Podcast annostelee urheiluakin sopivasti

Usain Boltin maailmanennätysjuoksu oli suoran urheiluselostuksen juhlaa. Jarmo Lehtisen selostus ja äänenkäytön kirjo toi MM-tunnelman ulottuvillemme kaikkine vivahteineen. Lehtisen tulkitsema draama alkoi jännitettä nostattavana kuiskauksena ja päätyi karjahtelevaan kurkkusäröön Boltin poikkeuksellisen suorituksen loppuhetkillä, - tunnetta ja tietoa reaaliajassa. Jännitysnäytelmä kesti kuitenkin vain hetken, kilpaveikkojen Bolt-Gay mittelö käytiin alle kymmenessä sekunnissa.


Innokkaimmat penkkiurheilijat seuraavat kisalähetykset varmasti suorina, mutta entä minä, joka kiinnostun sadan metrin juoksusta vasta sen jälkeen kun voittaja on jo maalissa? Urheiluun nihkeästi suhtautuvaakin saattaa harmittaa, kun meneillään on kiihkeä keskustelu jostain todella poikkeuksellisesta ja epätavallisesta, jota itse ei välinpitämättömyyksissään ole tullut seuranneeksi.


Leikittelin ennen internet-aikaa ajatuksella radiokanavasta, jonka ohjelmisto muodostuisi vanhoista urheiluselostuksista. Kaikkihan tietävät kilpailun lopputuloksen. Ajatus nauratti, -ei järkeä. Kuka sitä nyt pelkkää urheilua jaksaa kuunnella? Varsinkin kun jo nykyinen radio-ohjelmisto tuntuu toisinaan liian urheiluvetoiselta.


Eikä pelkkää urheilua jaksakaan kuunnella. Eikä uutisia. Eikä merisäätä. Mutta kaikki nämäkin ohjelmat ovat tärkeitä, silloin kun itse niitää haluaa kuunnella tai niiden sisältämää tietoa tarvitsee. Olennaista on se, että saa itse valita koska kuuntelee ja mitä kuuntelee.


Berliinin kuulumisia on luvassa vielä sunnuntaihin saakka. MM-Yleisurheilu 2009 –podastista voi ei-hevijuuserikin poimia kuunneltavakseen nekin suoritukset, joita ei itse älynnyt kisalähetysten virrasta bongata.


..sitä paitsi…


Elävä arkisto aloitti keväällä oman podcastinsa ja yleisön toivepodcastien kärjessä keikkuvat legendaariset urheiluselostukset; Lasse Virenin kaatuminen, Juha Miedon sekunnin kymmenesosat, jne..