Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Omalääkärin vastaukset

Kysy Akuutin omalääkäriltä

Arkistosta voit lukea kaikki vastatut kysymykset


24.3.2009

Influenssarokotus

"Jos ottaa vuosittain influenssarokotteen, niin voiko teho kyseisellä rokotteella hävitä, kun henkilö tulee ns. kohderyhmään eli vanhaksi? Häviääkö teho rokotuksesta, jos sitä ottaa kymmeninä vuosina peräkkäin? Onko influenssarokotuksella myös haittoja, kun yleensä puhutaan vain eduista?"

Rokote sisältää yhdistelmän eri viruskantojen A ja B pinta-aineita, valinta tehdään vuosittain. Rokotteen vasta-aineet häviävät melko pian, joten mitään "neutraloivia" vasta-aineita ei jää elimistöön, jotka hävittäisivät seuraavan vuoden rokotteen tehon. Siksi voidaan sanoa, ettei rokotteen teho vuosien saatossa heikkene.
Tavallisia, paikallisia rokotusreaktioita kummempia haittoja ei influenssarokotteella ole.

TSS

"Olo on surkea, on pidellyt kuumetta, huimaa ja oksettaa, jalkaterät ja kämmenet kutiavat ja iho on kirjavaa, lihaksiakin kivistää. Voisiko kyseessä olla tamponien pitkäksi venähtäneen vaihtovälin aiheuttama TSS?"

Tietyt stafylokokkibakteerikannat, siis ihon bakteerit, voivat muodostaa myrkkyjä eli TOKSIINEJA (T) jotka voivat aiheuttaa SHOKKI (S) -oireyhtymän eli SYNDROOMAN (S). Tästä tulee lyhenne TSS.
TSS on harvinainen, vakava tila, jopa kuolemaan johtava. Puolet tapauksista on yhdistetty tamponien käyttöön.
Oireisiin kuuluu korkea kuume, huonokuntoisuus, iho kuin auringossa palanut, oksentelua, lihaskivut, pyörrytys, sekavuus. Jos tällaisia oireita tulee kelle hyvänsä, mutta etenkin tamponinkäyttäjälle, pitää soittaa välittömästi 112:een.
Kysyjällä tuskin TSS on, koska siinä tilassa hän ei pystyisi kysymystä kirjoittamaan.

Antibioottikuuri ja maitohappobakteerit

"Miksi kaikki lääkärit eivät määrää maitohappobakteeria antibioottikuurin yhteydessä haittojen ehkäisemiseksi?"

Tässä varmaan tarkoitetaan antibioottiripulia, joka on aika tavallinen antibioottikuurin seurannainen.
Maitohappobakteerit eivät ole reseptilääkkeitä, niitä saa kaupan hyllyltä. Ehkä niitä ei siksi tule "määrättyä", vaikka niistä saattaa olla hyötyä - tai ei ainakaan haittaa. Jokainen voi siksi tehdä niin kuin parhaaksi näkee.

Nilkkakanavan oireyhtymä

"Työterveyslääkärin mukaan minulla saattaa olla nilkkakanavan oireyhtymä. Sen vaatima toimenpide olisi helppo ja siihen tulee päälle pari viikkoa kuntoutusta. Paraneeko jalka sillä? Liittyykö penikkatauti tähän jollakin tavalla?"

Nilkkakanavan oireyhtymä on sukua rannekanavan oireyhtymälle, tavallaan sama hermo jää puristuksiin. Kyseessä on nilkassa, sääriluun takana kulkeva taaempi säärihermo.
Periaatteessa leikkaus on niin ikään samanlainen ranteessa ja nilkassa. Hermo ei ole kovin kaukana ihon pinnasta, joten toimenpide ei ole kovin iso, ja kyllä sen pitäisi tällä kuntoon tulla.
Penikkatauti taas on säären etuosan lihasaitio-oireyhtymä. Se ei käsittääkseni liity tähän ahtaumaan.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

17.3.2009

Patit kainalossa

"Mitä ovat kainaloon ilmaantuvat patit? Mistä tietää, koska pitää mennä lääkäriin?"

Erilaisia patteja voi olla tietysti monenlaisia. Usein niitä ilmaantuu ihonalaiskudokseen tai rasvakudokseen.

Ihonalaiskudoksessa voi olla orvaskesirakkuloita eli ateroomia. Esimerkiksi diabeetikoilla näin syntyvät paiseet ovat hyvin tavallisia. Tällaiset rakkulat tulehtuvat, paisuvat ja kun ne puhkeavat, niistä vuotaa pahanhajuista mätää.

Ihonalaiskudoksessa voi olla myös rasvapatteja, usein juuri vaikka olkavarren sisäpinnalla. Isoksi kasvaessaan ne ovat tyypillisesti sileitä, laakeita ja joskus monilohkoisia. hyvänlaatuisiksi ne tunnistaa siitä, että ne liikkuvat, eli eivät ole kiinnittyneet ihoon tai kudoksiin. Jos tällainen patti on kiinnittynyt vaikka ihoon ja kasvaa nopeasti, pitää asia tutkia lääkärissä.

Muutenkin kannattaa mennä lääkäriin aika herkästi, jos erilaiset patit aiheuttavat päänvaivaa.

Hypospadia

"6-vuotiaalla hypospadia-pojallamme on ollut kuivaksi opettelemisen kanssa todella suuria vaikeuksia, hän ei meinaa millään ehtiä vessaan. Jos illalla syö vaikka vesimelonin palasen, niin yöllä pitää herättää vessaan tai aamulla sänky on märkä. Isällä on myös hypospadia, ja ollut samoja ongelmia koko elämän ajan. Voiko tälle tehdä jotain, vaiva on jättänyt miehen itsetuntoon jälkiä, eikä näin soisi käyvän pojalle. Pojan hypospadia on leikattu, isän ei."

Hypospadia on sitä, että virtsaputken suu päättyy tavallaan ennen aikojaan, siis ei peniksen päähän, vaan alapuolelle. Virtsa ei tule peniksen päästä, vaan ikään kuin väärästä paikasta.

Hypospadia voidaan toki huomata, kun potilaan housut kastuvat, mutta hypospadia ei kyllä muuta virtsarakon toimintaa. Kuulostaakin siltä, että ongelma on itsessään tuo kastelu, päivä-yökastelu.

Me yleislääkärit käännymme aina lastenlääkärin puoleen päiväkastelijalasten kanssa. Siellä sitten muun muassa tutkitaan virtsanäyte ja tehdään munuaisten kaikututkimus.

Pojan itsetunnosta en olisi tämän takia kovin huolissani, mutta jos isällä on huolia, kannattaa niitä lähteä toki selvittämään.

Kipu kyynärpäässä

"Minulla on kyynärpäässä semmoista hermotyyppistä kipua aina välillä. Se tulee yleensä siitä kun käden taittaa ääriasentoon tai siihen tulee painoa, niin sen jälkeen alkaa kipua tuntua aika voimakkaasti. Ja jos harjoittelua jatkaa, niin tämä päällimmäinen lihas kyynärvarressa rupeaa kramppaamaan ja jäykistyy kovaksi ja on myöskin kipeä. Mistäköhän semmoinen voisi johtua?"

Kyynärpäässä ja kyynärseudussa on niin paljon eri vaihtoehtoja, että vielä lisää tietoa tarvittaisiin. Mutta tässä voisi olla vaikka rasitusvamma kyseessä.

Mahdollista on esimerkiksi hauislihaksen tulehdus, keski-, eli mediaalihermon pinnetila, tai vähän syrjemmässä olevan radiaalihermon pinne. Tennis- ja golfkyynärpää ovat mahdollisia ja nivelkapseli saattaa olla venyttynyt.
Itse asiassa suuri osa perusterveydenhuollossa hoidettavista yläraajan rasitusperäisistä kiputiloista ei täytä minkään tiettyjen sairauksien kriteerejä. Tällöin diagnoosina on vain käden tai kyynärvarren paikallinen (epäspesifinen) kipu.

Joka tapauksessa kipu on merkki siitä, että niveltä, lihasta tai kudosta on rasitettu liikaa. Silloin pitäisi malttaa pitää niin pitkä tauko, että vaiva helpottaa.

Mahalaukun pienennysleikkaus

"Olen 156 senttiä pitkä ja painan 127 kiloa, painoindeksi on 52,9. Sokeri on koholla ja verenpaine 148/99. Kaikkea on kokeiltu, mutta omalääkäri vain passittaa ravitsemusterapeutille vaikka sielläkin on käyty. Minkälainen mahdollisuus olisi päästä mahalaukun pienennysleikkaukseen?"

Aikuisiän lihavuuden hoidossa lääkäreitä ohjaa Käypä hoito -suositus. Sen mukaan leikkausta harkitaan, jos kaikki muut keinot on tosiaan kokeiltu, laihduttamisyritykseen on vakavasti panostettu ja painoindeksi on yli 40 (diabeetikoilla yli 35).

Periaatteessa on kaksi tapaa tehdä laihdutusleikkauksia. Voidaan asentaa mahalaukkua kutistava panta, tai sitten mahalaukkua voidaan pienentää.

Päätös on iso: se vaatii paljon resursseja ja myös potilaalta paljon, mutta tulevaisuudessa näitäkin tullaan varmasti tekemään yhä enemmän.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

3.3.2009

Toistuva toispuoleinen päänsärky

"Minua vaivaa usein toistuva toispuoleinen päänsärky, se on yleensä oikealla puolella. Särky lähtee lapaluulta aina kallon pohjaan saakka ja pahenee päätä kohti kulkiessa. Oikeaa silmää särkee ja tuntuu painetta ja silmän ympärys turpoaa. Mitä on tehtävissä?"

Ensimmäiseksi kannattaa aloittaa päänsärkypäiväkirjan pitäminen. Niitä löytää esimerkiksi internetistä ja terveyskeskuksista. Päänsäryn diagnoosi on oikeastaan vain oireiston ymmärtämistä. Kun omat oireet on laitettu tällaiseen päiväkirjaan muistiin, pääsee lääkärikin paremmin jyvälle, mistä voisi olla kysymys.
On kaksi ylivoimaisesti tärkeintä päänsäryn syytä, migreeni ja jännityspäänsärky. Ne kulkevat sillä tavalla käsi kädessä, että pitkittyneen jännityspäänsäryn syy saattaa olla hoitamaton migreeni, joka pitää yllä niska-takaraivovoittoista päänsärkyä. Niinpä jos hoitaa vain jännityspäänsärkyä, jää alkuperäinen syy kokonaan hoitamatta. Siksi oireiden tarkka kuvaaminen on tärkeää, ja päänsärkypäiväkirja oivallinen apu.

Linkki yhteen päänsärkypäiväkirjaan: www.terveyskartoitus.fi/calendar_coronaria_small

Otoskleroosi

"Haluaisin saada tietoa otoskleroosista."

Tyypillinen otoskleroosipotilas on nuori aikuinen, joka huomaa, että kuulo on heikentynyt. Päällisin puolin korva näyttää olevan aivan kunnossa, mutta kuulotestissä havaitaan johtumistyyppinen kuulovika. Otoskleroosi johtuu siitä, että sisäkorvaan alkaa muodostua uutta luukudosta, joka johtaa jalustimen levyn kasvamiseen kiinni väli- ja sisäkorvan väliseen seinämään. Jalustimen levyn liikkuvuus heikkenee, jolloin myös kuulo heikkenee. Otoskleroosipotilas hyötyy usein kuulolaitteesta, mutta joskus vaivaa hoidetaan myös leikkaamalla. Otoskleroosi on periytyvä sairaus.

Maitotuotteet kotimaassa ja ulkomailla

"Miksi kotimaan maitotuotteista tulee oireita, mutta esim. lomamatkoilla voi aivan hyvin syödä vaikka kermavaahtoa tai jäätelöä ilman mitään oireita? Kärsin laktoosi-intoleranssista."

Tämän pitäisi olla selvä kuin pläkki. On olemassa kaksi syytä, miksi ihminen ei siedä maitoa: joko ei siedä laktoosia, tai sitten maitoproteiinia. Se, miksi oireet häviävät ulkomailla on mysteeri. Asiaa on tutkittu, eikä ainakaan homogenoinnilla tai pastöroinnilla ole merkitystä. Jos kyse on laktoosi-intoleranssista, ei mikään järkiselitys päde, sillä laktoosi on laktoosia joka paikassa. Jos kyseessä on yliherkkyys maidossa oleville valkuaisaineille, eivät nekään eri maiden maidoissa näyttäisi olevan erilaisia. Näyttää siltä, että kysymykseen ei ole olemassa yleispätevää tieteellistä selitystä.

Alaselän Scheuermann

"Kertoisitko jotain alaselän Scheuermannista?"

Scheuermann on määritelmältään nuoruusiän vertebraalinen osteokondroosi. Suomeksi sanottuna kyse on yleensä rintanikamien alueella olevien nikamien kehityshäiriöstä, joka vääntää selkää ja aiheuttaa ryhtivian. Hoito on hankalaa, koska näitä muutoksia ei voi leikata tai muuten korjata. Jäljelle jää siis kivun hoito ja yleisen toimintakyvyn ylläpitäminen. Syytä häiriölle ei taideta tarkkaan tietää, mutta se saattaa olla perinnöllistä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Kysy Akuutin omalääkäriltä

Arkistosta voit lukea kaikki vastatut kysymykset

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006