Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Akuutin Arkisto

20.1.2009

Autosta ambulanssiksi

Ambulanssin ulkonäkö ja hälytysääni ovat tuttuja kaikille. Sisältä ambulanssin on nähnyt huomattavasti harvempi joukko. Sekin on monelle epäselvää mistä ambulanssit ylipäätään tulevat? Missä niitä valmistetaan?

Ambulanssit rakennetaan tavallisten pakettiautojen alustoille, mutta muuttuminen autosta ambulanssiksi vaatii lukuisia työvaiheita. Muun muassa pakettiautojen katto rakennetaan uusiksi, jotta mukaan saadaan ambulanssivarusteet, kuten hälytyslaitteet. Samalla sisätilan korkeutta nostetaan.

– Yleisimpiä eurooppalaisia pakettiautoalustoja ovat Mercedes, Volkswagen ja Ford. Alustat tilataan ambulanssivarustelupaketilla, johon kuuluu esimerkiksi kallistuksenvaimentimet ja normaalia tehokkaammat moottorit, iisalmelaisen Profile Oy:n toimitusjohtaja Marko Repo kertoo.

Nykyään ambulanssit ovat tehokkaita menijöitä. Moottorista löytyy parhaimmillaan yli 200 hevosvoimaa ja maksimivääntö ylittää 400 Newtonmetrin rajan. Suuret tehot ovat myös osa auton turvallisuutta.

Turvallisuus tärkeää

Revon johtama perheyritys tietää, miten ambulanssi syntyy. Heidän tehtaaltaan valmistuu keskimäärin yksi ambulanssi jokaista työpäivää kohti. Matkalla kohti valmista ambulanssia auton alusta etenee metalliosaston ja maalaamon kautta varsinaiselle kokoonpanolinjalle.

– Siellä on metallitöitä, sisustustöitä, eristystöitä, elektroniikkatöitä ja varustelutöitä, Repo luettelee.

Ambulanssi luokitellaan henkilöautoksi, joten sen turvallisuus on testattu hyvin tarkasti esimerkiksi törmäystestien avulla. Sisällä olevien laitteiden täytyy kestää kymmenen G:n suuruinen voima viiteen eri suuntaan mitattuna. Kolarissa kuljettajan ja hoitotilan välisen väliseinän tulee antaa sopivasti periksi – muttei kuitenkaan liikaa.

Putinille oma ambulanssi

Osa Profile Oy:n valmistamista ambulansseista jää kotimaahan, mutta noin 60-70 % lähtee Suomen rajojen ulkopuolelle. Iisalmelaisyritys on toimittanut ambulansseja esimerkiksi Thaimaan ja Saudi-Arabian kuninkaille, kuten myös Suomen lähinaapureille.

– Venäjän ex-presidentti Vladimir Putin tilasi ambulanssin itselleen ja koko henkilökunnalleen. Yksi ambulanssi räätälöitiin tasan tarkkaan presidentti Putinille. Täällä kävi hänen henkilökuntansa suunnittelemassa, ja esimerkiksi paarit tehtiin Putinin mittojen mukaisesti, Repo kertoo.

Ambulanssin kuljettamiseen tarvitaan luonnollisesti lupa, mutta periaatteessa kuka tahansa voi ostaa ambulanssin. Tai ei ehkä ihan kuka tahansa, sillä jo perusambulanssin hinta kohoaa 125 000 euroon. Tarkasti räätälöidyt ambulanssit maksavat vielä huomattavasti enemmän.

Jokainen päivä on erilainen

Aikaisemmin ambulanssit miellettiin kuljetusvälineiksi, joilla potilas tuotiin sairaalaan. Nykyään johtoajatuksena on hoidon vieminen potilaan luo. Ambulanssissa työskenteleekin kaksi sairaankuljettajaa, joilta onnistuu niin ambulanssin ajaminen kuin myös hoidon antaminen.

– Ambulanssit ovat muuttuneet aivan suunnattomasti viimeisten vuosien aikana. Tekniikka on kehittynyt ja hoitotilat ovat parantuneet. Ambulanssissa täytyy pystyä hoitamaan potilaita, Iisalmen terveyskeskuksen sairaankuljettaja Jouni Farin kertoo.

Farinin mukaan sairaankuljettajan vastuu on suuri, ja jokainen työpäivä on erilainen.

– Puhutaan sairaankuljetuksesta, mutta onhan meillä esimerkiksi raskaana olevat tulevat äidit. Eihän se ole sairaankuljetusta. Eihän sen terveempää ihmistä maan päältä löydy, Farin muistuttaa.

Toimittaja: MATTI AHOLA

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006