Skip navigation.
Home

Globalisaatio on luonnonlaki

Globalisaatio on alkanut ja etenee meistä riippumatta. Ihmiskunta on aseeton kun globalisaatio vyöryy ylitsemme. Mitään ei ole tehtävissä, globalisaatio on yhtä luonnollista kuin evoluutio. Vai onko? Eriävän mielipiteensä esittää kansalaisaktivisti Anastasia Lapintie. Ennakkoluuloja torstaina 9.4 klo.12.15 ja perjantaina 10.4 klo.22.45

Globalisaatio on ihmisten valintoja

Globalisaatio on sitä, mitä ihmiset päättävät tehdä toistensa kanssa. Kirkko, valtio ja/tai suvut ovat aina yrittäneet kontrolloida sitä, kuka saa rakastaa ketä, pitääkö heidän olla eri sukupuolia, samasta säädystä jne., mutta nykyään ihmiset voivat rakastaa toisiaan yli rajojen ja orientaatiosta riippumatta.

Samoin moni haluaa kontrolloida sitä, kenen kanssa saan käydä kauppaa, mitä saan heiltä ostaa jne. Tätä kutsutaan "globalisaation hallinnaksi". Jos haluan ostaa ruotsalaisen aktivistin kirjan globalisaatiosta, amerikkalaista musiikkia, hongkongilaisia elokuvia, kiinalaisia uskonharjoitusvälineitä tai afrikkalaista ruokaa, ei kellään muulla, ihmisellä, valtiolla tai "enemmistöllä", pitäisi olla mitään oikeutta puuttua siihen kielloin, tullein, tuonnin rajoituksin tai muutenkaan.

Jokainen päättäköön itse, miten elää elämäänsä. Jos haluaa hallita globalisaatiota, ylipuhukoon ihmisiä järkiargumentein tekemään toisin, ei äänestämään kieltolakeja.

Lisäksi etenkin 1800-luvulla tapahtunut globalisaatio myöhempine hedelmineen mutta myös 70-luvun lopulla alkanut tuorein globalisaatio on tuonut maailmaan valtavasti vaurautta. Pari vuosisataa sitten, ennen kapitalismin aikaa, maailman vauraus oli vain 2 % nykyisestä.

Tuoreinkin globalisaatio on vapauttanut satoja miljoonia ihmisiä köyhyydestä. Jopa väestönkasvusta huolimatta köyhien ihmisten määrä on vähentynyt sadoilla miljoonilla, ja absoluuttisesti köyhiä on enää lähinnä niissä maissa, joissa on pitkään vallinnut sosialismi, mm. Afrikassa ja osassa Aasian maita. Pitkään kapitalismista nauttineet maat ovat vauraita, jopa ne Aasian maat, jotka 50 vuotta sitten olivat Afrikan maita köyhempiä.

Ihmisiä voi kiihottaa kontrolloimaan "vieraita vaikutteita" tai "yhtiöiden päätöksiä", vaikka yhtiöt voivat myydä tuotteitaan vain meille, jotka niitä vapaaehtoisesti ostamme. Oikeasti ihmiset, ainakaan useimmat, eivät halua palata kapitalismia edeltäneeseen köyhyyteen.

Se, että kapitalismissa on suhdanneheilahteluja, nytkin Suomen ja maailman BKT saattavat taantua jonnekin vuoden 2006 tasolle, ei tee kapitalismista huonoa. Sitä paitsi nykyinen kriisi olisi paljon lievempi, elleivät Clintonin ja Bushin hallitukset olisi painostaneet sakon uhalla pankkeja lainaamaan köyhimmille suuria asuntolainoja sekä pitäneet korkoja niin alhaalla, että syntyi älytön pörssikupla ja asuntohintakupla. Ilman valtioiden raskasta sääntelyä kapitalismi toimisi paremmin. Valtiot tyytykööt rahoittamaan hyvän sosiaaliturvan sekä asettamaan ympäristöhaittaveroja mutta jättäkööt kiellot ja sääntelyn pois, ainakin pääosin. Bush nyt oli vielä historian sosialistisin presidentti siltä osin, että hän korotti valtionmenoja enemmän kuin kukaan muu, sosiaaliturvasta maataloustukiin, vaikkei edes laskettaisi sotilasmenoja.