Mistä näitä podcasteja oikein tulee? - no YLEltä tietenkin!

Luentaa pukkaa Areenaan nyt oikein urakalla.
Lapsiperheiden ”pakollinen” on klassikkokirja Kaislikossa suhisee, jota lukee Jaakko Pakkasvirta. Sarja on ehtinyt 4. osaan. Tilaus kannattaa tehdä heti, sillä kukin jakso on ladattavissa vain 30 vrk.
http://areena.yle.fi/ohjelma/b36e55a14abe15272c4bdda7db51f986/feed/podcast

En ole lukenut Kari Hotakaisen kirjaa Ihmisen osa, mutta onneksi Ritva Valkama lukee sen minulle. Laita tämä Runeberg-palkittu tilaukseen välittömästi, koska latausaika kullakin jaksolla on tuo 30 vrk. http://areena.yle.fi/ohjelma/3448da54606a99d105f7f75320b100b7/feed/podcast

Kauheeta tuubaa ja uskomatonta kohellusta eli Juha Vuorisen Kaksipäisen vekaran varjossa. Tämä on oikein näyteltyä tarinaa, ja sarjan jaksoja voit ladata toukokuun loppuun saakka.

http://areena.yle.fi/ohjelma/82d5fd1d09ca536e24b1614d1a1147fd/feed/podcast

Jos podcastien käyttö kummastuttaa, kirjoita selaimeesi yle.fi/radio, niin löydät vastaukset kysymyksiisi. – Podcastien tilaaminen ei ole ydinfysiikkaa.

 

Ma 23.11.2009 @ 11:25Airi Saastamoinen

Miksei aina voi olla sunnuntai…?

Jake Nyman: Nousevan auringon taloJake Nyman radiossa ja sunnuntai-aamu kuuluvat yhteen. Niinhän se aina on ollut. Mutta nyt voi hyvällä syyllä kysyä miksei aina voi olla sunnuntai, - ainakin musiikin puolesta. Jaken Nousevan auringon talo on ladattavissa podcastina ja kuunneltavissa vaikka maanantai-aamuna töihin mennessä.

Viime sunnuntai-aamun levylistalla mm. on jo Onnenpäivän aikoina meikäläiseen vaikutuksen tehnyt Minnie Riperton. Kun Maarit laulaa ”Siivet saan”, sitä ei epäile hetkeäkään. Tästä huolimatta väittän, että Minnien kirkaisu kipaleen enkkuversiossa ”Reasons” pesee Maaritin äänivirtuositeetissaan mennen tullen. Jake kertoo, että Minnie tähtäsi alun perin oopperalaulajaksi, mutta viiden ja puolen oktaavin äänialaa saatiin sitten kuitenkin ihailla ihan muunlaisen musiikin puolella.

Reasons-kappale on suomalaisille tuttu Maaritin versiona, mutta ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen on myös Minnien Loving you. Tuollaiselta tuntuu, kun on nuori ja rakastunut.

Mukavaa viikon alkua!

 

ps. Nousevan auringon talon voi tilata podcastina osoitteesta yle.fi/radio

Kukin jakso on ladattavissa 30 vrk lähetyksestä.

Kysy YLEn podcasteista Facebookissa
 

Päivän podcast: Maailmanpolitiikan arkipäivää

Vaikka Tshetsheniassa varsinainen sota on ohi, niin väkivalta on edelleen alueella miltei jokapäiväistä. Viime aikoina pommi-iskuja on tehty paitsi Groznyssa myös Ingushiassa ja Dagestanissa. Mitä on terrori-iskujen taustalla ja miksei väkivaltaa saada loppumaan? Mm. tästä aiheesta puhutaan Maailmanpolitiikan arkipäivää –ohjelmassa. Tämänkin ohjelman voit ladata tietokoneellesi osoitteessa yle.fi/radio

Näin lataat yksittäisen ohjelman

Maailmanpolitiikan arkipäivää YLE Uutiset
 

Podcast annostelee urheiluakin sopivasti

Usain Boltin maailmanennätysjuoksu oli suoran urheiluselostuksen juhlaa. Jarmo Lehtisen selostus ja äänenkäytön kirjo toi MM-tunnelman ulottuvillemme kaikkine vivahteineen. Lehtisen tulkitsema draama alkoi jännitettä nostattavana kuiskauksena ja päätyi karjahtelevaan kurkkusäröön Boltin poikkeuksellisen suorituksen loppuhetkillä, - tunnetta ja tietoa reaaliajassa. Jännitysnäytelmä kesti kuitenkin vain hetken, kilpaveikkojen Bolt-Gay mittelö käytiin alle kymmenessä sekunnissa.


Innokkaimmat penkkiurheilijat seuraavat kisalähetykset varmasti suorina, mutta entä minä, joka kiinnostun sadan metrin juoksusta vasta sen jälkeen kun voittaja on jo maalissa? Urheiluun nihkeästi suhtautuvaakin saattaa harmittaa, kun meneillään on kiihkeä keskustelu jostain todella poikkeuksellisesta ja epätavallisesta, jota itse ei välinpitämättömyyksissään ole tullut seuranneeksi.


Leikittelin ennen internet-aikaa ajatuksella radiokanavasta, jonka ohjelmisto muodostuisi vanhoista urheiluselostuksista. Kaikkihan tietävät kilpailun lopputuloksen. Ajatus nauratti, -ei järkeä. Kuka sitä nyt pelkkää urheilua jaksaa kuunnella? Varsinkin kun jo nykyinen radio-ohjelmisto tuntuu toisinaan liian urheiluvetoiselta.


Eikä pelkkää urheilua jaksakaan kuunnella. Eikä uutisia. Eikä merisäätä. Mutta kaikki nämäkin ohjelmat ovat tärkeitä, silloin kun itse niitää haluaa kuunnella tai niiden sisältämää tietoa tarvitsee. Olennaista on se, että saa itse valita koska kuuntelee ja mitä kuuntelee.


Berliinin kuulumisia on luvassa vielä sunnuntaihin saakka. MM-Yleisurheilu 2009 –podastista voi ei-hevijuuserikin poimia kuunneltavakseen nekin suoritukset, joita ei itse älynnyt kisalähetysten virrasta bongata.


..sitä paitsi…


Elävä arkisto aloitti keväällä oman podcastinsa ja yleisön toivepodcastien kärjessä keikkuvat legendaariset urheiluselostukset; Lasse Virenin kaatuminen, Juha Miedon sekunnin kymmenesosat, jne..
 

Tilaa MM-yleisurheilu 2009 podcastina

Yleisurheilun MM-kisat alkavat huomenna Berliinissä. Tuttuun ja luotettavaan tyyliin YLE välittää kisatapahtumat suomalaisille TV:ssä, radiossa, verkossa ja mobissa. Näitä kisoja voit seurata myös tilaamalla MM-yleisurheilu 2009 –podcastin. Kun teet tilauksen heti, voit olla varma, että mikään merkittävä kisatapahtuma ei mene sinulta ohi korvien. Tilauksen voit tehdä tietokoneellesi osoitteessa http://www.yle.fi/radio.
Kännykässä MM-yleisurheilu 2009 löytyy osoitteessa yle.mobi – Podcast Areena.
 

Podcasteista vaalitietoa

Eurovaalit pidetään parin viikon päästä. Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa, ollaan kovasti huolissaan siitä, että eurovaalit eivät kiinnosta ihmisiä. Päivän podcast on tänään Maailmanpolitiikan arkipäivää –sarjan ohjelma, jossa puidaan syitä laimeaan vaali-intoon. Ohjelmassa kerrotaan myös mitä EU:ssa oikein päätetään ja mitä taas ei.

Suomalaiset valitsevat parlamenttiin 13 euroedustajaa eli meppiä. Viime vaaleissa Suomen äänestysprosentti oli vaivaiset 41%. Asiantuntijoiden mukaan tämä ei ole ihme, koska EU:n päätöksentekojärjestelmä varmasti vaikuttaa tavallisesta kansalaisesta sekavalta.


Vaaliuurnille kannattaisi kuitenkin vaivautua, sillä EU:ssa päätettävät asiat vaikuttavat Suomeenkin. EU:ssa päätetään esim. unionin työaikalainsäädännöstä, tuleeko Suomenkin markkinoille geenimanipuloituja elintarvikkeita tai millaisia kemikaaleja markkinoille päästetään.

