yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

LÄHTÖLASKENTA

Neljän pienen lapsen äiti Katja joutui valitsemaan arkkunsa nuorena.

SILMINNÄKIJÄ:
LÄHTÖLASKENTA


YLE TV2 maanantaina 31.8.09 klo 22.05

"Minä en koskaan teitä jätä" - otteita Katjan kirjeestä muistotilaisuudessa

Silminnäkijä aloittaa syksyn uuden tuotantokauden palaamalla syöpään sairastuneen nuoren äidin Katjan perheen luokse. Katja Kotikangas kertoi viime joulukuussa Silminnäkijässä, että hän ei tule selviämään syövästä.
Elämä yllätti kuitenkin perheen. Vuoden alussa Katja sai tietää, että elinaikaa on noin 3 kuukautta. Kuten usein käy, ennusteet eivät osu kohdalleen. Katja sai elinaikaa enemmän. Hän menehtyi elokuun alussa.
Silminnäkijän toimittaja Tiina Merikanto palasi Katjan luokse keväällä ja lopuksi elokuussa.
Katjalla oli neljä pientä lasta. Kaksi viimeistä vuotta on kulunut siihen, että Katja valmisteli perhettään kohtaamaan väistämättömän.
Katja oli nuori, mutta silti hän suhtautui kuoleman odotukseen harvinaisen kypsästi. Hän ajatteli jälkeenjäävien elämää. Kuoleman jälkeen on elämää, sillä läheisten elämä jatkuu.
Kuoleman kohtaamista on käsitelty yleensä omasta näkökulmasta. Katja kertoi, miten läheisiä valmistellaan. Katjan tarina muistuttaa myös siitä, että kertomukset syövästä eivät ole pelkästään selviytymistarinoita.

- Mä olen ottanut kuoleman matkakumppaniksi, niin se on jollakin tavalla kulkenut siinä mun vierellä. Mutta musta tuntuu nyt, että se on pysähtynyt siihen.

Katja sanoi, että lasten tulee tietää ja olla varmoja siitä, että heistä pidetään hyvää huolta myös äidin kuoleman jälkeen.

- Meille kuolemasta puhuminen on avoin asia, me ollaan keskusteltu siitä, mitä kuolema on ja lapset on saanut kysyä siitä ja me on yhdessä surtu sitä, tehty sitä surutyötä, luopumistyötä.
Siinä, kun joku valitsee hautajaisvirret ja hautapaikan, Katjan valmistautuminen ja valmentautuminen ulottui niin arjen asioihin kuin läheisiin ihmisiin. Hän mm. taisteli kotiavusta ja vuoden taistelun jälkeen sai sitä perheelleen Oulun lääninhallituksen tuella.

Mennyttä kahta vuotta Katja piti elämänsä rikkaimpina. Elämän rikkaus syntyy siitä, että elää nyt ja tässä. Se voi kuulostaa kliseeltä, mutta ei ole sitä silloin, kun päiviä on todella rajallinen määrä.

- Mä kuolen sitten kun on sen aika. Mä kuolen sitten kun mun sydän lakkaa lyömästä. Siihen asti mä elän ja olen tässä.
Silminnäkijä aloittaa samalla uudella ohjelmapaikalla maanantaisin TV2:ssa iltauutisten jälkeen klo 22.05. Tutulla torstain lähetyspaikalla klo 22.35 nähdään pikauusinta, eli myös vanha ohjelmapaikka säilyy.

LISÄTIETOJA AIHEESTA:

Mitä tarkoitetaan oireenmukaisella hoidolla? Entä saattohoidolla? Mitä asioita lähestyvä kuolema tarkoittaa? Miten kipuja voi lievittää ja mistä saa apua?

Syöpäjärjestöjen www.cancer.fi -portaalista löydät ajantasaiset artikkelit, yhteystietoja ja potilasoppaita sekä muita lähteitä

http://www.cancer.fi/tietoasyovasta/jalkeen/oireenmukainen/

http://www.cancer.fi/potilaatjalaheiset/saatto/

Keskustele muiden syövän kokeneiden kanssa aiheesta:

http://www.cancer.fi/keskustelut/

Jäikö kysymyksiä? Neuvontapalvelun koulutetut hoitajat vastaavat puhelimitse ja sähköpostitse. Soittajalle puhelu on maksuton.

http://www.cancer.fi/potilaatjalaheiset/neuvontakuntoutus/neuvontapuhelin/

Toimittaja: Tiina Merikanto
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi