseen?"
Aikuisiän lihavuuden hoidossa lääkäreitä ohjaa Käypä hoito -suositus. Sen mukaan leikkausta harkitaan, jos kaikki muut keinot on tosiaan kokeiltu, laihduttamisyritykseen on vakavasti panostettu ja painoindeksi on yli 40 (diabeetikoilla yli 35).
Periaatteessa on kaksi tapaa tehdä laihdutusleikkauksia. Voidaan asentaa mahalaukkua kutistava panta, tai sitten mahalaukkua voidaan pienentää.
Päätös on iso: se vaatii paljon resursseja ja myös potilaalta paljon, mutta tulevaisuudessa näitäkin tullaan varmasti tekemään yhä enemmän.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila