Surun itsehoito
Hyvä huolenpito itsestä koostuu seuraavista tekijöistä.
Ravitsemus
Ruokavalion ravitsemus-tasapainon tulisi olla hyvä. Jos ruokahalu on heikko, on hyvä nauttia nestemäisiä aterioita, kuten ravinnon korvaavia nesteitä, ja huolehtia muutenkin päivittäisistä ravitsemustarpeista.
Nestetasapaino
On ylläpidettävä sopivaa nestetasapainoa juomalla riittävästi. Janomekanismi voi olla "epäkunnossa" kun suree. On hyvä varmistaa, että juo viisi tai kuusi lasillista vettä päivittäin. On hyvä välttää kofeiinia, se kuivattaa poistaessaan elimistöstä nestettä.
Liikkuminen
On hyvä liikkua päivittäin. Säännöllinen liikunta auttaa paranemisessa. 20 minuutin reipas kävely yksin tai hyvän ystävän seurassa ei auta vain fyysisesti vaan myös psyykkisesti. Osa ruumiillisista vaivoista voi hävitä liikunnan avulla.
Lepo
On hyvä levätä päivän kuluessa. Kannattaa varoa ihmisiä, jotka vaikkakin hyvää tarkoittaen haluavat pitää surevan kiireisenä kaiken aikaa. Ruumis ja sielu tarvitsevat nyt enemmän lepoa kuin muulloin. Jos myös surevan normaali nukkumismalli on kärsinyt, hän huomaa tuntevansa väsymystä päivisin. Ajan varaaminen lepoon ei ole itsesääliä. Tunnin lepo keskipäivän aikoihin auttaa. Jos sureva ei voi nukkua öisin, kannattaa yrittää antaa ruumiille lepoa tällä tavalla. Univaikeudethan ovat normaaleja surussa.
Lääkärintarkastus
On hyvä varata aika lääkärintarkastukseen ensimmäisen kahden kuukauden kuluessa läheisen kuolemasta. Kannattaa tutkituttaa ruumiilliset vaivat lääkärillä. Näin voidaan sulkea pois kaikki ruumiilliset sairaudet. On tärkeää löytää lääkäri, joka on ymmärtäväinen ja jonka kanssa voi keskustella surusta ja ruumiillisista vaivoista. Fyysisten vaivojen jatkuessa niistä on hyvä keskustella ystävän tai ammattilaisen kanssa.
Puhuminen
Suru pitää muistaa purkaa puhumalla. Jos sureva välttää surusta puhumista, ruumis ilmaisee tunteet. Siksi surussa tarvitaan jatkuvasti käytettävissä olevaa tukea.
Lähde: Soili Poijula, Surutyö-kirja