Toinen kysymys on sitten se, ketä oikein äänestäisi. Vaikka oma ehdokas olisikin jo selvillä, kannattaa kuitenkin kuunnella eri puolueiden vaalitenttejä äänestyspäätöksen tueksi.

Kaikkien puolueiden vaalitentitkin voit tilata podcastina. Tilaa koko setti, siirrä podcast kannettavaan .mp3 - soittimeen ja kuuntele tentti tai pari aina iltalenkillä, niin varmasti EU-tietoisuus lisääntyy. Ja se oma ehdokasvalintakin selkenee.

Ohjeet podcastin tilaamiseen ja siirtämiseen mp3-soittimeen löydät täältä. Ladattavat podcastit löytyvät tutusta osoitteesta yle.fi/radio

Eurovaalit podcast
 

Asiasanat: 

Uutisia joka aikaan ja joka paikkaan

Kun Ylessä(kin) ruvettiin muinoin tekemään kännykkäpalveluita, niin ensimmäisenä sisältönä mobiiliin tuotiin tekstiviesti-uutiset. Ja mikäpä olikaan tyylikkäänpää kuin kuulla tekstarin piippaus ja olla täten varma siitä, että on ajan hermolla koko ajan.

Uutiset on kuitenkin, ainakin minulle, sellainen juttu, että mukavinta on jos joku ne kertoo, - ja juuri minulle. TV:n pääuutislähetystä on verrattu leirinuotiolle kokoontumiseen. Aamun peili on taas sellainen juttu, jonka mukaan olen rytmittänyt töihin lähtöäni jo vuosia.

Nykyään on kuitenkin niin, että säännöllinen päivärytmi on usein vain haave. On pakko lähetä, että ehtii. Onneksi on kännykkä. Ja onneksi Aamun peilin saa tilattua yle.mobista podcastina. Uutislähetyksen kesto, 15’ on juuri sopiva työmatkaa ajatellen.

Ei muuta kuin bussiin, mieluiten istumapaikalle. Sitten kännykän websyötteet –kohta auki ja avaa. Äänitiedosto latautuu hetken ja sitten vaan kuuntelemaan. Toteamaan, että maailma on paikallaan: sikainfluenssa ei välttämättä leviä pandemiaksi ja isä Mitro pärjää hyvin ilman papinkaapuakin.

yle.mobin mahdollisuudet avautuivat minulle, kuin vaihdoin vanhan hyvin palvelleen halkoni uuden sukupolven kännykkään. Jotta yle.mobin audiopalveluista voi nauttia, niin vaatimuksena on kännykän sisältämä mp3-soitin sekä wappia nopeampi datayhteys. Operaattorin kanssa kannattaa vaan tehdä kiinteähintainen datasiirtosopimus, ettei puhelinlaskussa tule yllätyksiä. Itselläni tuo datapaketti maksaa kymmenisen euroa kuussa, joten mitään hirmuhintaista ei mobiilien audio-palveluiden käyttäminen ole.

Kirjoittelen tätä perjantai-aamuna ja Aamun peilin bussimatkalla kuunnelleena. On minulla jo valmis suunnitelma kotimatkankin viihdykkeeksi: Uutisia, uutisia, muttei ihan mitä tahansa uutisia. perjantai-päivän aikana julkaistaan niin nettiin kuin yle.mobiinkin Jyrki Lehtolan huonot uutiset. Niitä kuunnellessa ei ole kyse rituaalista, vaan riemukkaasta revittelystä uutisviikon päätteeksi.

yle.mobin löydät kun kirjoitat kännykkäsi nettiselaimeen yle.mobi

t. Airi S.
 

Asiasanat: 

Imurointia eli lataamista eli tallentamista

Radio on nyt toden totta kaikkialla. YLEllä paraikaa meneillään olevan kampanjan tarkoituksena on tehdä tunnetuksi radion uusia käyttötapoja.


Tänään Päivän podcastina on aamulla YLE Radio 1:llä lähetetty Tuomas Enbusken ohjelma, jossa kysytään mitä suomalaisten pitäsi tehdä uudessa maailmassa. Tuomas itse kirjoittaa blogissaan http://blogit.yleradio1.yle.fi/tuomasenbuske aiheesta tarkemmin.


