Akuutin lääkäriarkisto
Silmänpohjan rappeuma
"Olen 73-vuotias nainen. Minulla on todettu silmänpohjan rappeumaa. Onko mitään leviämisen ehkäisykeinoa? Onko seurauksena sokeus ja kuinka nopeasti? Tarvitsen nykyään silmälasit vain lukiessani. Saan ajaa autoa ilman laseja."
Tästä rappeumasta käytetään nimitystä MAKULADEGENERAATIO tai ikärappeuma. Se on kaikkein yleisin yli 65-vuotiaitten näkövammaisuuteen johtava sairaus. Siinä silmänpohja tavallaan vanhenee, rappeutuu ja ymmärrettävästi se johtaa näkökyvyn heikkenemiseen. Aluksi silmälääkäri selvittää, mitä muotoa rappeuma on, sillä tautia on kahdenlaista: kuivaa ja kosteaa. Kahdeksalla kymmenestä taudin muoto on kuiva, joka on hitaasti, vuosien ja vuosikymmenien saatossa etenevä. Kysyjällä kuulostaisi olevan juuri tämä hitaasti etenevä muoto. Tämä kuiva rappeumakin saattaa yhtäkkiä muuttua nopeasti eteneväksi, kosteaksi muodoksi, jossa silmänpohjaan syntyy turvotusta ja verisuonet vuotaa.
Molemmissa tautimuodoissa näkö siis heikkenee koko ajan, kosteassa vain huomattavasti nopeammin. Näköä voidaan kuitenkin kuntouttaa: Näkövammaisten keskusliitto käynnisti vuonna 2004 ikänäön kuntoutuksesta tutkimuksen, joka osoittautui todella hyväksi. Kuntoutus on eräänlaista näkökyvyn jumppaa. Silmälääkärin tutkimuksen jälkeen näköä harjoitetaan erilaisten kuvien avulla ja tällä kuntoutuksella voidaan hidastaa ikärappeumaa. Näkövammaisten keskusliitto toivoisikin, että näkökuntoutus leviäisi hiljalleen kaikkiin keskussairaaloihin ja yliopistosairaaloihin, jotta ikärappeumapotilaita voitaisiin kuntouttaa entistä tehokkaammin. Kysyjän kannattaa ottaa kuntoutusasioissa yhteyttä silmälääkäriin, sairaalan silmäpolille tai Näkövammaisten keskusliittoon.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila