Skip navigation.
Home

Jäsenen vesakar blogi

Muusikot ovat boheemeja

Romantiikan boheemi- ja neromyytin mukaan muusikot ovat taiteilijarenttuja.

Säveltäjän elämä on inspiraation odottelemista tupakansavuisessa baarissa ja jatkuvaa aineellista kurjuutta. Muusikot puolestaan ovat arkielämästä vieraantuneita taivaanrannanmaalareita.

"Ei todellakaan", puuskahtaa RSO:n intendentti ja Fazer-konserttitoimiston entinen johtaja Tuula Sarotie. "Nykyajan muusikon elämä on tarkkaan aikataulutettua ja kurinalaista työskentelyä. Haihatteluun ei kenelläkään ole varaa."

Ennakkoluuloja YLE Radio 1:ssä maanantaina 12.11. klo 11.40-11.55.

Musikaalisuus on periytyvää

Musiikin historia on pullollaan toinen toistaan mahtavampia musiikkisukuja. Musikaalisuus näyttääkin tässä valossa siirtyvän selvänä verenperintönä isältä pojalle.

"Musikaalisuuden periytyvyys on yksi kiistanalaisimpia aiheita musiikkipsykologiassa", sanoo dosentti Kai Karma Sibelius-Akatemiasta.

Mitä musikaalisuus oikein on ja miten se tulisi määritellä? Mikä on perimän ja opitun suhde?

Ennakkoluuloja YLE Radio 1:ssä maanantaina 15.10.2007 klo 11.40 - 11.55. Toimittajana Karoliina Vesa.

Suomalaiset ovat laulukansaa

Suomessa laulu raikaa niin arjessa kuin juhlassa. Kuorokulttuurimme on vahvaa ja vapaamuotoista yhteislauluakin viritetään tilaisuudessa kuin tilaisuudessa. Olemmehan me suomalaiset laulavaa kansaa!

Toista mieltä on musiikin tohtori, laulaja Ava Numminen. "Suomalaisia ei voi pitää erityisen laulavana kansakuntana. Perinteisiä lauluja ei enää tunneta, eivätkä suomalaiset uskalla avata suutaan juuri muualla kuin karaokessa - ja sielläkin oluen voimalla."

Ennakkoluuloja YLE Radio 1:ssä maanantaina 24.9.2007 klo 11.40 - 11.55. Toimittajana Karoliina Vesa.

Suomi on musiikin suurvalta

Suomi on musiikkikoulutukset ihmemaa. Täällä jokainen lapsi ja nuori saa nauttia laadukkaasta musiikkikoulutuksesta.

Suomesta tulee väkilukuun nähden eniten huippukapellimestareita, muusikkoja ja säveltäjiä, joiden edessä suuri maailma on polvillaan.

Vai niinkö sittenkään?

Klassinen musiikki on elitististä

Oopperassa lemahtaa hajuveden lisäksi raha ja valta. Sinfoniamusiikki ei ole tavallista kansaa varten.

Klassinen musiikki on monen mielestä harvojen huvia, jota tavallisen kaduntallaajan on vaikea ymmärtää.

Mistä sitä edes tietää missä kohdassa konserttia saa taputtaa?

Toimittaja Erkki Toivasen mielestä suomalaisesta taidemusiikkikulttuurista on kuitenkin elitismi kaukana. "Täällä kalliimpaa on mennä jääkiekko-otteluun kuin konserttiin".

Silti jääkiekko vetää enemmän yleisöä kuin klassinen musiikki.

Jos väite klassisen musiikin elitistisyydestä ei perustu konserttilippujen hintaan, niin mistä ennakkoluulossa on oikein kyse? Ja miksi taidemusiikki ei saisi olla elitististä?

Tosimies ei tanssi

Tanssiva mies on tilastopoikkeus. Tanssi on naisten laji.

Naistanssijoita pidetään feminiinisinä kun taas miestanssijoita neitimäisinä.

Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksen apulaisrehtori Aarne Mäntylän mielestä miestanssia ei vuonna 2007 tarvitse puolustaa. "Mies joko tanssii tai ei, mutta miehisyyden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä".

Tällä viikolla pohditaan miestanssijoihin liittyviä liittyviä stereotypioita sekä niiden todenperäisyyttä. Ennakkoluuloja YLE Radio 1:ssä maanantaina 15.1.2007 klo 11.40 - 11.55. Toimittajana Karoliina Vesa.

Syndicate content