yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Tehtävä Euroopassa


Ei islamille, huutavat English Defence Leaguen EDL:n kannattajat.

Lisää Euroopan ääriliikkeistä
Silminnäkijän ja Spotlightin yhteinen ääriliike-paketti

SILMINNÄKIJÄ:
TEHTÄVÄ EUROOPASSA

YLE TV2 ke 2.5.2012 klo 22.10

Ei islamille, ei romaneille, ei maahanmuuttajille, ei juutalaisille. Erilaiset äärioikeistolaiset ryhmät ovat saaneet Euroopassa kasvualustaa oikeistopopulismin nosteessa. Nämä ryhmät ovat hajanaisia, ja osin niillä on erilaiset tavoitteet. Useimmat niistä ovat islam-vastaisia.

Pelkkä äärioikeisto ei riitä enää määrittämään näitä äärinationalistisia ja konservatiivisia ryhmiä. Yhteinen tehtävä on poistaa ne, joista ei pidetä.

TV2:n Silminnäkijä ja Yle Fem:n Spotlight esittävät Ylellä neljän ohjelman kokonaisuuden, joissa paneudutaan eurooppalaisiin ja suomalaisiin äärioikeistoryhmiin. Merkittävän huomion saa mm. Norjan joukkomurhaajan Anders Breivikin ihailema English Defence League (EDL), jonka päämaali on islamin vastustaminen.

Sarjan aloittaa Silminnäkijän Tehtävä Euroopassa, jossa käydään tutustumassa erilaisiin ääriryhmiin Ranskassa, Englannissa, Unkarissa ja Saksassa.
Torstaina 3.5. Spotlight paneutuu EDL:n suomalaiseen tytärjärjestöön Suomessa Finnish Defence Leagueen (FDL).

Seuraavalla viikolla 9.5. Silminnäkijä jatkaa suomalaisesta äärioikeistosta. Ohjelmassa Hakkaa päälle! seurataan myös miten kovat puheet provosoivat vastapuolta. Neljännessä ohjelmassa 10.5. Spotlight puolestaan kartoittaa FDL:n kytköksiä puoluepolitiikkaan.

Uusi radikaali nationalismi on erilaista eri osissa Eurooppaa. Yhteistä on kaipuu ihanteeseen, jossa oli yksi kansa yhdessä valtiossa. Islamin vastainen anti-jihad tekee pesäeroa uusnatseihin polttamalla mielenosoituksissaan hakaristejä ja liputtamalla Israelin ja juutalaisten puolesta.

- Mustat, homot tai juutalaiset eivät uhkaa tätä maata tai minun lapsiani. Islam uhkaa, sanoo EDL:n perustaja ja johtaja Tommy Robinson. Hänestä on tullut uuden islamin vastustukseen perustuvan liikehdinnän guru.

Itäisessä Euroopassa sen sijaan elää vahvana romanien ja juutalaisten vastaisuus. Näiden ryhmien teesit ovat monin osin samat kuin kansallissosialismissa.

- Olen kansallissosialisti. Saksan kolmas valtakunta oli täydellisin valtio historian aikana, sanoo unkarilaisen romanivastaisen kaartin puhemies Zsolt Tyirityan.

Unkarissa on useita ryhmiä, jotka jatkavat kielletyn militantin Unkarin Kaartin toimintaa. Ne ovat ensisijaisesti romanivastaisia, mutta myös antisemitistiä.

Ohjelmassa käydään myös entisen Itä-Saksan alueella, jossa natsien aateperilliset pyrkivät luomaan omia yhteisöjään, joissa elää vain samanmielisiä. Muunmieliset savustetaan pois.

- Emme koskaan mene kylään jalkaisin. Sitä pidettäisiin provokaationa. Tiedämme ettemme ole tervetulleita tänne, kertovat Birgit ja Horst Lohmeyer. He muuttivat Hampurista pieneen Jamelin kylään tietämättä, että se on uusnatsimielisten hallussa.

Eri puolilla Eurooppaa oikeistopopulististen puolueiden ulkopuolella kasvaa ryhmiä, joille politiikka on liian hidas muutosvoima, ja joille aate ylittää lain noudattamisen. Toistaiseksi niille ei ole löytynyt yhdistävää voimaa.

Ohjelma esitetään uusintana TV2:ssa 3.5. klo 23.30.

Toimittajat: Alexandre Spalaikovitch ja Laurent Delhomme
Alkuperäismateriaali: Yemaya Productions, Ranska
Suom. toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


English Defece Leaguen perustajalla Tommy Robinsonilla on monia kannattajia useissa Euroopan maissa.