Akuutin lääkäriarkisto
Maitotuotteet kotimaassa ja ulkomailla
"Miksi kotimaan maitotuotteista tulee oireita, mutta esim. lomamatkoilla voi aivan hyvin syödä vaikka kermavaahtoa tai jäätelöä ilman mitään oireita? Kärsin laktoosi-intoleranssista."
Tämän pitäisi olla selvä kuin pläkki. On olemassa kaksi syytä, miksi ihminen ei siedä maitoa: joko ei siedä laktoosia, tai sitten maitoproteiinia. Se, miksi oireet häviävät ulkomailla on mysteeri. Asiaa on tutkittu, eikä ainakaan homogenoinnilla tai pastöroinnilla ole merkitystä. Jos kyse on laktoosi-intoleranssista, ei mikään järkiselitys päde, sillä laktoosi on laktoosia joka paikassa. Jos kyseessä on yliherkkyys maidossa oleville valkuaisaineille, eivät nekään eri maiden maidoissa näyttäisi olevan erilaisia. Näyttää siltä, että kysymykseen ei ole olemassa yleispätevää tieteellistä selitystä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila