yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Itsemurhien ehkäisystä lisälukemista

 

Toisin kuin yleensä kuvitellaan, itsemurha-ajatuksista kysyminen ei merkitse itsemurhaan yllyttämistä. Näin todetaan muun muassa nuorten itsemurhista kertovassa Lapsiasian valtuutetun toimiston katsauksessa.Vaikeneminen on kuitenkin väärä keino estää epidemiaa tarttumasta.  Useinkaan nuori ei sinänsä halua kuolla, hän ei vain juuri sillä hetkellä jaksa elää.

Mutta itsemurhilla on kyllä taipumus tarrttua, jos itsemurhan on tehnyt lähipiiriin kuuluva tai ihannoitu henkilö. Siksi voi syntyä itsemurhaepidemioita, jollaisesta kertoi Silminnäkijän jakso 28.11.2012 "Älä tapa itteäs".

Syrjäytyminen altistaa itsemurhalle. Lähes aina taustalta löytyy mielenterveyden ongelmia, kerrotaan tukinetin itsemurhien ehkäisysivustolla.

Kriisiviestien tunnistus on tärkeää, todetaan lääketieteellisen aikakauskirja Duodecimin artikkelissa.

Suomessa toteutettiin 1980- ja 1990-luvuilla ensimmäinen kansallinen itsemurhien ehkäisyohjelma. Sillä oli hyviä tuloksia.

Nyt mielenterveydeyspoliittinen neuvottelukunta vaatii kuitenkin uutta ohjelmaa, koska Suomessa tehdään itsemurhia lähes kaksi kertaa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa, asiasta kertoi mm. Iltalehti. Tärkein muutos on, että nuorten miesten itsemurhat ovat kääntyneet nousuun.

Netin kautta löytyy monia auttavia kanavia, joita ovat tukinetin lisäksi esimerkiksi SOS-kriisikeskus. Lisätietoja saa myös e-mielenterveyssivustolta.