Akuutin lääkäriarkisto
Histamiinimyrkytys
"Neljän hengen seurueemme sai tonnikalasta histamiinimyrkytyksen - siis joka iikka. Tiskiltä ostettu hyvännäköinen tonnikala paistettiin asiaankuuluvasti ja syötiin, kunnes koko porukkaa alkoi kuumottaa, päästä huippasta ja iho muuttua laikkukaaksi. Ilta tietenkin pilalla, mutta mikäs tuo tuommoinen histamiinimyrkytys oikein on - tällaisen diagnoosin apteekkari meille asetti?"
Histamiinia on monissa ruoissa - juuri tonnikalassa, suklaassa ja mansikoissakin. Elimistömme pilkkoo histamiinia DAO-entsyymillä, jolloin se ei pääse verenkiertoon, ja aiheuttamaan vaikkapa nokkosihottumaa. Jos DAO:ta on elimistössä vähän tai se ei ole kovin aktiivista, tai sitten jos ruoassa on erityisen paljon histamiinia, voi yllämainitun kaltaisia oireita syntyä. Yleensä tämän pahempaa ei seuraa. Apteekista saa DAO-pillereitä, jotka estävät oireiden syntymistä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila