Akuutin lääkäriarkisto
Korvatulehduskierre lapsella
"Ystäväperheemme on joutunut lastensa kanssa pahaan korvatulehduskierteeseen. Meillä korvatulehduksilta on toistaiseksi säästytty. Voiko lasten korvatulehduksia ehkäistä mitenkään ja mistä korvatulehdus oikeastaan johtuu?"
Toistuvat korvatulehdukset ovat pienillä lapsilla todella tavallinen vaiva. Karkeasti voidaan sanoa, että vajaa kolmasosa alle 3-vuotiaista lapsista säästyy niiltä kokonaan, reilu kolmannes sairastaa muutaman ja noin kolmasosa joutuu hankalaan korvakierteeseen. Korvatulehdushan johtuu siitä, että nielussa limakalvo tulehtuu esimerkiksi viruksen aiheuttaman hengitystieinfektion yhteydessä ja samalla korvatorven toiminta häiriintyy. Kun välikorvan ja nielun yhdistävä korvatorvi ei enää toimi kunnolla, välikorvaan kehittyy tulehdus ja eritettä.
Korvatulehdusten riski kulkee suvuittain ja perheittäin, ilmeisesti useista tekijöistä johtuen. Rakenneasiat periytyvät, mutta myös limakalvojen puolustuskykyyn liittyvät asiat voivat vaikuttaa periytyvyyteen. Niinpä jos vanhemmilla tai isommilla sisaruksilla on ollut korvakierre, riski on isompi. Tärkein ulkoinen korvatulehdusriskiin vaikuttava tekijä on hengitystieinfektioiden määrä, jos sairastaa paljon flunssia, myös korvatulehduksia tulee paljon. Tähän asiaan pienten lasten kohdalla vaikuttaa eniten päivähoito suurissa ryhmissä, se on perheen korvatulehdushistorian lisäksi tärkein riskiä lisäävä asia. Jos alle 3-vuotiaat lapset voitaisiin hoitaa pienissä ryhmissä, korvatulehdukset vähenisivät oleellisesti.
Muita korvatulehduksia lisääviä asioita ovat tupakansavulle altistuminen ja tutin käyttö. Korvatulehduskierrettä ei voi täysin estää mitenkään. Riskiä voi yrittää vähentää välttämällä flunssakontakteja ja tupakansavua, hyvällä käsihygienialla, tutin käytön rajoittamisella ja ksylitolivalmisteiden käytöllä. Ksylitolia tosin ei ole pienille lapsille sopivina valmisteina tällä hetkellä markkinoilla. Jos kierre kuitenkin tulee ja korvat ovat jatkuvasti eritteiset, tärykalvoputkien asennus auttaa lasta kuulemaan. Joissakin tilanteissa myös kitarisan poisto voi auttaa.
Lastentautien erikoislääkäri Marjo Renko