Akuutin lääkäriarkisto
Ruokamyrkytyksen oireet
"Millaiset ovat ruokamyrkytyksen ensioireet ja milloin ruokamyrkytys on vakavaa?"
Niin sanottu tavallisin ruokamyrkytys on virustauti, joka on levinnyt muuten kuin ruuasta. Tällöin kyseessä on tavallinen oksennus-ripulitauti. Oikeassa ruokamyrkytyksessä saamme ruuan kautta elimistöömme jonkun taudinaiheuttajan, tavallisimmin bakteerin ja miksei myös viruksen, alkueläimen tai loisen, jos mennään eksoottisimpiin maihin. Tällöin oireina ovat muutaman tunnin sisällä alkava vatsakipu, oksentelu ja ripuli. Tällainen ruokamyrkytys menee ohi itsekseen noin vuorokaudessa. Jos yleistila kuitenkin romahtaa, on kuumetta eikä oireet meinaa hellittää viimeistään parissa vuorokaudessa, on syytä mennä lääkäriin. Kaikista vakavin ruokamyrkytys on kyseessä silloin, kun ruuassa on ollut tiettyjä maaperän tavallisia bakteereja, klostridium-lajin bakteereja, jotka erittävät myrkkyjä, toksiineja eli botuliinia. Tällöin myrkytyksen oireita ovat vuorokauden sisällä alkava väsymys, pyörrytys sekä suun kuivuminen. Kyseiseen myrkytykseen liittyy myös samanaikaisesti tai kolmen vuorokauden sisällä neurologisia oireita kuten näköoireet, nielemisvaikeudet sekä lihasheikkous. Tällöin tarvitaan tehohoitoa ja vastamyrkkyä. Parhaiten ruokamyrkytyksiltä välttyy huolehtien ruoka- ja käsihygieniasta.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila