Akuutin Arkisto
20.1.2009
Omalääkärin vastaukset
Vanhan ensisynnyttäjän riskit
"Koska on liian myöhäistä hankkiutua raskaaksi? Olen 39-vuotias lapseton, naimisissa oleva nainen. Ylipainoakin on, mutta sitä vastaan kyllä taistellaan. Rehellinen mielipide kiitos - ovatko riskit jo liian suuret ensisynnyttäjäksi? Entä jos raskaaksi tulo ei kaikesta yrittämisestä huolimatta onnistukaan, miten edetä sitten? Voiko gynekologille ottaa miehen mukaan keskustelemaan vaihtoehdoista?"
Tasapainoinen raskaus ja terve vauva ovat täysin mahdollisia. Mutta kun riskeistä puhutaan, niin kaksi asiaa tietenkin tulee mieleen: Ikä on riski. Yli 40-vuotiaan sikiön kromosomipoikkeavuuden todennäköisyys on noin yksi prosentti. Myös ylipaino on riskitekijä. Jos äidin painoindeksi ennen raskautta on yli 30, niin ainakin raskausmyrkytyksen, diabeteksen, ylisuuren sikiön ja tulehdusten riskit nousevat. Totta kai voi ja kannattaa ottaa mies mukaan. Gynekologi on muutenkin oikea osoite, jos ongelmia ilmenee. Vanhin synnyttäjä on muuten tainnut olla 67-vuotias nainen, joten kyllä tässä vielä aikaa on.
Keuhkokuumeen oireet
"Mitkä ovat keuhkokuumeen oireet, hoito ja ennuste?"
Tyypilliset oireet ovat korkea kuume tai horkka, yskä, hengenahdistus ja rintapistos. Lääkärissä asia sitten varmistuu kuuntelemalla keuhkot, ottamalla CRP-kokeet ja röntgenkuva. Bakteerin aiheuttama keuhkokuume hoidetaan antibiootilla, viruksen aiheuttama paranee yleensä itsekseen. Ennuste on terveellä hyvä, mutta vanhuksen tai heikkokuntoisen potilaan keuhkokuume saattaa olla kohtalokas.
Muistisairauden välttäminen
"Mitä voi itse tehdä muistisairauden välttämiseksi, tai jos sellainen jo on, sen hidastamiseksi?"
Muistisairaudet - etenkin Alzheimerin tauti - ovat monitekijäisiä, ja geeneilläkin on vaikutuksensa. Takuuvarmaa ehkäisykonstia ei siis ole. Ehkäisyssä tärkeintä on hyvä verisuoniterveys. Muun muassa kova verenpaine ja kohonnut kolesteroli ovat pahasta. Hyvät ihmissuhteet läpi koko elämän ovat tärkeitä. Aivot tarvitsevat myös työtä, jotta ne pysyvät vireessä, ja sitten niitä pitää suojata, jotta ne eivät vahingoitu. Jos muistisairaus puhkeaa, samat konstit pätevät, yhdessä lääkehoidon kanssa.
Korjaamaton nivelside
"Olen nyrjäyttänyt nilkkani ensin vuonna 1975 ja sitten uudelleen 2004. Jalka on kääntynyt ulkosyrjälle ja niksahtanut, hoitona on ollut tukilasta. Oireet ovat olleet sitkeitä ja hermoratatutkimuksessa on todettu että hermorata on vaurioitunut, eikä sitä voi leikata - vamma jää loppuiäksi. Vaurioitunut nivelside on säären ulkosyrjässä ja ulottuu polvesta nilkkaan, ja särkee koko sääressä, nilkassa ja varpaissakin. Eikö tälle tosiaan voi mitään tehdä, amputoidako tuo jalka pitää?"
Tässä tuntuu tapahtuneen kaksi asiaa: nivelsidevamma ja pohjehermon vaurio. Tuo hermovaurio on siis näkynyt siellä hermoratatutkimuksissa, ja se myös aiheuttaa noita kipuja. Amputoida ei sentään tarvitse, mutta ikävä kyllä tuota hermovauriota ei voi leikkaamalla korjata. Hoidoksi jää siis kivunlievitys. Nivelsiteen voi toki korjata, vaikka sitten stabiloimalla nilkka.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila