Hermostutko helposti?

Elämä pelissä –hanke pureutuu kolmannella kaudellaan siihen, miten ihmisen kielteisyys vaikuttaa hänen hyvinvointiinsa ja terveyteensä. Elämä pelissä –testi uusitaan niin, että se antaa elinajanodotteen lisäksi arvion käyttäjänsä elämänasenteen positiivisuudesta tai negatiivisuudesta sekä tietoa sairausriskeistä. Osana testin rakentamista tutkitaan sitä, miten erilaiset suomalaiset suhtautuvat arjen vastoinkäymisiin ja miten nämä kuormittavat elämää.

Ensi syyskaudella TV1:llä nähtävän tv-ohjelman päähenkilöt pyrkivät kohentamaan elämänsä laatuaan ja terveyttään mm. opettelemalla sietämään entistä paremmin vastoinkäymisiä. Lisäksi Elämä pelissä tarjoaa ensi syksynä kaikille suomalaisille monipuolista ja personoitavaa terveysvalmennusta, jonka ovat laatineet johtavat asiantuntijat.

Vastaamalla tähän kyselyyn (klikkaamalla tätä linkkiä) autat testin kehittämisestä vastaavaa asiantuntijatyöryhmää heidän työssään!

Päivitys: Allekirjoittanut Ylen Aamu-tv'ssä perjantaina 9.3.

39 kommenttia

Tuosta kyselystä puuttui täysin se kohta, että ihminen hermostuisi itselleen. Itseeni minä useimmiten hermostun ja itseeni olen tyytymätön, en niinkään esimerkiksi lapsiini tai muihin ihmisiin tai tilanteisiin.

kyselyn sisältö pakottaa sanomaan asioita joita ei omalta osaltani koskaan tapahdu ja se vääristää tulosta. Minulta ei esimerkiksi unohdu koskaan avainta ilman että olisi vara-avain jossain, mutta ei ollut sellaist vaihtoehtoa. Pidän huolen myös siitä ettei kukaan syö leipääni tai varasta lompakkoani eli ei ne asiat todellisuudessa vituta oikeasti mutta jos niin kävisi niin vituttaisi

Olipahan rasittavan pitkä testi

Tälläisellä kyselyllä varmasti kaikkia ottaa päähän, kun ei löydy oikeita vastauksia valikosta. Kyseenalainen testi, josta vain rippeet pitävät paikkaansa.

Minä en ikinä myöhästy mistään enkä unohda avaimiani ilman, että vara-avain olisi jossain. Joten semmoisista asioista en siis oikein voi sanoa, miten kokisin ne. Ja kun hermostun, hermostun itselleni useammin kuin muille. Omaan toimintaani voin vaikuttaa, muiden tekemisiin huonommin. Turhaa on harmitella asioita, joille ei mitään voi itse tehdä. Ja varsinkin oli hankala arvioida, kuinka kauan hermostuminen kestäisi missäkin tilanteessa!

Pöyristyttää "v*****s"-sanan käyttö! Onko suomen kielen lähes törkein kirosana nyt hyväksytty viralliseen käyttöön?

Sain aika ristiriitaisia tuloksia. En hermostu juurikaan mistään, mutta elämässäni on suuri suru läheisen menettämisen tähden. Näinkin on elettävä.Olisi hienoa, jos ohjelmassa otettaisiin tällainenkin mahdollisuus huomioon.

Vein kerran pojalleni 25 km päähän taksilla auton kakkosavaimen. Hän oli unohtanut omansa auton sisälle lukkojen taa. Ei ketuttanu yhtää, vaikka hän ei jaksanutkaan odottaa tuntia että olisin tullut bussilla. Myös minä kaipasin tässä kyselyssä vaihtoja asioihin, joihin en osaa kuvitella joutuvani. Mutta - sitten tämä kysely olisi ollut vielä pidempi.

Hyvät ihmiset! Eihän näitä voi todellakaan tapahtua kaikille ihmisille, mutta riittääkö mielikuvitus siihen, että JOS tapahtuisi, niin mikä olisi harmituksen määrä silloin. Jos tulee jo nro 7, pelkästä testin täytöstä, niin kynnys on aika matalalla.

Tunteeni kuohahtivat ja olen nyt todella vihainen, että v-sana on päässyt YLEn otsikoihin. Hävetkää, kuinka voitte??? Ja maailmasta pitäisi tehdä parempi, muka, ja annatte tälläisen sivistymättömyyden nostaa päätään julkisella foorumilla. Pahalle pikkusormi ja vie kohta koko käden, ja näköjään Ylen kohdalta jo vienyt. Minulla on lapsia, joille haluan parempaa kuin mitä tarjoatte. Suomen kieli on yksi rikkaimpia kieliä ja pärjäämme ilman tuon otsikon kaltaista sensaatiohakuista törkeyttä. Taidanpa toistaiseksi välttää sivustojanne. Onnea matkaan parempien otsikoiden löytämiseksi.

Kaikkein eniten minua ärsyttää tuo v:llä alkavan kirosanan käyttö. Siitä ei kuitenkaan ollut minkäänlaista kyselyä! Nuorten hössötystä koko kysely.

kyselystä puuttuu EOS (en osaa sanoa) -vaihtoehto tai "ei sovi". Näin tulisi totuudenmukaisempi, kuin tästä että pakotetaan valitsemaan joku vaihtoehto, jolloin tulos vääristyy.

Jälkimmäinen lista harmituksen aiheita ei ollut yhtään synkassa. Eihän minua harmita, jos naapuri pääsee matkalle. Tai jos bensa loppuu, niin kyllähän se pian hoituu. Mutta jos ainoa mahdollisuuteni vuoden aikana ulkomaan lomaan kuivuu käsiin, niin harmitus kestää useita viikkoja.

Samaa mieltä Masan kanssa.Ainakin puolet kysymyksistä koskee tapauksia,joihin en koskaan voisi joutua.Testin laatija tutustukoon elävään elämään ja etenkin sen monimuotoisuuteen. Ei ole yhtään ihmistä,jonka elämä voidaan puristaa kyseiseen kaavakkeeseen. Tulokset antavat täysin väärän kuvan.Itsekin laitoin vastakseksi taatusti väärät, koska ei ollut mistä valita ne oikeat vaihtoehdot.

Jätin testiin vastaamisen kesken. Syitä oli monta.
Monet testissä kuvatut ns. "harmitustilanteet" herättivät minussa tunteita, joita ei ollut valittavissa, esim. naurattaa, tuottaa muistorikkaan tilanteen (esim. bensan loppuminen, avainten unohtuminen), säikäyttää (lompakon varastaminen), yllättää/hämmästyttää/imartelee (joku on syönyt tekemäni voileivän).

Ylivoimaisesti yleisimpänä harmitusta aiheuttavana tekijänä nykymaailmassa ovat mielestäni erilaiset väärin toimivat koneet. Eikä tällaista vaihtoehtoa ollut edes tarjolla!

Vakavin testiin liittyvä puute on se, että vastaajan elämäntilannetta ei kartoiteta lainkaan. Esimerkiksi vakava sairaus synnyttää näköalattomuutta ja erilaisia voimattomuuden tunteita, jotka sävyttävät testin loppupuolella olevia kysymyksiä, mutta näyttäytyvät tässä testissä pelkkänä henkilön perusteettomana "negatiivisuutena".

Ja lopuksi, sekä kysymyksistä että vastausvaihtoehdoista näkee, että testin tekijät ovat keski-ikäisiä perheellisiä miehiä. Tässä testissä on paljon kysymyksiä, jotka eivät puhuttele mitenkään esim. yksineläviä, nuoria tai vanhuksia.

MIelenkiintoinen testin idea. Olisin toivonut kartoitusta tyytymättömyyteen itseä kohtaan (mm. lääketieteestä johtuviin asioihin), tai asioihin joihin ei suoranaisesti voi oman vaikutuspiirinsä ulkopuolella vaikuttaa (mm. naapurin tupakointiin).

Olisin toivonut myös vertailukohtaa eri kansallisuuksiin tai kulttuureihin. Meillä suomalaisilla kun yleisesti asiat on aika hyvin. Harvemmin hermostun nälästä.

Vaihtoehdoista puuttuivat termit: tuskastuttaa ja ahdistaa.

Melko hyvä! Itseensä hermostumista ei käsitelty lainkaan. Vaheneminen aiheuttaa paljon ongelmia joihin tuskastuu usein. Kömpelyys, asioiden unohtaminen, tasapaino, näkö, kuulo, yms.
Kyselyn aihe on kuitenkin erittäin mielenkiintoinen ja toivon, että se johtaa henkisen hyvinvoinnin suurempaan huomioimiseen.

Aivan, ja yllättyminen, epäusko, huvittuminen

miksi pitäisi hermostua???????????????
kun kohtaan väärinkäytöksiä itseäni kohtaan, suutun. niitä riittää ihan liikaakin.
valtion virkamiehet = veronmaksajien loiset, kohtelevat meitä alamaisina, vaikka me olemme maksaneet heidän miljoonakoulutuksensa raskailla veroilla !!!!!!!!!!!!!!!
en kerää sydämeeni mitään negatiivista vaan spottaan sen ulos saman tien.

yksityinen sektori tekee bruttokansantuotteen, eivät poliitikot eivätkä valtion virkamiehet, jotka elävät koko kansan siivellä!!!!!!!!!! siellä julkisella sektorilla riittää ilmaista kaikkialla.
mielestäni eduskunnan menot on puolitettava, puoluetuet lakkautettava ja kansanedustajat maksakoot itse omat harrastuksensa, matkansa ja majoittumisensa!!!!!!!!!!!!!!!
milloin suomalaiset äänestäjät heräävät tajuamaan tosiasian?????????????????

miksi pitäisi hermostua???????????????
kun kohtaan väärinkäytöksiä itseäni kohtaan, suutun. niitä riittää ihan liikaakin.
valtion virkamiehet = veronmaksajien loiset, kohtelevat meitä alamaisina, vaikka me olemme maksaneet heidän miljoonakoulutuksensa raskailla veroilla !!!!!!!!!!!!!!!
en kerää sydämeeni mitään negatiivista vaan spottaan sen ulos saman tien.

yksityinen sektori tekee bruttokansantuotteen, eivät poliitikot eivätkä valtion virkamiehet, jotka elävät koko kansan siivellä!!!!!!!!!! siellä julkisella sektorilla riittää ilmaista kaikkialla.
mielestäni eduskunnan menot on puolitettava, puoluetuet lakkautettava ja kansanedustajat maksakoot itse omat harrastuksensa, matkansa ja majoittumisensa!!!!!!!!!!!!!!!
milloin suomalaiset äänestäjät heräävät tajuamaan tosiasian?????????????????

Joo näin on. Itselleni myös hermostun eniten.

Jo on monelaisia vastoinkäymisiä keksitty! Mutta miten on, onko kysymys sitten asenteesta vai itse siitä vastoinkäymisestä, mahdollisesi sen vastoinkäymisen/ongelman ratkasemisesta vai vain sen aiheuttamasta tunteesta, harmittamisesta vai ärsyttämisestä. Miten siitä vastoinkäymisestä kuten esimerkiksi työttömyydestä ja veloista, ja niiden seurauksista raha-ongelmista pääsee eroon, ja sitten on kait ihan eri juttu psykogisesta harmittamisesta ja miten siitä sitten pääsee eroon, miten nielee sen harmituksen ja ennen kaikkea miten ne eroaa ja miten ne erottaa toisistaan?

Hei! Olen samaa mieltä useiden kommentoijien kanssa siitä "vitutuksen" käytöstä. Se nyt vaan ei kuulu sivistyneeseen kieleen vaikka se nuorisolla nykyisin on suunnilleen samassa asemassa kuin "niiku" ja "totanoi" vähän vanhemmilla. Suosittelisin Ylä-Anttilalle ja muille tämän testin tekijöille käyttöön vain normaalia yleiskieltä vaikka se niin raflaavalta ei kuulostakaan. Ei sitä amerikan englannin "fuck you" tai "fuck it" välttämättä tarvitse suomen kieleen tuoda.

Se on kyllä järkyttävää, että Duodecimin taholta haastattelussa annetaan sellaista kommenttia, että kaverille kilauttaminen ja murheiden jakaminen olisi jotenkin haitallista. Asia on juuri päinvastoin, kuten sanonta kuuluu: "Jaettu ilo on kaksinkertainen, jaettu suru vain puolet".

Kysymysten kuva maailmasta ja elämästä ei kovin hyvin vastannut omaa tilannettani ja näkemyksiäni. Pitäisi olal aina mahdollisuus sanoa esim. EOS sekä EI KUVAA MINUN ELÄMÄÄNI. Hiukan huvittavaa että kysytään sellaista mikä kertoo jonkun toisen elämästä ja siitä pitäisi tehdä valinta koskien omaa elämäntilannetta.

NO joo. Ihan hauskaa tehdä toi testi. Huomasin taas, kuinka hyvin minulla on asiat pitkästä aikaa. Mutta jotain olisi voitu kysyä täällä selkosilla eläjiltä, jos vaikka vesijohdot jäätyisi tai ilves söisi kissan.

Naurettavaa, että asiasta ei voida puhua oikealla termillä, vaan aina on joku avautumassa, että EI YLE VOI NÄIN TEHDÄ.

Mitä ihmeen kaksinaismoralismia tämä on? Onhan se nyt selvää, että kansa puhuu vitutuksesta. Miksi sitä ei voi sanoa, varsinkaan, kun sillä ei mässäillä?

Kiinnostava hanke kokonaisuudessaan ja myös kiinnostava testi!
V-sanan käyttäminen herätti minussakin monta ajatusta. Toisaalta on toki hyvä, että asioista voidaan puhua niiden oikeilla nimillä. Se ei liene ongelma etenkään aikuisten kesken. Mutta valitettavasti median kielenkäyttö toimii mallina myös nuorisolle, joka on tätäkin sanaa taipuvainen muutenkin liiaksi viljelemään. Mikäli sana saa sellainen "hovikelpoisuuden", että sitä voidaan käyttää mediassa, on kovin kaksinaismoralistista paheksua nuorten puheenpartta. On hyvin surullista, että yläkouluikäisille on arkea joutua huorittelun ja homottelun kohteeksi. Miltä meistä aikuisista tuntuisi, jos joku puhuisi mielle työpaikalla samalla tavoin kuin monille nuorille puhutaan koulussa?? Tai kutsuisi v-adjektiivilla? Tämä vuoksi en todellakaan toivoisi, että YLE tai mikään muu media alkaa käyttää alatyylisiä ilmauksia asiaohjelmissa ja -teksteissä.

En tehnyt testiä mutta voin sanoa suoraan mikä hermostuttaa eniten ja nostaa verenpainetta.
Se on juuri tämän kaltaiset jutut joissa käytetään törkeää, saastaista ja naisia halventavaa
kieltä. Eli täytyy ajatella terveyttään ja jättää YLE:n sivut katsomatta.

Kyselyn rakenne voi aiheuttaa virhetulkintoja. Kyselyssä oli kahdessa ryppäässä enemmän tai vähemmän harmittavia tilanteita. Kummankin jälkeen oli valintakohdat, joissa saattoi valita, ärsyttääkö tai harmittaako tai esim. raivostuttavatko edellä luetellut tilanteet.

Ainakin itse huomasi vastaavani täysin satunnaisesti jälkimmäisiin kysymyksiin. Tunteet vaihtelivat tapauskohtaisesti paljon.

Olisi parempi, jos ensin kuvattaisiin harmittava tilanne (Huomaat vastanneesi kyselyyn, jonka pelkäät johtavan epäselviin tai virheellisiin tulkintoihin) ja heti sen jälkeen voisi valita, jättääkö tilanne cooliksi vai aiheuttaako yökausiksi turhautumista ja ahdistusta.

Huomaatte, että huumoria riittää, vaikka tulot viime vuodelta = 0 euroa, tulot tältä vuodelta = 0 euroa ja vaimo sairastui juuri vakavasti. Kun on riittävän vakava paikka, se ei enää harmistuta tai vihastuta.

Tuo on niinku aivan totta ..

Kommenteista näkee miten erilaista elämää kukin elää. Itse mm turhaudun ja väsyn useimmiten juuri nälästä ja ylipäätään rahan puutteesta. Ahdistun ihmisistä jotka eivät ymmärrä miten köyhiä ihmisiä voi omassa maassammekin olla. Väsyn sairaudesta, surusta lapsen suhteen. Maailman epäoikeudenmukaisista toimista. En sellaisesta josta ketään ei voi syyttää, kuten lennon peruuttamisesta tai säästä. Tai omista tai muiden pikku mokista, kuten unohtamisista, avaimista, sähköistä jne.

alma k kirjoitti:

Pöyristyttää "v*****s"-sanan käyttö! Onko suomen kielen lähes törkein kirosana nyt hyväksytty viralliseen käyttöön?

Valitettavasti asia on juuri näin. Verbi-muodossa kyseistä sanaa käytti televisiossa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen jokinen aika sitten. Omalle ikäluokalleni (+50) tämä on kauhistus - joskus nuoremmillekin.
Vertailuna ikäluokkani usein paheksumia sanoja ovat "persu" ja "nekru". Sen sijaan emme vieläkään ymmärrä, mitä pahaa on sanoissa "neekeri" tai "intiaani".

Teki mieli jättää koko klippi kesken katsomisen. Miten olevinaan sivistyneet ihmiset voivat käyttää tuollaista kieltä! No, sydämen sivistystä ei välttämättä opi yliopistossa. Olin kiinnostunut asiasta, mutta tämän jälkeen en enää tiedä...

<p><a href="http://www.justinbiebershoes-supras.com/supra-skytop-1-c-2.html">Supra Skytop Shoes</a> release harvest July 1, 2008 Another colorway about lily of the valley <a href="http://www.justinbiebershoes-supras.com/new-supra-skytop-iii-men-c-27.html">Supra Skytop III</a> Skytop. This rhythm its only Timberlandinspired colorway these gives these footwear only crossover look between only boot Our store obey only stunning collection about <a href="http://www.justinbiebershoes-supras.com/supra-tk-society-women-c-12.html">Supra TK Society Shoes</a> skytop ns shoes exchange you, fashion style, never come about timeCheap Supra Shoes Sale Online Supra Skytop II Womens Best money saving deals Onl.Supra sneaker ine And 100 Quality Guarantee.Products 1 16 about 79 Thrift <a href="http://www.justinbiebershoes-supras.com/new-supra-shoes-c-24.html">Supra Shoes Purple</a> Skytops Shoes Sale, Supra Shoes Online for free Shipping. <a href="http://www.justinbiebershoes-supras.com/supra-muska-skytop-c-3.html">Supra Muska Skytop</a> Skytops am lily of the valley majestic design beside fashion, trend, more perfection.Feb 16, 2011 The Supra Skytop II Kamikazes Revenge am based in 2008s .</p>

Testistä puuttui palaute-osio tai avoin selitysruutu, jossa voisi kommentoida valintojaan. Nyt testi oli aika harhaanjohtava, esim. niiden viimeisten kysymysten kohdalla ei selitetty mihin aiempaan testin kohtaan viitattiin. Kysymys siitä, miten harmituksesta pääsee yli oli typerä. Avainten unohtamisesta pääsen yli helposti, mutta esim. lopullinen välirikko entisen läheisen ihmisen kanssa aiheuttaa edelleen negatiivisia ajatuksia. Eihän tällaisia harmituksen aiheita voi niputtaa. Myös elämäntilanne vaikuttaa todella paljon. Aiemmin ne avaimet eivät olisi niin häirinneet, mutta jos jään tien päälle tai oven taakse pienen lapsen kanssa niin jo harmittaa todella paljon (koska lapset eivät vain voi odottaa tuntikausia esim. talvella jossain tienpenkassa).

Ehkäpä testin kehittäjät lukevat näitä kommentteja...

Voitteko olla käyttämättä sanaa vitutus. Se kuulostaa tosi pahalta esim potutus sopisi paremmin sillä ohjelmaa katselevat myös lapset ja nuoret. Hyvät tavat kunniaan , ohjelma muuten ihan hyvä.

Ihan kun kysymykset olisivat tehty nuorille ja työikäsille? Yhtäkään kohtaa ei ollu vastaajan kunnosta, joka tosi paljon vaikuttaa mielialaan.
Että näin on vanhusvastaisuus jälleen kerran hyvin tullut huomioiduksi.

Elämä pelissä

Monimediaisen Elämä pelissä -hankkeen blogi.

Lue aiheesta lisää Elämä pelissä -ohjelman kotisivulta.