yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Ruplaeliitin luottomies


Suuret kalat ovat liikkeellä Karjalan kiinteistöbisneksessä molemmin puolin rajaa, tietää Jyrki Karjalainen.

 

Lue Jari Hakkaraisen blogi
 

SILMINNÄKIJÄ:
RUPLAELIITIN LUOTTOMIES

YLE TV2 ke 19.10.2011 klo 22.05

Venäläisten into ostaa kiinteistöjä Suomesta on jälleen vilkastunut ja samalla vastustus lisääntynyt. Maan myyminen venäläisille kuumentaa tunteita paikallisesti ja valtakunnallisesti.

Silminnäkijä kertoo ilmiöstä kiinteistökonsultti Jyrki Karjalaisen kautta. Hän asuu Kesälahdella ja Lahdenpohjassa. Karjalaisen mielestä on hyvä, kun venäläiset tulevat ja ostavat maata.

- Muuten nämä paikat autioituisivat ja autioituvat. Kylille tulee elämää ja rakennuksia. Venäläiset ovat sitä paitsi rohkeampia yrittämään ja sen takia on hyvä että venäläiset ovat tulleet myös bisneksentekijöinä rajan yli.

Jyrki Karjalaisen ura ruplaeliitin luottomieheksi ja kotiseutunsa kauppiaaksi alkoi metsätöistä Venäjällä. Ihmeellisten sattumusten kautta hän on tutustunut nouseviin liikemiehiin ja vaikutusvaltaisiin virkamiehiin. Nämä venäjänpuoleiset verkostot ovat johtaneet siihen, että Kesälahdelle on syntynyt erityinen venäläisyhteisö, kun Jyrki myy ja rakentaa vapaa-ajankiinteistöjä kavereille ja kaverin kavereille.

- Me myös valikoimme sitä, keille näitä paikkoja edes ehdotamme, vahvistaa pietarilainen IT-miljonääri Peter Belash, yksi Kesälahden "kolhoosin" jäsenistä.

Suomesta kiinteistöjä ostetaan erityisesti turvallisuuden ja hyvän infrastruktuurin takia, mutta myös edullisuuden takia. Suomen Karjalaan ja Venäjän puolelle Laatokan sekä Vuoksen rannoille nousee venäläisen eliitin piilopirttejä - tai pikemminkin huikeita huviloita.

- Venäjällä mökin rakentaminen aloitetaan aidasta ja vartiontikopista. Suomessa näitä ei tarvita. Suomessa myös tontit ovat edullisempia. Sähkö - ja tieyhteyksillä varustettu rantatontti Karjalankannaksella maksaa jopa 250 000 euroa, Laatokankin rannoilla puhutaan jopa 150 000 euron tonteista, Jyrki Karjalainen tietää.

Kaunis Karjala kiinnostaa Venäjän johtoakin: Vladimir Putinin käyttöön on valmistunut uusi kesäpaikka Lahdenpohjaan.

- Tällä on suuri merkitys alueen kehitykselle. Tiestöä on jo kunnostettu ja uutta rakennetaan mm. Parikkalan rajanylityspaikalle, sanoo Lahdenpohjan kaupunginjohtaja Vladislav Vohmin, yksi Jyrkin hyvistä kalakavereista.

Ohjelmassa vieraillaan mm.Venäjän puolella suojaisella huvilalla, joka on rakennettu entisen suomalaispaikan navetan kivijalkaan Kurkijoen Korpisaaressa. Datshan eläinkuntaan kuuluu mm. villisiat, hevoset - ja saunan takaa löytyy Masha - paikan elättikarhu. Jyrki on ollut mukana talkoissa ja nyt varakkaan liikemiehen tilanhoitaja Vladimir Rindin on tyytyväinen, kun paikat on saatu kuntoon.

- Kaikki oli pusikkoa ja hylättyä, nyt on jälkeläisille hyvä paikka missä asua.

Mikä on sitten tulevaisuus Suomessa venäläisten ostettua tontit?

-Täälläkin on paljon lapsiperheitä, lapset tottuvat ja juurtuvat tänne pienestä pitäen, mutta suomea täällä puhutaan 30 vuoden päästäkin. Minunkin asiakkaista kaikki opettelevat suomea, uskoo rajanylittäjä Jyrki Karjalainen.

Toimittaja: Jari Hakkarainen
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

 


Kauniista Karjalasta on tullut ruplaeliitin piilopaikka, rajan molemmin puolin.