Lasten pahoinvointi lisääntyy koko ajan. Tämä väite eri muodoissaan on yksi aikamme yleisimpiä yhteiskunnallisia väitteitä.
Mutta onko lauseella totuusarvoa? Mitä oikeastaan tarkoitamme, kun sanomme "Lapset voivat yhä huonommin"? Keihin ja mihin lapsia ja nuoria verrataan ja miten pitkällä aikavälillä?
Tällä hetkellä huostaanottojen määrä kasvaa. Kertooko yhteiskunnan väliintulo mistään oleellisesta muutoksesta lapsen ja aikuisen suhteissa?
Ota kantaa ja keskustele!
Yle Radio Yhden uuden ohjelmasarjan "Ennakkoluuloja" ensimmäisessä osassa toimittaja Jukka Arvassalo testauttaa pahoinvointihokeman lapsuuden sosiaalihistorioitsijalla.
Yliopistonlehtori Panu Pulma pistää vastaan: lapsen asema on pysynyt meillä suunnilleen samoissa jo pari sataa vuotta.
Mitä mieltä Sinä olet?
Mitenhän lie?
Taitaa tämän ajan lapsilla olla asiat paremmin kuin esimerkiksi viime vuosisadan vaihteessa. Nyt ei kenenkään tarvitse lähteä kerjuulle, eikä kymmenvuotiaana pois kotoa töihin, piikomaan tai tehtaaseen.
On toki hyvä, että nykyään osataan henkiseen pahoinvointiin puuttua ja annetaan apua ja terapiaa. Mutta enemmän kuin pahoinvoivia lapsia ja nuoria, on kuitenkin niitä, joiden asiat ovat hyvin.