Akuutin lääkäriarkisto
Kuiva suu
"Mistä voisi johtua suuni huomattava kuivuminen noin puoli tuntia syömisen jälkeen. Hammaslääkärini epäili reumaa, mutta voisiko se olla todellinen syy ongelmaani? Vaiva on erittäin kiusallinen ja se hankaloittaa puhumista."
Hammaslääkärillä on tähän epäilyyn varmaankin painavat syyt. Ehkä suussa on sen verran vahvat kuivuuden merkit, kuten haavaumia kielessä ja suupielissä. 10-15 prosentilla reumapotilaista on ongelmana tosi kuiva suu ja on olemassa tauti, Sjögrenin syndrooma, jota hammaslääkäri on voinut epäillä. Lisätutkimuksia siis tarvitaan. Reumasairauksissa rauhasten toiminta nimittäin hiipuu, ja tässä tapauksessa sylkirauhasten toiminta voi olla hiipunut. Toki kuivaan suuhun voi olla muitakin syitä. Ikääntyessä sylkirauhasten toiminta alkaa hiipua ja on myös tiettyjä lääkityksiä, jotka heikentävät sylkirauhasten toimintaa. Ohessa muutamia neuvoja kuivan suun ongelman helpottamiseksi:
Ohjeita kuivan suun ongelmaan:
1. Juo janoosi vettä. Vältä sokeria sisältäviä ja happamia juomia.
2. Älä imeskele sokeria sisältäviä ja/tai happamia pastilleja. Kokeile mieluummin ksylitolipurukumia tai apteekista saatavia kuivasta suusta kärsiville tarkoitettuja imeskelytabletteja.
3. Keskitä kaikki ruokailusi ateria-aikoihin, 5-6 ruokailukertaan päivässä. Syö ruokaa, joka vaatii mahdollisimman paljon pureskelua.
4. Käy hammaslääkärillä 3-6 kuukauden välein. Hammaslääkärin tekemä tehopuhdistus ehkäisee ientulehdusta ja fluorihoito ehkäisee reikiä.
5. Puhdista hampaasi fluorihammastahnalla. Lisäksi voit vahvistaa hampaitasi fluorihuuhtelulla tai fluorigeelillä hammaslääkärisi ohjeiden mukaan.
6. Mikäli sinulla on hammasproteesi, harjaa se hyvin joka aterian jälkeen. Tarkistuta suusi ja proteesisi säännöllisesti hammaslääkärillä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila