Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin lääkäriarkisto

SEPELVALTIMON LÄÄKESUNTTI

"Miksi sepelvaltimoon asennetusta lääkesuntista ei löydy tietoa mistään. Kuinka kauan suntti toimii, eli vapauttaa lääkettä? Onko se hoitomuotona parempi kuin tavallinen suntti?"

Kannattaa ehkä vaihtaa hakusanaa, ja vaihtaa suntin tilalle stentti, joka on suomeksi tukiverkko. Sepelvaltimoahtauman tärkein avauskeino on pallolaajennus. Stenttejä, näitä tukiverkkoja, käytetään, ettei suoni menisi uudestaan tukkoon, vaan väkisin pysyisi auki. Lääkestentin idea on, että se vapauttaa lääkeainetta, joka estää sidekudoksen arpikasvua, eli suonen uudelleenahtautumista.

Lääkestentin heikkous on se, että suonen sisäpinta ei ehkä kasva ihan ehjäksi, vaan se jää verkon ja erilaisen sidekudoksen arpeuttamaksi. Tällöin uhkana on tukiverkkohyytymä ensimmäisen vuoden kuluttua, ehkä pidemmänkin aikaa laajennuksen jälkeen. Tämän vuoksi pallolaajennuksen jälkeen – jos on laitettu lääkestentti - on ehdottomasti pystyttävä käyttämään veritulpan ehkäisylääkettä ainakin 12 kuukauden ajan, eli niin kauan kuin sydänlääkäri määrää. Lääkitystä ei saa keskeyttää ilman sydänlääkärin lupaa.

Valinnan lääkestentin ja lääkkeettömän stentin välillä tekee kardiologi. Se riippuu ahtauman laadusta ja potilaan perussairauksista.

Shuntilla taas tarkoitetaan lähinnä putkea joka mahdollistaa nesteen virtaamisen kehonosasta toiseen. Ensimmäisenä tulee mieleen shuntti joka laitetaan hydrokefaluksessa, vesipäässä, kulkemaan aivokammiosta ihon alta vatsaonteloon

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Paluu lääkäriarkistoon

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006