Akuutin lääkäriarkisto
Pakko-oireinen häiriö
"10-vuotias poikani pesee käsiään jatkuvasti. Kädet ovat punaiset ja kuivat. Hän on kovin kärsimätön, eikä halua ulkopuolisia harrastuksia - vain tietokonepelejä. Olen jostakin lukenut, että 'sairaalloinen' käsienpesu olisi oire psyykeen häiriöön. Onko näin? Voisitteko antaa ohjeita hoitoon?"
Äiti on aivan oikeassa. Puhutaan pakko-oireisesta häiriöstä. Tyypillistä sille on tietyt rituaalit kuten juuri käsienpesu, jonkin asian jatkuva tarkastaminen tai tietyt pakkoajatukset. Kun ajatellaan kehittyvää lasta, on vaikeaa erottaa mikä on aivojen biokemiallista muutosta ja mikä psykologista, sillä ne kulkevat käsi kädessä. Kun tutkitaan pakko-oireista lasta, tietyissä aivon osissa huomataan tietynlaisia häiriöitä. Psykologinen selitysmalli on puolestaan se, että tällainen rituaali torjuu jonkin sisäisen yllykkeen, esimerkiksi ahdistavan ajatuksen tuloa tietoisuuteen ja tavallaan suojaa lasta.
Pakko-oireinen häiriö lapsella on aika harvinaista, mutta vielä harvinaisempaa on valitettavasti se, että pakko-oireista kärsivä lapsi tulee hoito-arvioon. Hoitona käytetään psykoterapiaa ja joskus myös lääkehoitoa. Tiedetään, että onnistunut hoito korjaa aivomuutoksia ja olisikin äärimmäisen tärkeää, että kaikki pakko-oireiset lapset tulisivat hoito-arvioon. Esimerkiksi yleislääkäri voi tarvittaessa lähettää pakko-oireisen lapsen vanhempineen lasten psykiatriseen yksikköön, jossa tehdään pitkäaikainen ja tarkka hoito-arvio ja hoitosuunnitelma.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila