yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Älä tapa itteäs


Dee McIntyre ei saanut tyttäreltään viimeistä viestiä.

Lue lisää itsemurhien ehkäisystä
Kommentteja keskustelusta "Miten puhua nuorelle joka ei halua elää"

ÄLÄ TAPA ITTEÄS

Yle TV2 ke 28.11.2012 klo 22.10

Itsemurhat ovat länsimaissa nuorten aikuisten yleisimpiä kuolinsyitä. Suomessa se on toiseksi yleisin 15 - 24 -vuotiaiden kuolinsyy. Silti siitä puhutaan huomattavasti vähemmän kuin muista hengenvaarallisista riskeistä.

Joskus itsemurhista syntyy suoranaisia epidemioita. Se on kuin tarttuva tauti. Mitä pitää tehdä, jos epidemia iskee?

Suur-Melbourneen kuuluvaa Caseyn kaupunkia on puolentoista viime vuoden aikana koetellut nuorten itsemurhaepidemia. Eräs nuori menetti lyhyessä ajassa kahdeksan ystäväänsä itsemurhien seurauksena, ja lopulta hän tappoi myös itsensä. Läheisen itsemurha on aina riski, varsinkin herkässä tilassa olevalla nuorelle.

- Löysin tyttäreni huoneesta piirroksen. Luulin sen esittävän häntä katsomassa kuinka poikaystävä jättää ja ajaa pois. Myöhemmin tajusin, että hän oli piirtänyt itsensä seisomaan junaraiteille, kertoo Dee McIntyre, joka tytär Paige teki itsemurhan pian 16-vuotispäivänsä jälkeen.

Paige oli kärsinyt masennuksesta, hänet oli kertaalleen pelastettu junaraiteilta, ja hän viilteli itseään. Perhe oli etsinyt ja saanutkin apua, mutta ei tarpeeksi. Tarina on suomalaisittainkin hyvin tuttu: äiti oli epätoivoinen, mutta tyttö liukui hänen käsistään omaan maailmaansa.

Paigen isoäiti katuu, että hän ei uskaltanut kysyä suoraan, onko tytöllä itsetuhoisia ajatuksia.

- Luultavasti pelkäsin liikaa, mikä vastaus olisi, sanoo Carol Menzies.

Paigen kuoleman jälkeen asenne paikkakunnalla itsemurhista puhumiseen muuttui. Siihen asti perheiden surua oli pidetty yksityisenä asiana. Nyt alettiin avoimemmin pohtia, olisiko epidemiasta sittenkin puhuttava avoimesti. Vaikka aikuisten maailma on siihen asti vaiennut, nuorten kesken tieto ja huhut olivat levinneet joka tapauksessa, mm. facebookissa. Yhteisö oppi, että itsemurha-ajatuksista puhuminen ei olekaan yllyttämistä, kunhan puhe on vastuullista.

Vaikka ohjelma sijoittuu Australiaan, sen teemat ovat meillä kipeän ajankohtaisia. Syrjäytyminen altistaa itsemurhalle. Lisäksi internetistä löytyy helposti tukea itsetuhoisille ajatuksille.

Suomessa itsemurhien määrä on vähentynyt, mutta edelleen lähes tuhat ihmistä riistää hengen itseltään vuodessa. Se on kolminkertainen määrä liikennekuolemiin verrattuna.

Uusinta torstaina 29.11. klo 23.15 TV2.

Toimittaja: Liz Jackson
Alkuperäistuotanto: ABC, Four Corners, Australia
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


"Pelottaa". 16-vuotiaan Paigen viimeinen facebook-viesti.