No ohjelma oli ja meni radiossa, uusitaankin toki joskus, mutta kuka ehtii ja muistaa avata radion juuri oikealla hetkellä. Toivottavasti monet, mutta ne jotka eivät muista, pääsevät kuuntelemaan Enbuskea netin kautta. Tätäkin mahdollisuutta jo monet käyttävät hyväkseen.


Mutta entä jos ohjelmaa ei enää Areenasta jonkin ajan kuluttua löydykään?
Ratkaisu tähän on tallentaa ohjelma omalle tietokoneelle. Tämä on nyt sitä lataamista tai imurointia. Siis yksinkertaisesti äänitiedoston tallentamista netistä omaan koneeseen.


Jaha.. ja mitenkäkös tuo sitten mahtaa tapahtua….


yle.fi/radio -sivulla homma käy niin, että kun käyttäjä klikkaa ”Lataa mp3” –linkkiä, aukaa ikkuna, jossa kysytään haluatko avata (open) tallentaa (save) vai perutko koko jutun (cancel). Kun painat tallenna (save), niin sitten aukeaa ikkuna, josta voit valita mihin paikaan tietokoneellesi haluat ohjelman tallentaa. Itse olen sen verran hatarapäinen, että vastoin valistuneempien nörttien neuvoja tallennan tiedoston usein työpödälle (desktop).


Nykyään YLEn ladattavien ohjelmien tiedostonimi on valitettavasti merkillinen numerosarja, josta ei erkkikään näe mikä ohjelma on kyseessä. Tässä tallennusvaiheessa itse yleensä kirjoitan ohjelmalle selkokielisen nimen. Tämä tapahtuu tässä samassa ikkunassa ennen kuin painat tallenna (save). Kirjoita nimeksi vaikkapa…..                        

                                      enbuske070509 .mp3


Tämän jälkeen paina tallenna (save). Nyt kone raksuttaa jonkin aikaa ja kertoo lopulta, että lataus (download) on suoritettu.


Nyt sinulla on koko ohjelma tallessa omalla koneella, ja voit kuunnella sitä milloin ja niin monta kertaa kuin haluat. Voit siirtää ohjelman myös esim. kannettavaan mp3 –soittimeen.


Bloggailen soittimesta lisää tuonnempana, mutta väitän, että jos osaat käyttää muistitikkua, niin osaat myös siirtää ohjelman mp3-soittimeen. Vaikka mallit vaihtelevat hienostuneista vähemmän hienostuneisiin, niin toimintaperiaate on kaikissa sama.
latailemisiin

t. Airi S
 

Ma 04.05.2009 @ 14:24Airi Saastamoinen

Uusi radio – kuuntele milloin, missä ja mitä haluat

Podcastilla tarkoitetaan ”kestotilauksen” tekemistä jostain ohjelmasarjasta. Tilatun podcastin uusin jakso päivittyy automaattisesti tilaajan tietokoneelle tai matkapuhelimeen. Omalta tietokoneeltaan asiakas voi siirtää ohjelmat edelleen mp3-soittimeen ja kuunnella niitä milloin ja missä hänelle parhaiten sopii.

Laajasti ymmärrettynä podcastilla voidaan tarkoittaa myös yksittäistä ladattavaa äänitiedostoa.

YLEssä on tarjottu podcasteja jo vuodesta 2005 saakka. Nykyään Areenan kautta on tilattavissa yli 200 podcastia. Lisäksi kanavien sivuilta löytyy lukuisia ohjelmia ja sarjoja mp3 –muodossa: esim abitreenit –sivustolta löytyy mm. kielikursseja.

Kuuntele ohjelmaa, lataa ohjelmasarjan jakso, tilaa podcast!

Podcasting on vain yksi uuden radion ilmentymistä. Perinteisen ULA-vastaanottimen lisäksi radiota voi kuunnella internetissä, matkapuhelimessa ja digi-TV:ssä. YLE.mobi tarjoaa kännykällä kuunneltavaksi sekä YLEn radiokanavia, että yksittäisiä ohjelmia ja podcasteja.

Asiasanat: