Akuutin Arkisto
24.3.2009
Kuulas kutina – tanssilla atopiaa vastaan
– Lähdette tekemään hiljaisia taikapilkkuja ihan rauhassa. Vuorotellen toinen pilkuttaa ja toinen pilkku vastaa, innostaa tanssitaiteilija Kaisa Koulu turkulaisen Vasaramäen päiväkodin allergiaryhmän lapsia luovaan tanssiin.
Luova tanssitaide ja lääketiede ovat löytäneet toisensa ainutlaatuisella tavalla Kuulas kutina -tanssiprojektin kautta. Turkulaisessa päiväkodissa allergialasten kanssa on tanssittu esiin ihon tuntemuksia. Liikkeen avulla ikävät kutinat saavat kyytiä.
– Heillä on kaikilla oma kokemus ihosta ja ihon tuomista tuntemuksista. Pidin heidän kanssaan luovan tanssin työpajoja, joiden kautta lapset löysivät rohkeuden ja ilon ilmaista kehollisesti tuntemuksiaan, kuvailee Kaisa Koulu.
Tanssin soveltava toiminta on viime aikoina noussut voimakkaasti esiin. Tanssin keinoin voidaan työskennellä hyvin monenlaisten erityisryhmien kanssa.
– Tämä projekti on osoitus siitä, mitä tapahtuu erityislasten ryhmän kanssa työskennellessä. Lähtökohta on ehdottomasti siinä taiteen tekemisessä, luovassa prosessissa. Hankkeesta sitten riippuu, mitä siinä tavoitellaan ja ajetaan takaa. Tanssissa käytetään nykyään paljon yhteisöllistä osallistuvaa metodia, valaisee projektin taustoja toiminnanjohtaja Lotta Skaffari Läntisen tanssin aluekeskuksesta.
Kutinako kuulasta?
– Kuulas kutina juontaa juurensa Pikku Prinssi -sadusta. Prinssi piirteli aina avonaisia ja suljettuja boakäärmeitä, kertoo Koulu runollisen nimen taustaa.
– Aina kun aikuisilta kysyttiin, mitä piirros esittää, he vastasivat 'hattu'. Pikku Prinssi piirsi avonaisen käärmeen, jotta aikuiset pystyisivät näkemään että se onkin boa. Minun ajatukseni on, että myös näillä kaikilla pienillä lapsiesiintyjillä on oma kokemus ihosta ja ihottumasta. Ihon tuntemukset menevät jonnekin paljon syvemmälle. Vaikka kuulas adjektiivina antaa heti jonkinlaisen kuvan kirkkaudesta ja heleydestä, ainakin minun korvissani se sulkee sisälleen paljon emotionaalisemman puolen. Siitä 'kuulas kutina'.
Tanssin uusi aluevaltaus
Tanssin työpaja synnytti Kuulas kutina -DVD-tallenteen, joka tarjoaa alle kouluikäiselle allergialapselle elämyksellisen matkan kutinaan, ihoon ja ihon hoitoon luovan liikkeen ja ilmaisun keinoin.
– Tanssitaiteilijana minulle on tärkeää tuoda tanssi ulos sen perinteisesti käytetystä muodosta eli esittävästä taiteesta. Kuulas kutina on mielestäni äärimmäisen hieno esimerkki siitä, miten tanssi toimii osana terveyskasvatusmateriaalia. Opetusmateriaalia on hirveän vähän lapsille. Ohjekirjasissa aina verbaalinen ilmaisu kuljettaa lapsen tulkintaa. Kuulas kutina -tallenne on täysin ilman puhetta, mikä jättää tilaa jokaisen lapsen omalle kokemukselle, innostaa Kaisa Koulu.
Tallenteen suunnittelussa on takana moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu ihotautiopin dosentti Leena Koulu, lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Erkka Valovirta, lastenpsykiatrian erikoislääkäri Elina Savonlahti, psykologi Anu Parkatti, lastentarhanopettaja Suvi Aflecht sekä konsultti Riia Raula.
Kuulas kutina -tallennetta suunniteltiin tiukasti lääketieteellisten raamien sisällä ja projekti onkin aivan uudentyyppinen aluevaltaus tanssitaiteen sekä lääketieteen ja hoitotieteen yhteistyölle.
– Itsekin psoriaatikkona sanoisin, että mikä tahansa mikä helpottaa rasvaamista ja kutinaa, on kannustettavaa. DVD -tallenteesta lapsikatsojat ovat saaneet positiivisia virikkeitä rasvaamiseen, joka tosiaan kulkee ihan päivästä toiseen sen perheen arjessa. Nostan aina esiin sen ja taiteen eheyttävän, mielihyvää tuottavan ja tunteita käsittelevän vaikutuksen, painottaa Skaffari.
Riemukasta leikkiä
– Puhalsimme yhteiseen hiileen. Ohjauksessa minulle on todella tärkeää, minkälaisella tarinalla saa tuotua lapset mukaan. Tärkeää on säilyttää turvallinen ilmapiiri, jotta he ovat valmiit ilmaisemaan oman kokemuksensa, kertoo tallenteen ohjannut Koulu työskentelymenetelmistään.
Video jakautuu neljään osaan: leikki, kutina ihon oireena, rasvaus ihon hoitona sekä rauhoittuminen ja avoin tila omaan kokemukseen. Lapset keskittyvät intensiivisesti seuraamaan videon tapahtumia.
Ensimmäisessä jaksossa allergiaryhmän lapset leikkivät kesäisellä päiväkodin pihalla. Tapahtumat naurattavat ja viihdyttävät tallennetta seuraavia lapsia. Seuraavassa jaksossa lapsia alkaa kutittaa ja he raapivat itseään. Kun hillitön kutina alkaa, vaihtuu myös lapsikatsojien tunnelma.
– Se vetää vakavaksi ja osalle nousee vähän vahvojakin tunteita pintaan. Joillekin lapsille on tullut hyvin raivoisiakin kutinaoireita. He lähtevät videon mukaan raapimaan itseään, kertoo havainnoistaan lastentarhanopettaja Suvi Aflecht Vasaramäen päiväkodista.
Taivaallista rasvausta
Seuraavaksi tallenteella on tunnelmaltaan rentouttava kohtaus, jossa lapset töräyttelevät iloisesti rasvaa tuubeista ja rasvaavat toisiaan. Näky tarjoaa myönteisemmän näkökulman perheissä käytävään hermoja raastavaan rasvataisteluun.
– Totta kai ne ihanat tuubien töräykset tekevät heille onnellisen tai hauskan olon. Lapset naureskelevat siinä paljon ja nauttivat siitä. Osa lähtee rasvaamaan itseään mukana, kuvailee Suvi Aflecht lasten eläytymistä videon maailmaan.
Kaisa Koulu muistelee työpajan riemun hetkiä, kun valmistauduttiin videon tekoon.
– Me lähdimme rasvatyöpajaan eli otimme rasvat konkreettisesti mukaan tanssitunnille. Lattiat oli päällystetty kokonaan muoveilla ja lapsilla oli vapaus ottaa rasvaa mielin määrin. Jotkut lapset tursottivat koko tuubin tyhjäksi ja toiset puristelivat rasvaa ulos pikkuhiljaa. Lapset löysivät ilon ja positiivisen suhtautumisen rasvaukseen. Samaan aikaan kuljetettiin liikkeen kautta läpi ihon tuomia negatiivisia tuntemuksia, kertoo Kaisa Koulu.
Rasvahemmo ja taikatuubit
Koska kyseessä ovat allergiset lapset, on Vasaramäen päiväkodin allergiaryhmän arki yhtä rasvaamista.
– Kuulas kutina on meille yksi apukeino ihon hoidossa. Meidän ryhmämmehän koostuu atooppisista, allergisista ja astmaattisista lapsista ja terveyskasvatus on täällä jokapäiväistä hommaa. Minun tehtävänäni Kuulas kutina -prosessin aikana on ollut tuoda terveyskasvatus lähemmäs lapsia leikin ja mielikuvituksen keinoin, kertoo Suvi Aflecht.
Lapset askartelivat taikatuubeja päällystämällä apteekin
rasvatuubeja kontaktimuovilla. Omasta nimikkotuubista rasvaa oli hauskempaa
puristaa. Kuulas kutina -tanssiprojekti kesti kymmenen viikkoa, jonka aikana
tanssittiin kerran viikossa.
– Lapset pysyivät mukana paljon paremmin, kun meillä oli seinällä Rasvahemmo. Hänellä oli kymmenen oikein kutisevaa kohtaa ja lapset saivat itse päättää, mitkä kohdat ne olivat. Ne olivat tyypillisesti käsitaipeet, jalkataipeet, posket ja suun ympärykset. Jokaisen tanssitunnin jälkeen Rasvahemmolta parani yksi kohta vihreäksi. Silloin lapset pysyivät mukana koko kymmenen viikon ajan ja tiesivät, milloin projekti alkoi, milloin se loppuu ja montako kertaa on jäljellä. Samalla ymmärrettiin, miten pitkäaikaista on ihon hoitaminen paranemiseen asti, Suvi Aflecht toteaa.
Tunteiden jakamista
Viimeinen jakso tallenteella on pyhitetty rentoutumiselle. Siinä lapset puhaltelevat saippuakuplia ilmaan leijumaan.
– Se tuo rauhallisen olon ja jättää lapsen miettimään vielä jälkeenpäinkin. On todella tärkeää katsomisen jälkeen kysellä ja antaa mahdollisuus kertoa videosta sekä jakaa tunne ja kokemus, huomauttaa Aflecht.
Itse asiassa koko allergiaan liittyvä tunneskaala tulee käytyä läpi Kuulas kutina -DVD:n katsomisen myötä. Videon tapahtumat herättävät lapsissa riemua ja hämmennystä mutta myös ahdistusta. Tallenne onkin tarkoitettu lapsen ja hänen vanhempiensa katsottavaksi yhdessä päiväkodin tai terveydenhuollon henkilöstön, sopeutumisvalmennuskurssin vetäjän tai muun ammattilaisen kanssa.
– Tietysti tallenne palvelee myös muita ihosairauksia sairastavia lapsia. Mielestäni on äärimmäisen tärkeää, että myös aikuiset näkevät tämän. Ehkä he tätä kautta pystyvät helpommin samaistumaan lapsen maailmaan ja lapsen kokemukseen ihonhoidosta. Se voi jopa helpottaa rasvasotaa, joka perheissä useimmiten vallitsee, painottaa Kaisa Koulu.
Kuin hyttysen pistoja
Entä kuinka Kuulas kutina -tallenne sopii lapsille, jotka eivät ole allergisia?
– Olemme koekäyttäneet tätä ryhmässä, jossa ei ole allergisia lapsia. Totesimme sen toimivan erilaisuuden hyväksynnän tärkeänä apuvälineenä. Tavallinen lapsi on löytänyt videolta aurinkorasvauksen. Joku miettii, ovatko hyttyset purreet videolla esiintyviä lapsia. Tavallinenkin lapsi, jolla ei ole atooppista ihoa, löytää sieltä oman kokemusmaailmansa, kuvailee Aflecht.
Tallenteen on tuottanut moniammatillinen yhdistys SOSFA ry, jonka tarkoitus on edistää allergiaa, astmaa ja/tai atooppista ihottumaa sairastavien perheiden psykososiaalista tukemista. Yhdistyksen tavoitteena on edistää aiheeseen liittyvää moniammatillista palveluntarjontaa, tutkimusta, koulutusta ja tiedottamista sekä verkostoitumista ja yhteistyötä.
Kuulas kutina saa jatkoa kevään 2009 kuluessa. Samojen lasten kanssa valmistellaan nimittäin tallennetta astmoista ja ruoka-aineallergioista, minkä jälkeen sarjan voi hankkia ammattikäyttöön.
DVD:n tuotanto: SOSFA ry
Asiantuntijat:
KAISA KOULU, tanssitaiteilija
LOTTA SKAFFARI, toiminnanjohtaja, Läntinen tanssin aluekeskus
SUVI AFLECHT, lastentarhanopettaja, Vasaramäen päivähoitoyksikkö,
Allergiaryhmät, Turku
Toimittaja: LEA FROLOFF