Skip navigation.
Home

Esko Seppänen: Rahavallalla uusi käenpoikanen ja vetelä media (kolumni)

Jotkut saattavat muistaa neljänkymmenen vuoden takaa laulun 20 perheestä. Näin siinä kysyttiin: ”Missä on se mahti, joka puuttuu eduskunnalta”, ja näin siinä vastattiin: ”valta kulkee narussa, josta se ei pääse suuren rahan voimaa puremaan.”

Suomessa on parin vuosikymmenen aikana tapahtunut yksityisomistuksen historian merkittävin omaisuuksien uusjako. Ennen olivat patruunat, jotka teki rahaa omimalla toisten tekemän työn tuloksia. Tänään rahavallan kettuherrat tekevät rahaa rahasta, ja kapitalismi on finanssioitu: omistettava on pörssitetty, arvopaperistettu, johdannaistettu ja virtuaalistettu.

Suomalaisesta työeläkejärjestelmästä on tullut uuden rahavallan käenpoikanen, joka kylmästi viskoo rahan pesästä ulos vanhoja perheitä ja sukuja.

Tänään julkistetaan työeläkeyhtiöiden moraalikatoa syventävä ”asiantuntijoiden” ehdotus käenpoikasen vallan vahvistamisesta. Vertaapa sitä koskevaa median kritiikittömyyttä siihen, mitä minä sanon seuraavaksi.

Monet eläkeläiset luulevat itse maksaneensa eläkkeensä. Se on harhaluulo, sillä jokainen työeläkeläinen on saanut eläkkeensä työssä käyville kanssaihmisille maksamatta jätettävistä palkoista. Työeläkemaksuja kerätään enemmän kuin rahaa tarvitaan eläkkeisiin, ja ylimäärät rahastoidaan työeläkeyhtiöihin; mihin tarkoituksiin, siitä ei ole päätöksiä. Eläkkeisiin niitä ei aiota käyttää.

Työeläkerahastoissa on 125 miljardia euroa, yli kaksinkertaisesti Suomen valtion budjetin verran. Suomessa ei ole mitään siihen verrattavaa taloudellisen vallan keskittymää. Yksityisten työeläkeyhtiöiden rahastovaltaa käyttää työeläkeaateli, joka on hajuton ja näkymätön, mutta ei siniverinen aateli vaan sinipunainen.

Työnantajien, siis työnostajien ja työnottajien, puhemiehenä pitkään toiminut Seppo Riski todisti televisiossa, että työehtosopimuksia tehtiin Etelärannassa niin, että ensin työnantajat neuvottelivat ratkaisun sosialidemokraattien kanssa, sitten demarit kiersivät talon ja palasivat tapahtumapaikalle liittojen muiden edustajien kanssa hyväksymään valmiit sopimukset. Työeläkejärjestelmä on yhtä sinipunainen.

Vasemmisto on perinteisesti kohdellut työeläkeyhtiöitä silkkihansikkain siitä syystä, että näiden yksityisten yhtiöiden hallintoelimiin on valittu ammattiliittopamppuja. Ay-liike tuntuu hyväksyvän kaiken, mitä työeläkeyhtiöt julkeavat ehdottaa, minkä ohella se lobbaa eduskunnan vasemmiston toimimaan suomalaisen korporatismin etäispäätteenä työeläkerahojen sijoitustoiminnan uusliberalisoimisen lisäämiseksi. Korporatiivisen eliitin systeemin kivitaulu on usko pörssikeinottelun ihmeitä tekevään voimaan. Korporatismia on pyhä kolminaisuus valtiovallan, ay-liikkeen ja työnostajien kesken, ja siinä konsensuksessa ay-liike on vasemmiston oma pikku Kehittyvien Maakuntien Suomi, joka rahoittaa vaaleissa yksittäisiä ja myös liittoon kuulumattomia työeläkesopuleita.

Työeläkevaroista on sijoitettu 2/3 ulkomaille. Korporatismin kesyttämä ay-liike ei vaadi työeläkeyhtiöitä sijoittamaan enemmän kotimaahan - ja muuten sijoittaa suurimman osan omistakin jäsenmaksuylijäämistään ulkomaille.

Kun työeläkerahastojen osakesijoitusten arvo aleni vuonna 2008 lähes 22 miljardia euroa, kuudenneksen rahastojen kokonaisarvosta, eduskunta pantiin säätämään erityislaki, jolla näiden yksityisten mutta korporatismin saastuttamien työeläkeyhtiöiden taseisiin annettiin eläkeläisille kuuluvista varoista 1400 miljoonaa euroa taseiden valohoitona. Sen jälkeen, tällä kertaa tosin ilman eduskunnan myötävaikutusta, eläkeläisiltä on otettu miljardi euroa niille suuryhtiöille, jotka ovat lakkauttaneet omat eläkesäätiönsä.

Mutta ei tässä kaikki. Nyt huhtikuun alussa eduskunta jatkoi työeläkeyhtiöiden taseiden valohoitoa jatkamalla pörssien romahduksen aikana säädettyä tilapäistä valohoitolakia. Lähetän lämpimiä terveisiä kaikille niille kuudelle vasemmistoliiton ja demareiden kansanedustajalle, joilla oli rohkeutta puolustaa eläkeläisten rahoja työeläkemaksujen asiakaspalautuksia vastaan. Nämä terveiset menevät Jaakko Laaksolle, Markus Mustajärvelle, Raimo Piiraiselle, Pentti Tiusaselle, Unto Valppaalle ja Jyrki Yrttiaholle.

Mutta puhallushan jatkuu ! Tänään siis julkistaa työnsä tuloksen työryhmä, joka edustaa työeläkeyhtiöiden mielipidettä työeläkeyhtiöiden rahastosijoitusten turvaaavuuden pysyvästä murentamisesta. Seuratkaapa uutisointia, kuinka kvasineutraali onkaan media korporatistisen raharutsavallan puolustajana ! Miten se aina onnistuukin pukemaan työeläkeaatelin asian välttämättömyyden valekaapuun !

Ajankohtainen Ykkönen 20.4.2010

Vakata käytöstä.

>>Työeläkemaksuja kerätään enemmän kuin rahaa tarvitaan eläkkeisiin, ja ylimäärät rahastoidaan työeläkeyhtiöihin; mihin tarkoituksiin, siitä ei ole päätöksiä. Eläkkeisiin niitä ei aiota käyttää.

Eduskunassa ei kuulemma saa haukkua toisia valehtelijaksi. Minulla ei ole sellaista rajoitetta. Tietenkin työeläkerahastot on tarkoitettu käytettäväksi työeläkkeitten maksamiseen. Varmaan Seppanenkin sen tietää, mutta on siltä osin maalannut punavärillä totuuden piiloon.

Seppänen taitaa saivarrella, sillä, kun työeläkemaksut rahastoidaan niden tuoton varmistamiseksi. Työeläkemaksuja ei ehkä käytetä suoran eläkkeitten maksamiseen, mutta hyvä vain, jos käyvät mutkan rahastoissa ja mielellään vähän karttuvat matkalla.

Uskallanpa epäillä, että työeläkkeitä kerättäisiin enemmän kuin tarvitaan. Taitaa ongelmana olla varsinkin tulevaisuudessa, miten saataisiin kerättyä tarpeeksi maksuja eläkkeitten kattamiseksi.

Vakaata käytöstä

>>Työeläkemaksuja kerätään enemmän kuin rahaa tarvitaan eläkkeisiin, ja ylimäärät rahastoidaan työeläkeyhtiöihin; mihin tarkoituksiin, siitä ei ole päätöksiä. Eläkkeisiin niitä ei aiota käyttää.

Eduskunassa ei kuulemma saa haukkua toisia valehtelijaksi. Minulla ei ole sellaista rajoitetta. Tietenkin työeläkerahastot on tarkoitettu käytettäväksi työeläkkeitten maksamiseen. Varmaan Seppanenkin sen tietää, mutta on siltä osin maalannut punavärillä totuuden sanoja piiloon.

Seppänen taitaa saivarrella, sillä, kun työeläkemaksut rahastoidaan niiden tuoton varmistamiseksi. Työeläkemaksuja ei ehkä käytetä suoran eläkkeitten maksamiseen, mutta hyvä vain, jos käyvät mutkan rahastoissa ja mielellään vähän karttuvat matkalla.

Vähän epäilyttää Seppäsen huoli työeläkemaksujen liikaperinnästä. Taitaa olla ennemminkin huoli siitä että tulevasiuudessa saataisiin eläkkeet riittämään kasvavalle harmaahapsisten joukolle.