Akuutin lääkäriarkisto
SOKERIARVOT KOHOLLA
"Miksi paastosokeriarvoni kohoaa? Vuosien varrella se on alkanut kivuta ylemmäksi, viimeksi ollut 7, vaikka rasitus- ja pitkäaikainen sokeriarvo ovat pysyneet normaalina. Nyt on suositeltu sokerin ja paastoamisen välttämistä. Ainakaan suvussa ei ole diabetesta. Olen normaalipainoinen, liikunnallinen nelikymppinen nainen."
Lähtökohtaisesti ajatellaan, että jos veren paastosokeri on kuuden pinnassa ja etenkin sen yli, on tällä ihmisellä on suurempi riski sairastua valtimotauteihin, varsinkin sepelvaltimotautiin, kuin lajitoverilla jonka paastosokeri on matalampi. Jos kysyjä ei liikkuisi, eikä pitäisi kurissa painoaan, hänelle ajan kanssa saattaisi puhjeta kakkostyypin diabetes, eli sokeritauti. Toisin sanoen hän on jo tehnyt itse kaiken mitä voi. Nyt noita arvoja varmasti seurataan ja vahditaan, etteivät ne enää nousisi.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila