Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin lääkäriarkisto

AIVOLEIKKAUKSEN JÄLKEISET KIVUT

"Sairastan Arnold-Chiarin oireyhtymää, johon tehtiin leikkaus 2005. Leikkauksen jälkeen vasemman puolen kasvojen alueelle tulee kovaa ajoittaista kipua ja siihen ei auta tavalliset särkylääkkeet. Kivun voi laukaista jopa pelkkä nielaisu. Voiko aiemmin tehty aivoleikkaus olla syynä kipukohtauksiin?"

Arnold-Chiari oireuhtymä on aivojen takaosien ja kallon takakuopan synnynnäinen epämuodostuma, missä kallon takakuoppa on normaalia pienempi ja tästä syystä aivojen takaosien rakenteita on painunut tai siirtynyt alaspäin. Kyseessä on sikiökautinen kehityshäiriö, jonka syytä ei tunneta. Perinnöllisyyskysymys on toistaiseksi vielä ratkaisua vailla ja yleensä tapaukset ovat satunnaisia. Hoito, jos sellaiseen päädytään, on neurokirurginen. Tärkein tavoite on saada takakuopan ja foramen magnumin sekä selkäytimen ylimpien osien alueelle lisää tilaa. Foramenia suurennetaan ja ylimmän ylimpien niskanikamien kaaria katkotaan tilan saavuttamiseksi. Toinen hoitolinja mikäli aivo-selkäydinnestekierto on häiriintynyt, on shunttaus, jossa aivoselkäydin neste ohjataan vatsaonteloon. En tiedä kumpi leikkaus kysyjälle on tehty.

Kysyjän oire kuulostaa kolmoishermosäryltä, jonka yhteyttä leikkaukseen en voi arvioida. Kolomoishermosärky on kohtauksittaisesti toistuva kasvojen kiputila. Kipu saattaa provosoitua esimerkiksi nielemisen yhteydessä kuten kysyjällämme. Myös sangen usein kylmä ilma, kosketus, pureskelu, nauraminen, haukottelu tai kylmän juominen toimivat lakaisijoina. Oireen syntymekanismi on epäselvä, mutta neurokirurgien mukaan verisuoni tai pieni kasvain painaa kolmoishermon juurta muutaman millin aivosillasta. Näin ollen voi olla, että kysyjämme perussairaudella on osuutta kivun synnyssä, vaikkakin näillä tiedoilla on vaikea sanoa mitään varmasti.

Neurologi Merja Hallikainen

Paluu lääkäriarkistoon

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006